Η καλλιέργεια ενός χωραφιού περιλαμβάνει πολύ… σκάψιμο, με τα χέρια ή με κάποιο μηχάνημα. Σίγουρα πάντως έχει πολύ κόπο, με οποιονδήποτε τρόπο και αν το κάνει κάποιος. Και πολλές φορές βρίσκεται αντιμέτωπος με κάθε λογής “σκουπίδια” και περίεργα αντικείμενα. Άλλες φορές, όμως, μπορεί να σταθεί τυχερός. Ας δούμε τι πολύτιμο έχουν βρει αγρότες στο χωράφι τους κατά τύχη τα προηγούμενα χρόνια.
1) 20.600 βαρέλια αργού πετρελαίου
Το 2013, ο Steve Jensen, αγρότης από τη Βόρεια Ντακότα, μύριζε για αρκετές μέρες πετρέλαιο, πριν καταλάβει το γιατί. Όταν αλώνιζε το σιτάρι, πρόσεξε μαύρες φούσκες να αναβλύζουν από το έδαφος. Μετά από περισσότερη έρευνα, ανακάλυψε ότι είχαν σπάσει οι σωλήνες από τη διπλανή εταιρεία Tesoro Corp και ότι το πετρέλαιο είχε γεμίσει μία έκταση ίση με 7 γήπεδα ποδοσφαίρου. Κόστισε 4 εκατ. δολάρια, αλλά η επισκευή της διαρροής ολοκληρώθηκε.
2) Μετρητά
Κουτιά με μετρητά ανακαλύπτονται επανειλλημμένα στα χωράφια, αφού έχουν θαφτεί από άλλους πολλά χρόνια πριν. Δύο παραδείγματα από τα πιο εντυπωσιακά: Το 1922, ο αγρότης από το Kentucky, Dave Jones, βρήκε βρετανικά χρυσά νομίσματα αξίας, εκείνη την εποχή, 48.000 δολαρίων, δηλαδή σημερινά 185.000 δολάρια. Το 1961, ένας αγρότης από τη Georgia βρήκε μία ράβδο χρυσού αξίας, εκείνη την εποχή, 12.000 δολαρίων και σημερινά 94.000 δολάρια.
3) Ένα ρωμαϊκό κράνος αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων
Πρόκειται για ένα έυρημα τόσο πολύτιμο, που απέκτησε και ξεχωριστό όνομα: το Κράνος του Crosby Garrett. Χρονολογείται από τα τέλη του 2ου ή τις αρχές του 3ου αιώνα μ.Χ. και βρέθηκε σε αγρόκτημα στην Cumbria της Αγγλίας τον Μάιο του 2010. Δημοπρατήθηκε από τον οίκο Christie’s για το ποσό των 3,5 εκατ. δολαρίων και ο αγρότης, στον οποίο ανήκε το χωράφι, πήρε τα μισά.
4) Παράνομα ναρκωτικά
Πού αλλού μπορείς να καλλιεργήσεις καλύτερα μία φυλλώδη καλλιέργεια όπως η κάνναβη, από ένα χωράφι όπου ήδη υπάρχει μία άλλη φυτεία με πλούσιο φύλλωμα; Τα καλαμποκοχώραφα, πάντως, στις ΗΠΑ είναι πολύ δημοφιλή για τέτοιου είδους καμουφλάζ, όπως μία παράνομη φυτεία κάνναβης στην Πενσυλβάνια.
5) Απίστευτα απολιθώματα

Απολιθώματα μπορούν να βρεθούν παντού, αλλά η διαδικασία μετατροπής του κόκκαλου σε πέτρα είναι πολύ ευαίσθητη και είναι πιο εύκολο να πετύχει σε μεγάλες ήσυχες πεδιάδες, μακριά από το νερό. Στα ίδια μέρη ευδοκιμούν και οι περισσότερες καλλιέργειες, γι’ αυτό και βρίσκουμε πολλά απολιθώματα σε χωράφια. Μία από τις πιο πρόσφατες ανακαλύψεις, στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2015, συνέβη στο Michigan, όπου ο καλλιεργητής σόγιας, Jim Bristle, εγκαθιστούσε σωλήνα άρδευσης όταν έπεσε πάνω σε έναν τεράστιο ανέγγιχτο σκελετό μαμούθ, που χρονολογείται από το 13.000 π.Χ. Ο αγρότης δώρισε τον σκελετό στο Πανεπιστήμιο του Michigan.
6) Αρχαία όπλα

Ένας 60χρονος αγρότης σε μία επαρχία της Κίνας είχε ξεθάψει από το χωράφι του ένα αρχαίο κινεζικό σπαθί και το χρησιμοποιούσε ως… μαχαίρι κουζίνας για πέντε χρόνια, μέχρι να μάθει την αξία του.
7) Αρχαία έργα τέχνης
Όπως η γεωργία είναι ένα από τα αρχαιότερα επαγγέλματα, έτσι και τα χωράφια ή οι αγροικίες μπορεί να αλλάξουν χέρια για πολλές γενιές. Τα σπίτια, ειδικά, μπορεί να είναι τόσο παλιά όσο και η καλλιεργούμενη γη γύρω από αυτά. Στη Γουατεμάλα το 2012, ένας αγρότης αποφάσισε να ανακαινίσει την κουζίνα του όταν ανακάλυψε ότι ένας από τους πέτρινους τοίχους απεικόνιζε, κάτω από το σοβά, μία υπέροχη τοιχογραφία των Μάγια, όπου έδειχνε τις πρώτες επισκέψεις των Ευρωπαίων στη χώρα.
ΠΗΓΗ agro24.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *