Κόκκινα, καταγγελμένα καταναλωτικά δάνεια αξίας 6 δισ. ευρώ αλλά και επισφαλείς επιχειρηματικές χορηγήσεις τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ αναμένεται να πουλήσουν οι τράπεζες έως το τέλος του 2017, στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των κινήσεων που θα οδηγήσουν στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η πρώτη πράξη έγινε χθες από τη Eurobank, η οποία προχώρησε στην πώληση 1,5 δισ. ευρώ κόκκινων καταναλωτικών και καταγγελμένων δανείων στη νορβηγική εταιρεία Intrum.
Ουσιαστικά, η τράπεζα άνοιξε τη λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς διαχείρισης «κόκκινων» δανείων και διαμόρφωσε την τιμή πώλησης για τις χορηγήσεις με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Η Intrum εξαγόρασε τα «βαθιά» κόκκινα δάνεια έναντι 0,03 ευρώ για κάθε 1 ευρώ δανείου, χωρίς όμως να προκύψει καμία ζημία για την τράπεζα, δεδομένου ότι μεγάλο τμήμα αυτών (σ.σ. τα 620 εκατ. ευρώ) είχαν διαγραφεί και για το υπόλοιπο οι προβλέψεις έφθαναν το 100%.
Τα οφέλη για την τράπεζα…
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι και στα επόμενα πακέτα πωλήσεων οι τιμές που θα προσφέρουν οι ξένες εταιρείες θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα -στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα φθάσουν τα 0,05 σεντς του ευρώ-, δεδομένου ότι τα δάνεια που αποκτούν έχουν μηδαμινή δυνατότητα ολικής αποπληρωμής από τους κατόχους τους και καμία εμπράγματη εξασφάλιση (σ.σ. ακίνητα).
Αντίθετα, η τιμή αγοράς αναμένεται να είναι μεγαλύτερη για την απόκτηση κόκκινων δανείων που φέρουν εγγυήσεις, δεδομένης και της αξίας του ακινήτου που συνοδεύει το δάνειο.
Υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών τονίζουν στο Euro2day.gr ότι για τα δάνεια που εμπίπτουν στην κατηγορία της καταναλωτικής πίστης και αφορούν «κόκκινα» χρέη από πιστωτικές κάρτες, υπεραναλήψεις μετρητών αλλά και μικρά καταναλωτικά «δεν έχει σημασία η τιμή πώλησής τους. Σημασία έχει το γεγονός ότι βγαίνουν από τον ισολογισμό της τράπεζας και απελευθερώνουν κεφάλαια, ενώ μετρούν σημαντικά στην εκπλήρωση των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων».
… και για τον δανειολήπτη
Με δεδομένο ότι τα δάνεια με τα συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά ανήκουν σε δανειολήπτες, των οποίων το εισόδημα έχει συρρικνωθεί ή δεν υφίσταται, η πώλησή τους σε κάποιο ξένο fund σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα τιμής και η απομάκρυνσή τους από τον ισολογισμό της τράπεζας διευκολύνει την εφαρμογή δραστικών και οριστικού χαρακτήρα λύσεων, όπως το κούρεμα σε ποσοστό που φθάνει έως και το 90%.
«Στην Ισπανία, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, το fund ή η εταιρεία που διαχειρίσθηκε τα εν λόγω δάνεια για λογαριασμό του fund κάλεσε τους δανειολήπτες και τους πρόσφερε κούρεμα έως και 90%.
Δηλαδή, το fund αγόρασε για παράδειγμα το δάνειο από την τράπεζα έναντι 0,03 ευρώ ανά ευρώ δανείου και πρότεινε στον δανειολήπτη να δώσει 0,06 ευρώ (σ.σ. ανά ευρώ) και το υπόλοιπο να διαγραφεί», αναφέρει τραπεζική πηγή και προσθέτει: «Η απομάκρυνση του δανείου από την τράπεζα, βασικά αυτών που δεν έχουν εξασφαλίσεις, δίνει τη δυνατότητα για κούρεμα. Κάτι που δεν θα κάνει εύκολα και σε μεγάλο όγκο μία τράπεζα εξαιτίας των ζημιών που θα εγγράψει ή στις περιπτώσεις επιχειρηματικών και εξαιτίας των ευθυνών, αστικών κ.ά.».
Τα επόμενα πακέτα
Οι υπόλοιπες τράπεζες, Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank, έχουν ήδη έτοιμα τα πακέτα των προς πώληση κόκκινων δανείων και για μήνες περίμεναν να ολοκληρώσει τη συναλλαγή η Eurobank, προκειμένου αφενός να ανοίξει η αγορά, αφετέρου να διαμορφωθούν οι τιμές…
Έτσι, άμεσα η Πειραιώς θα προχωρήσει στην πώληση κόκκινων δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 δισ. ευρώ αφορά καταναλωτικά και το υπόλοιπο επιχειρηματικά/leasing δάνεια με εγγυήσεις ακινήτων, κυρίως ξενοδοχειακών κτιρίων. Χαρτοφυλάκιο αξίας έως 1,5 δισ. ευρώ ετοιμάζεται να βγάλει προς πώληση η Alpha Bank, με καταγγελμένα καταναλωτικά δάνεια, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων έχει διαγραφεί ενώ για το υπόλοιπο έχουν σχηματισθεί υψηλές προβλέψεις.
Στο ίδιο μοτίβο θα κινηθεί και η Εθνική Τράπεζα, η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες πακετάρει ήδη χαρτοφυλάκιο κόκκινων καταναλωτικών δανείων, ύψους 1-1,5 δισ. ευρώ.
Αναστασία Παπαϊωάννου
euro2day.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *