Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε, στις 4 Σεπτεμβρίου, πως συμφώνησε να επιτρέψει στις κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ε.Ε. να δώσουν προκαταβολές άμεσων ενισχύσεων της τάξης του 70% στους αγρότες τους, από τις 16 Οκτωβρίου, προκειμένου να βοηθηθούν όσοι επλήγησαν από τις δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την διάρκεια των πρώτων μηνών του 2017
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι αντίξοες κλιματικές συνθήκες σε ορισμένα κράτη μέλη – ξηρασίες και εξαιρετικά ζεστός ή ξηρός καιρός σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης, καθώς και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες την άνοιξη σε συνδυασμό με έντονες βροχοπτώσεις σε άλλα μέρη – έχουν επηρεάσει τις γεωργικές δραστηριότητες σε πολλές χώρες και είχαν σημαντικό αντίκτυπο στα αγροτικά εισοδήματα.
Η εν λόγω συμφωνία καλύπτει τις άμεσες ενισχύσεις και ορισμένες πληρωμές αγροτικής ανάπτυξης για τους γεωργούς, οι οποίες κατανέμονται συνήθως από τα κράτη μέλη από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 30 Ιουνίου του επόμενου έτους. Εντούτοις, τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν να καταβάλλουν προκαταβολές για τις πληρωμές αυτές από τις 16 Οκτωβρίου κάθε έτους, μέχρι το 50% του συνολικού ποσού για τις άμεσες ενισχύσεις και το 75% για τις πληρωμές αγροτικής ανάπτυξης. Η νέα απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιτρέπει πλέον στα κράτη μέλη που έχουν πληγεί από τις δυσμενείς συνθήκες να αυξήσουν το ανώτατο ποσό της προκαταβολής σε 70% για τις άμεσες ενισχύσεις πληρωμές και σε 85% για τις πληρωμές αγροτικής ανάπτυξης.
Οι συγκεκριμένες αλλαγές θα ωφελήσουν δέκα κράτη μέλη (Βέλγιο, Τσεχία, Ισπανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία και Φινλανδία), τα οποία επηρεάστηκαν περισσότερο από τις δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες και ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ευελιξία όσον αφορά τις πληρωμές, λόγω του αντίκτυπου των κακών καιρικών συνθηκών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε σε επαλήθευση της κατάστασης και συμφώνησε με το αίτημα των εν λόγω χωρών.
Όπως αναφέρεται σχετικά, ο κατάλογος των επιλέξιμων χωρών μπορεί να διευρυνθεί, ανάλογα με το αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων αξιολογήσεων της Επιτροπής βάσει δυσμενών κλιματολογικών συνθηκών.
Εναπόκειται τώρα στις επιλέξιμες χώρες να αποφασίσουν εάν θα επωφεληθούν ή όχι από την εν λόγω χαλάρωση των κανόνων σχετικά με τις προκαταβολές των ενισχύσεων, καταλήγει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
ΠΑΣΕΓΕΣ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *