Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΌΤΗΤΑ-ΔΙΑΦΟΡΑ Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Ερχεται το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή» – Ποιους...

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Ερχεται το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή» – Ποιους αφορά

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Ερχεται το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή» – Ποιους αφορά

Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά το πρόγραμμα «ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή», όπως προανήγγειλε το απόγευμα της Πέμπτης (5/5) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις ανακοινώσεις του για τα μέτρα στήριξης για το ηλεκτρικό ρεύμα

Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά το πρόγραμμα «ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή», με σημαντική πριμοδότηση για την απόσυρση των παλιών, ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων του για τα μέτρα στήριξης των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά της ενεργειακής κρίσης. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα δώσει χρήματα ως άμεση επιδότηση για αγορά ηλεκτρικών συσκευών συγκεκριμένων προδιαγραφών κατανάλωσης, προς αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων.

Στόχος είναι το καλοκαίρι να έχουν αντικατασταθεί εκατοντάδες χιλιάδες κλιματιστικά μηχανήματα παλαιάς τεχνολογίας με καινούργια, καθώς καταναλώνουν 30% – 40% λιγότερο ρεύμα από εκείνα της περασμένης δεκαετίας. Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο συνολικός προϋπολογισμός του νέου προγράμματος ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ.

Τα βασικά σημεία του προγράμματος είναι τα εξής:

Τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν έως και τρεις (3) ηλεκτρικές συσκευές.

Από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν 200.000 νοικοκυριά.

Τα ποσοστά επιδότησης θα κυμανθούν από 30% έως 50% ανά νοικοκυριό, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα. Για την αξιολόγηση των αιτήσεων θα ισχύσουν κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, με το ετήσιο εισόδημα να αποτελεί το σημαντικότερο από αυτά. Προτεραιότητα θα δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και σε πολύτεκνους.

Εκτιμάται ότι θα αντικατασταθούν και θα ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 ενεργοβόρες συσκευές.

Η μέση εξοικονόμηση ενέργειας που θα έχει το κάθε νοικοκυριό εκτιμάται στις 1.000 KWh τον χρόνο. Αυτό σημαίνει πως ένα νοικοκυριό με μεσαία κατανάλωση, έως και 5.000 KWh τον χρόνο, αναμένεται να πετύχει έως και 25% εξοικονόμηση ενέργειας. Στις περιπτώσεις μεγαλύτερης χρήσης, το ποσοστό μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 40%.

Από την εξοικονόμηση αυτή, εκτιμάται ότι οι πολίτες θα δουν μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών τους από 150 έως 300 ευρώ τον χρόνο.

Πηγή: reader.gr

0Shares