Στον ποταμό Εύηνο, στην περιοχή Αγίου Δημητρίου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας (Ορεινή Ναυπακτία), κατασκευάστηκε άλλο ένα Φράγμα-Ταμιευτήρας της ΕΥΔΑΠ, μαζί με τη Σήραγγα Ευήνου – Μόρνου. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του έργου προέβλεπε την ενίσχυση του βασικού Ταμιευτήρα του Μόρνου από τη γειτονική λεκάνη του ποταμού Ευήνου. Η έναρξη των εργασιών στον Εύηνο έγινε το 1992, με την κατασκευή χωμάτινου φράγματος, το οποίο περατώθηκε τον Ιούνιο του 2001, οπότε και ξεκίνησε η διαδικασία της πρώτης πλήρωσης του ταμιευτήρα, η οποία ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2002. Η τεχνητή λίμνη έχει εμβαδόν 3.500 στρέμματα.
Με το πέρας των εργασιών και την πλήρωση του Ταμιευτήρια δημιουργήθηκε η τεχνητή λίμνη με μέγιστη χωρητικότητα 138 εκατ. κ.μ. νερού. Μέσω μιας σήραγγας συνολικού μήκους 29.393 μ., που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1992 και ολοκληρώθηκε το 1994, τα νερά του Ταμιευτήρα του Εύηνου μεταφέρονται και διοχετεύονται στον Ταμιευτήρα του Μόρνου προς ενίσχυση των αποθεμάτων του. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του έργου αυτού μεταφέρονταν περίπου 100 εκατ. κ.μ. νερού τον χρόνο, απευθείας από τον ποταμό Εύηνο στον ταμιευτήρα του Μόρνου.

Το Φράγμα αποτελείται από αδιαπερατό αργιλικό πυρήνα, φίλτρο κατάντη του πυρήνα, στραγγιστήρια από χάλικες στο ανάντη σώμα του Φράγματος και προστατευτική λιθορριπή στην ανάντη πλευρά.

Με την ολοκλήρωση Σήραγγας Μόρνου – Ευήνου το 1995 και μέχρι την ολοκλήρωση του φράγματος Ευήνου το 2001 κατέστη εφικτή η μεταφορά νερού από τον Εύηνο στον Μόρνο, με την κατασκευή και τη λειτουργία έργου προσωρινής υδροληψίας. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του έργου αυτού μεταφέρονταν περίπου 100 εκατ. κ.μ. νερού τον χρόνο απευθείας από τον ποταμό Εύηνο στον ταμιευτήρα του Μόρνου.
Η λειτουργία της σήραγγας γίνεται υπό πίεση με παροχή 27 κ.μ. νερού ανά δευτερόλεπτο! Η σήραγγα Ευήνου – Μόρνου έχει συνολικό μήκος 29.393 μέτρα και εσωτερική διάμετρο 3,5 μέτρα. Η διάνοιξή της ξεκίνησε το 1992 και ολοκληρώθηκε σε διάστημα δύο ετών, γεγονός το οποίο συνιστά μεγάλη επιτυχία για την ολοκλήρωση μιας σήραγγας τόσο μεγάλου μήκους.

Η τεχνητή λίμνη του Ευήνου ποταμού, αν και δημιουργήθηκε για να καλύψει πολλαπλές ανάγκες ύδρευσης, τελικά πρόσθεσε ομορφιά στο τοπίο των ορεινών όγκων και των καταπράσινων κορυφών Παναιτωλικού Όρους και των Βαρδουσίων. Πρόκειται για ένα μικρό θαύμα, το οποίο εξυπηρέτησε και εξυπηρετεί τον άνθρωπο και τη φύση.

Ο ποταμός Εύηνος
 
Ο Εύηνος, ονομαζόμενος και Φίδαρης, είναι ποταμός της Αιτωλίας και αποτελεί ένα από τα θρυλικά ποτάμια της Αιτωλοακαρνανίας. Πηγάζει από τα Βαρδούσια και εκβάλλει στον Πατραϊκό Κόλπο. Ο ποταμός είναι γνωστός από τη μυθολογία, για το τραγικό «γαμήλιο ταξίδι» του Ηρακλή και της Δηιάνειρας.

Ο Εύηνος έχει έντονη παραποτάμια βλάστηση, αρκετά ορμητική ροή, με μαιάνδρους, και ένα μαγευτικό φαράγγι. Πολλά πέτρινα και μεταλλικά γεφύρια και συρμάτινες πεζογέφυρες μας δείχνουν τους παλιούς δρόμους, τα περάσματα και τις μετακινήσεις των ανθρώπων αλλοτινών εποχών. Είναι ιδανικός για αθλητικές δραστηριότητες όπως το ράφτινγκ, το καγιάκ, η αναρρίχηση, η πεζοπορία, το εναέριο πέρασμα (φλάινγκ φοξ), η τοξοβολία, το ποδήλατο βουνού (μάουντεν μπάικ) και η καταρρίχηση (ράπελ). Επίσης, μπορείτε να κάνετε ιππασία και να δείτε τα γαϊδουράκια, τα ελάφια και πολλά ακόμη ζώα που ζουν εκεί.

Η λίμνη
 
Η Ευηνολίμνη και τα Ευηνοχώρια, όπως ονομάζονται, είναι ακόμα ένας παράδεισος για τους ταξιδιώτες, όπου θα απολαύσουν τη γαλήνη, την επαφή με τη φύση αλλά και την ανεπιτήδευτη ομορφιά των γύρω χωριών.
Η Ευηνολίμνη έχει δημιουργήσει ένα νέο οικοσύστημα, ενώ δίνει σημαντική ώθηση στην εναλλακτική οικοανάπτυξη της ορεινής Αιτωλοακαρνανίας, στηρίζοντας νέες δραστηριότητες και νέες απασχολήσεις, συμπληρωματικές προς τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Το τοπίο γύρω από τη λίμνη προσφέρεται για πεζοπορία, για πικ νικ αλλά και για μελέτη και παρατήρηση της πλούσιας χλωρίδας και της πανίδας, ενώ τα μονοπάτια που συνέδεαν τα χωριά είναι ακόμη βατά και οδηγούν -μέσα από ρεματιές- σε σαγηνευτικά τοπία. Τα δάση και οι ορεινές διαδρομές πραγματικά μοιάζουν… με μια βόλτα στον Παράδεισο!

Τα χωριά
 
Οι κοντινοί -στον Εύηνο, στη λίμνη και στον Ταμιευτήρα της ΕΥΔΑΠ- οικισμοί είναι το Νεοχώρι, ο Άγιος Δημήτριος, ο Πλάτανος, το Πεντάκορφο, τα Κλεπά και ο Διπλάτανος. Εκεί, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει παραδοσιακά εδέσματα, ντόπια κάστανα, το τοπικό τσίπουρο και τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων.
Αναμφίβολα, το Πεντάκορφο (πρώην Αράχοβα) είναι ένα… μπαλκόνι με απεριόριστη θέα προς τη λίμνη του Ευήνου, καθώς όλα τα σπίτια βλέπουν προς αυτήν. Το Πεντάκορφο έχει συνολικά επτά συνοικισμούς, οι οποίοι δημιουργούν την εντύπωση ότι πρόκειται για διαφορετικά χωριά, που επεκτείνονται τόσο προς τις όχθες της λίμνης όσο και προς το βουνό.
 
Άλλα αξιοθέατα
Δύο χιλιόμετρα βόρεια της Κοινότητας Γαβρολίμνης, σώζεται ο Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου (δεύτερο μισό του 10ου αιώνα), που είναι πασίγνωστος με το όνομα «Παναξιώτισσα» και ο οποίος βρίσκεται σε μια ήρεμη και ερημική τοποθεσία, ανάμεσα σε πεύκα, ελιές και κυπαρίσσια.

 

Το επίθετο της Παναγίας «Παναξιώτισσα» είναι μοναδικό στον ορθόδοξο χώρο και πιθανότατα σημαίνει «Αυτή που αξιώθηκε των πάντων». Από τις συνεχείς προσχώσεις ο ναός βρίσκεται τώρα χαμηλότερα από την επιφάνεια του εδάφους.
Στην Κάτω Βασιλική θα θαυμάσετε το απόκρημνο βουνό της Βαράσοβας και το σπήλαιο του Αϊ-Νικόλα.

Το βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Βαράσοβας είναι κτισμένο σε σπηλαιώδες άνοιγμα μεταξύ των χωριών Κάτω Βασιλικής και Κρυονερίου. Είναι γνωστό και ως «Άγιον Όρος της Αιτωλίας», καθώς υπήρξε σημαντικό ασκητικό κέντρο ιδιαίτερα από τον 10ο αιώνα αλλά και στα χρόνια μετά την Άλωση της Πόλης.
πηγη

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *