ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Πολύ συχνά προβλήματα που προκαλούν φθορές στα οστά, επηρεάζουν την ποιότητα ζωής και οδηγούν, με το πέρας των χρόνων, στην ανάγκη για χειρουργείο, αποτελούν η οστεοπόρωση και η οστεοαρθρίτιδα.
Τα καλά νέα, σύμφωνα με τον Ορθοπεδικό Χειρουργό, με ειδίκευση στο γόνατο και στο ισχίο, Διευθυντή Ορθοπεδικής του Ιατρικού Ψυχικού, κ. Ευάγγελο Γάκη, είναι ότι χάρη στις νέες, ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές, σήμερα μπορούμε να πετύχουμε αποκατάσταση των αρθρώσεων “με λιγότερο πόνο και ταλαιπωρία, απώλεια λιγότερου αίματος, ελάχιστο χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο και άμεση κινητοποίηση του ασθενούς”.

Σύμφωνα με τον κ. Γάκη, με τις νέες τεχνικές μειώνεται επίσης το κόστος νοσηλείας που καλούνται να πληρώσουν ασφαλιστικά ταμεία και οικογένειες, ενώ η γρήγορη επιστροφή στην καθημερινότητα του ασθενούς βοηθά και την κοινωνία.
Πρωτοπόρος στην εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών, όπως το 3D Printing, καθώς ήταν ο πρώτος που έκανε επέμβαση με μόσχευμα γονάτου φτιαγμένου σε τρισδιάστατο εκτυπωτή, ο κ. Γάκης επισημαίνει ότι “ένας χειρουργός πρέπει πρώτα να γνωρίζει τις κλασικές χειρουργικές τεχνικές για να μπορέσει στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει τεχνικές που απαιτούν υψηλό επίπεδο γνώσεων και χειρισμών. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι σαν να δίνεις σε ένα παιδί να οδηγήσει ένα supercar: θα βγει από τον δρόμο”.
Ομολογεί πως για τον ίδιο η εξατομίκευση στη χειρουργική των αρθρώσεων αποτελεί “έργο ζωής”, ενώ προβλέπει ότι “σε 10-20 χρόνια από σήμερα θα δημιουργούμε με 3D printers όχι μόνο οστά, αλλά και εσωτερικά όργανα”.

Ανησυχητικό το “κενό” στην πρόληψη
Σχετικά με τον κορωνοϊό, ο κ. Γάκης τόνισε ότι το πιο ανησυχητικό με την πανδημία είναι το γεγονός ότι εδώ και έναν χρόνο περίπου, ο λαός δεν κάνει προληπτικές εξετάσεις. “Ο κόσμος δεν πηγαίνει σε ιατρεία και νοσοκομεία και το επόμενο διάστημα θα δούμε να αυξάνονται τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα ρευματολογικά νοσήματα και οι κακοήθειες.
Έχουμε χάσει έναν ολόκληρο χρόνο από το να ανευρίσκουμε αυτά τα προβλήματα. Ξέρετε τι θα συμβεί; Όταν θα αρχίσουν να ανεβαίνουν όλα αυτά, θα είναι η εποχή που θα έλθει το εμβόλιο και θα αρχίσει νέος παραλογισμός. Παρόλο που αυτά τα προβλήματα θα ανεβαίνουν επειδή τα ανιχνεύσαμε ή τα ανιχνεύσαμε σε προχωρημένο στάδιο”.

“Τα σχολεία δεν έπρεπε να ανοίξουν”
Σχολιάζοντας τη διαχείριση της πανδημίας, ο κ. Γάκης τόνισε στο πρώτο τουλάχιστον κύμα, ως κοινωνία τα πήγαμε πολύ καλά. “Είχαμε σοβαρούς, υπεύθυνους και με ιδιαίτερη μόρφωση επιστήμονες τους οποίους οι πολιτικοί άκουσαν. Στο δεύτερο κύμα δεν τους άκουσαν και άνοιξαν τα σχολεία. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο λάθος που έγινε πανευρωπαϊκά.

Τα παιδιά είναι που μεταφέρουν τη νόσο. Είναι άτομα που δεν μπορούν να πειθαρχήσουν και μολύνονται ευκολότερα. Άλλο που είναι ασυμπτωματικά. Αν κάνουμε screening αντισωμάτων στα παιδιά, θα βρούμε πολύ υψηλά ποσοστά. Αν τα σχολεία δεν άνοιγαν για 2-3 μήνες τα πράγματα εδώ στην Ελλάδα θα ήταν πολύ καλύτερα. Τα σχολεία πρέπει να μείνουν κλειστά τουλάχιστον έως τις 15-20 Ιανουαρίου αλλιώς θα γίνει πάλι το ίδιο”, εξήγησε ο κ. Γάκης.

blob:https://www.facebook.com/b09c6938-361b-43f0-a395-e15e00cf6dbc

πηγή:thecοller.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *