Ο μεγάλος ορεινός ποιμενικός σκύλος της χώρας μας απειλείται με εξαφάνιση. Λίγα καθαρόαιμα έχουν απομείνει σήμερα από αυτή την παραδοσιακή φυλή και μπροστά στον κίνδυνο αφανισμού του είδους, ο Oμιλος Φίλων Ελληνικού Ποιμενικού (Ο.Φ.Ε.Π.) και ο Αρκτούρος εκτρέφουν και δίνουν για υιοθεσία κουτάβια με… pedigree με σκοπό τη διατήρηση του είδους. Ο ελληνικός ποιμενικός (Canis familiaris) εκτρέφεται εδώ και αιώνες, κυρίως για τη φύλαξη κοπαδιών, στις ορεινές περιοχές.
Ο γενετικός πρόγονος του σύγχρονου ποιμενικού της χώρας μας, όπως αναφέρει ο γραμματέας του Ομίλου κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου, είναι ο μολοσσικός, ένας από τους πιο γνωστούς σκύλους της αρχαιότητας, κυρίως στην αρχαία Ήπειρο. Παρόλα αυτά κατά τη διάρκεια της εξέλιξης υπήρξαν επιμιξίες με άλλα είδη του αρχαιοελλαδικού χώρου που διαμόρφωσαν το τελικό γενετικό προφίλ του το οποίο διατηρήθηκε για αιώνες στο απομονωμένο περιβάλλον της Πίνδου.
Εδώ και περίπου μια δεκαετία ο Αρκτούρος, στο πλαίσιο της πρόληψης και της μείωσης των ζημιών που προκαλούν τα μεγάλα σαρκοφάγα ζώα στα κοπάδια, εκτρέφει ελληνικούς ποιμενικούς σκύλους και τους χορηγεί δωρεάν σε κτηνοτρόφους των οποίων τα κοπάδια βόσκουν σε ορεινές περιοχές. Οι συγκεκριμένοι σκύλοι έχουν προσαρμοστεί στις αντίξοες συνθήκες της ορεινής κτηνοτροφίας καθώς επί αιώνες ακολουθούσαν τις μετακινήσεις των κοπαδιών και τα προστάτευαν.
Ετσι διαμόρφωσαν ορισμένα χαρακτηριστικά. Ανέπτυξαν αντοχή, ικανότητα δίωξης και δύναμης κατά τη συμπλοκή με τον αντίπαλο και προσαρμόζονται σε συνθήκες στέρησης. Σήμερα περίπου 1.000 ελληνικοί ποιμενικοί ζουν σε κοπάδια ή σε σπίτια ιδιωτών ανά την Ελλάδα.
Ο ποιμενικός σκύλος διαθέτει άριστη όσφρηση, όραση και ακοή. Εχει υψηλή αίσθηση του ζωτικού χώρου, είναι επιθετικός προς τα άγρια ζώα, είναι θαρραλέος και αφοσιωμένος στον ιδιοκτήτη του. Οσον αφορά την προστατευτική συμπεριφορά του οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι ενστικτώδης, ωστόσο θα πρέπει να εκπαιδεύεται και από τον κτηνοτρόφο, σε νεαρή ηλικία. Είναι σκύλος που προσαρμόζεται εύκολα στην καθημερινή «ρουτίνα» του κοπαδιού, κινείται ελεύθερα χωρίς να ενοχλεί τα ζώα.
Το εκτροφείο του Αρκτούρου βρίσκεται στον Αετό της Φλώρινας όπου υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι και μόνιμη παρουσία φροντιστών και κτηνιάτρου. Εκεί τα κουτάβια των ελληνικών ποιμενικών εκπαιδεύονταν ως σκύλοι φύλαξης κοπαδιών πριν τη μεταφορά τους στις κτηνοτροφικές μονάδες.
Ο Ομιλος Φίλων Ελληνικού Ποιμενικού συνεργάζεται με εκτροφείς σε όλη τη χώρα και δίνει για υιοθεσία εμβολιασμένα και αποπαρασιτωμένα κουτάβια δύο μηνών τα οποία φέρουν και ηλεκτρονική ταυτότητα. Ο Ομιλος ζητά μία ελάχιστη οικονομική αποζημίωση 250 ευρώ για τον εκτροφέα ή τον ιδιοκτήτη των κουταβιών. Η ζήτηση συχνά υπερκαλύπτει την προσφορά, με συνέπεια τη δημιουργία λίστας αναμονής και τη θέσπιση αυστηρών κριτηρίων για τους ανάδοχους.
ΦΩΤΟ ΑΛΕΚΟΣ ΤΟΠΗΣ
Πηγή: Το Βήμα