Η Αγγέλω Καϊάφα είναι ίσως η μοναδική γυναίκα στην Αχαΐα που έχει μνήμες από την έναρξη της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Γεννημένη το 1910, έχει συμπληρώσει ήδη τα 107 χρόνια και περιγράφοντας κομμάτια της ζωής της, αποκαλύπτει παράλληλα και τα μικρά μυστικά της μακροζωίας της.
Οπως η ίδια λέει, με ελάχιστο γλυκόποτο, με προτίμηση κυρίως στην πατραϊκή τεντούρα, αρκετή πεζοπορία, λιτό φαγητό και με τον καθαρό αέρα στο χωριό της, το Πουρναρόκαστρο Πατρών, έφτασε αισίως στα 107 χρόνια.
Δεν είναι ο άνθρωπος του ποτού, αλλά ένα μικρό ποτηράκι από την πατραϊκή τεντούρα τής αρέσει, ιδιαίτερα όταν το μπουκαλάκι είναι δώρο του αγαπημένου ανιψιού της. «Επαιρνα από αυτή κάνα μπουκαλάκι σαν κατέβαινα με το ζώο, στο Μαρκάτο, στην Πάτρα, τότε που ήμουν νέα» αφηγείται και ίσως τελικά η τεντούρα να είναι το μυστικό για τα χρόνια της.
Γεννημένη στην Ελεκίστρα, είναι του γένους Παν. Βασιλόπουλου και το επάγγελμά της ήταν αγρότισσα, αν και ξεκίνησε από μικρή ως τσοπανοπούλα, όπως λέει η ίδια. Γράμματα έχει μάθει μέχρι την τετάρτη δημοτικού και όπως η κόρη της διαβεβαιώνει, η κυρα-Αγγέλω ξέρει να βάζει και την υπογραφή της.
«Να πάρετε τα χρόνια μου» είναι η ευχή που δίνει σε όλους απλόχερα, με μνήμη, μυαλό και λόγο που πολλοί νεότεροί της θα ζήλευαν.
πηγη madata.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *