Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023
Αρχική ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ-ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Επισκοπή - Κάλαμος - Παλαιό Δημοτικό Σχολείο: Πρόσκληση ανοιχτής συζήτησης την Πέμπτη...

Επισκοπή – Κάλαμος – Παλαιό Δημοτικό Σχολείο: Πρόσκληση ανοιχτής συζήτησης την Πέμπτη 18/5 στις 11:00 π.μ., στα πλαίσια του ανασχεδιασμoύ των Πηγών της Επισκοπής.

Σας αποστέλλουμε ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, για συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στην Επισκοπή Νήσου Καλάμου Δήμου Λευκάδας και παρακαλούμε για την δημοσίευσή του.
Με εκτίμηση
 
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΟΙΝ/ΤΑΣ ΚΑΛΑΜΟΥ
ΓΡΑΨΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
                                                        ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με σκοπό την ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με τη θετική εξέλιξη που έχει προκύψει (βραβείο 7.000 €), για την ιδέα «Αναβίωση Πηγών Επισκοπής, Νήσος Κάλαμος».
Το νερό είναι πηγή ζωής, μέσο επιβίωσης, φορέας πολιτισμού καθώς και μέσο για τη βιώσιμη ευημερία ιδιαίτερα στην εποχή της κλιματικής αλλαγής.
Το νερό είναι ΔΗΜΟΣΙΟ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ αγαθό, διότι συνδέεται με την ίδια την ύπαρξη και για αυτό έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να το προστατέψουμε και παράλληλα να φέρουμε Φορείς και Επιστημονική γνώση σε ένα κοινό πλάνο δράσης.
Το Project «Episkopi Water Springs Revival» «Αναβίωση Πηγών Επισκοπής», στοχεύει να επαναφέρει την έννοια της πηγής, όχι μόνο ως τόπο παροχής ΔΩΡΕΑΝ νερού, αλλά σαν σημείο αναφοράς και συνάντησης για όλες τις οικογένειες, τους περαστικούς, αλλά και ως κεντρικό στοιχείο της τοπικής κοινωνίας και της κληρονομικής της αξίας, ως αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του νησιού.
Στόχος μας είναι η ενδυνάμωση της τοπικής πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, συμβάλλοντας στην ευημερία των πολιτών.
Κύρια προβλήματα προς αντιμετώπιση:
 • Πλαστικά μπουκάλια στον περιβάλλοντα χώρο της πηγής.
 • Δεξαμενή νερού που χρήζει άμεσης συντήρησης.
 • Εστίες βακτηρίων στις δεξαμενές νερού αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο.
 • Μη αξιόπιστη πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό.
Το ερευνητικό αυτό έργο είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Λευκάδος, της Κοινότητας του Καλάμου, του Pelagoo, ως συντονιστή της πρωτοβουλίας, και άλλων τεσσάρων σημαντικών εταίρων: του Παύλου Αβραμίδη, καθηγητή του Τμήματα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, του Ιονίου Περιβαλλοντικού Ιδρύματος (ΙΠΕ), της πολιτικού μηχανικού Πολύνας Τριποτσέρη από το γραφείο KMavridou engineers και του αρχιτεκτονικού γραφείου Kasawoo.
Μέσα από μια σειρά αλληλένδετων δραστηριοτήτων και στενής συνεργασίας, το έργο αυτό επιδιώκει να συμβάλλει στη διατήρηση και καλλιέργεια του τοπικού πολιτιστικού πλούτου.
Η σειρά ενεργειών του σχεδίου «Αναβίωση των Πηγών της Επισκοπής» περιλαμβάνει:
 • Ανοιχτές συζητήσεις με την τοπική κοινότητα, σχετικά με το πρόβλημα και καθορισμό των επόμενων βημάτων.
 • Προσέλκυση γνώσης από Πανεπιστήμια και Μηχανικούς της περιοχής.
 • Παρουσίαση αρχιτεκτονικών σχεδίων προς σχολιασμό από τους κατοίκους στις επόμενες ανοιχτές συζητήσεις.
 • Ανάλυση ποιότητας νερού σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών.
 • Κοινοποίηση των αποτελεσμάτων στους κατοίκους, την κοινότητα και το Δήμο Λευκάδας, μέσω του διαδικτύου.
Με στόχους:
 • Ελεγμένη ποιότητα νερού, ΔΩΡΕΑΝ για όλους.
 • Μεγαλύτερη αυτάρκεια του νησιού ως προς το πόσιμο νερό.
 • Μείωση του αριθμού των πλαστικών μπουκαλιών που εισέρχονται από την ηπειρωτική χώρα, συμβάλλοντας στη μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος.
 • Ενθάρρυνση της χρήσης επαναχρησιμοποιούμενων δοχείων νερού, για την κάλυψη των αναγκών των ντόπιων νοικοκυριών.
 • Ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας κάνοντας τους μόνιμους κατοίκους πρωταγωνιστές, μέσω της έμπρακτης συμμετοχής τους στο συγκεκριμένο project.
Σας περιμένουμε όλους, στην πρώτη ανοιχτή συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18/5/23 και ώρα 11:00, στο Δημοτικό Σχολείο της Επισκοπής Καλάμου.
0Shares