Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΌΤΗΤΑ-ΔΙΑΦΟΡΑ "Εφυγε" σήμερα ξεχασμένος ο μεγάλος Ελληνας τραγουδιστής της σχολής Καζαντζίδη!

"Εφυγε" σήμερα ξεχασμένος ο μεγάλος Ελληνας τραγουδιστής της σχολής Καζαντζίδη!


Εφυγε χτες το βράδυ ο Μεγάλος Ελληνας τραγουδιστής Στράτος Κύπριος ξεχασμένος απο όλου!Ενας σεμνός λαικός τραγουδιστής της σχολής Καζαντζίδη.Ο Στράτος Κύπριος γεννήθηκε στήν Κύπρο το 1935
Το πραγγματικό του ονομα ειναι Στράτος Σάββας. Το Κύπριος ειναι το καλλιτεχνικό του Ψευδόνυμο, που χρησιμοποίησε στήν δισκογραφία και στο πάλκο. Ο Στράτος Κύπριος ειναι από τους λίγους τραγουδιστές της σχολής Καζαντζίδη που κατάφερενα κανει καριέρα χωρίς να ανήκει σε μια παο τισ δυο μεγάλες δισκογραφικές εταιρίες του τότε της Columpia και της Odeon. Απο μικρός γνώρισε τι παει να πει φτώχεια. Απ’ το πρωί στό μεροκάματο του πόνου για να ζήσει την οικογενεία του.

Οι καταστάσεις δύσκολες στήν Κύπρο η φτώχεια μεγάλη και ετσι σε νεαρή ηλίκια στα μέσα της δεκαετίας του 1950 παίρνει την απόφαση να πάει στο εξωτερικό για μια καλύτερη ζωή και ενα καλύτερο αύριο.
ετσι με με τα ρούχα και τα παπούτσια που φόραγε ολα και ολα φτάνει στήν αγγλία,ψάχνει και βρίσκει δουλειά σε ενα εργοστάσιο. Και εκει βρίσκει παρηγοριά στο τραγούδι και κάθε μέρα πέρνει στό εργοστάσιο μαζί του τήν κιθάρα του,και στα διαλείμματα τραγούδαγε να πνίξει τον πόνο τον δικό του και των υπολοίπων εργατών.Εκει κάθησε πέντε χρόνια μέχρι που πήρε και την υπηκόοτητα του.
Ο μεγάλος του καημός ομως ηταν τό τραγούδι,και το ονειρό του ηταν να γίνει κάποτες τραγουδιστής και να μοιάσει στό είδωλο του αι την μεγάλη του αγάπη τον Στέλιο Καζαντζίδη.
Ετσι παίρνει τήν μεγάλη απόφαση να φύγει απο τήν αγγλία καί να ψάξει να βρει τήν τύχη του στήν Ελλάδα.

Οταν ‘εφτασε λοιπόν στην Ελλάδα δέν γνώριζε κανέναν στόν χώρο και αποφάσισε μια μέρα να πάει στό καφενείο τών μουσικών, οπου σύχναζαν ολοι οι μεγάλοι του λαικού τραγουδιού.
Τελικά φτάνοντας εκει και αφου ‘εκατσε να πιει εναν καφέ με την ελπίδα να γνωριστεί με διάφορους μουσικούς,’εφτασε ο Στέλιος Χρυσίνης. Ο τυφλός μαέστρος ‘εκατσε στό τραπέζι του Στράτου και τον ρώτησε απο που είναι και τη γυρεύει εκει.
Ο Χρυσίνης αφου άκουσε λοιπόν οσα ειχε να του πει ο Στράτος, ποιό ηταν το ονειρό του και εκτιμώντας την χροιά και το μέταλλο τής φωνής του τόν κάλεσε στο σπίτι του για να κάνουν κάποιες πρόβες.
Πράγματι την επόμενη μέρα ο Στράτος πήγε και αφού κάνανε πρόβες περίπου για τρείς μέρες μπήκαν στο στούντιο της Music Box να ηχογραφήσουν το τραγούδι.

Δεκέμβρης του 1961 και τίτλος του πρώτου τραγουδιού που ηχογράφησε (φέρτε μου ποτήρια κι αλλα) με το ψευδόνυμο (Κύπριος) ενω αναγραφόταν στόν δίσκο και το πραγματικό επίθετο (Σάββας).
Ετσι ξεκινάει δυναμικά στήν εταιρία αυτή με τήν Ρίτα Σακελαρίου στήν αρχη για παρτενέρ του, στήν ‘ανοδο του στό λαικό στερέωμα.
Ο Στράτος Κύπριος είναι πλέον το πρώτο ονομα της εταιρίας του η οποία τόν φορτώνει με πάρα πολλά τραγούδια, σε πρώτη και δεύτερη εκτέλεση πολλά απο τά οποία εγιναν πολή μεγάλες επιτυχίες (Το δειλίνο) (Ο ουρανός αν γκρεμιστεί) (Ενας γέρος εξηντάρης) και πάρα πολλά αλλα.
Στό πάλκο συνεργάζεται με ολα τά μεγάλα ονόματα, και πέρνει επάξια θέση ανάμεσα σέ ολους τούς μεγάλους τραγουδιστές.
Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960 εχει μιά σταθερή πορεία στην δισκογραφία και στο πάλκο.
μπαίνοντας η δεκαετία του 1970 ακολουθεί την πορεία των υπολοίπων στήν πτώση που ακολουθεί το λαικο τραγούδι.
Κάνει κάοιες δισκογραφικές δουλειές 33 στροφών αλλα δεν προβάλονται οπως τους αρμόζει.
Σήμερα ζει ανάμεσα σέ Κύπρο και Ελλάδα με σπάνιες πλέν εμφανίσεις σε κέντρα και συναυλίες
Αυτά τα λίγα για τον αφανή και σεμνό λαικό τραγουδιστή (Στράτο Κύπριο)που άφησε το δικό του στίγμα στο λαικό τραγούδι (Σταύρος – Λακωνία)
πληροφοριες synergathss.blogspot.com/