Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ-ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣΗ Ιστορία του Μοναδικού Αχέροντα ποταμού στην Πρέβεζα

Η Ιστορία του Μοναδικού Αχέροντα ποταμού στην Πρέβεζα

1αχ3
Ο Αχέροντας είναι ένα αρκετά μεγάλο ποτάμι, που η ιστορία του ξεκινάει από τη μυθολογία.
Πηγάζει από τα βουνά του Σουλίου, της Ηπείρου, περνάει μέσα από το χωριό Γλυκή και μετά από μια αρκετά μεγάλη διαδρομή χύνεται στο Ιόνιο Πέλαγος, στην περιοχή Αμμουδιάς.
Σχετικά με τη μυθολογία του ποταμού Αχέροντα, λέγεται ότι κοντά στις εκβολές του υπήρχαν οι Πύλες του Άδη. Λεγόταν ότι ο κάθε νεκρός που ήθελε να περάσει τις Πύλες πλήρωνε έναν οβολό και ο Κέρβερος, το μυθικό τέρας που φύλαγε τις Πύλες του Άδη, τον άφηνε να περάσει.
Ακόμα, υπήρχε εκεί κοντά στις εκβολές του το νεκρομαντείο. Σ’ αυτό μαζεύονταν όλοι οι θνητοί που ήθελαν να συναντήσουν κάποιον δικό τους νεκρό. Για να γίνει αυτό περνούσαν τον ποταμό και άφηναν στο νεκρομαντείο ως ανταμοιβή διάφορα προϊόντα όπως: λάδι, κρασί, καλαμπόκι, σιτάρι και γάλα. Ύστερα
ζητούσαν όποιον ήθελαν να δουν και αυτός περνούσε την Πύλη και μπορούσαν έτσι να τον δουν.
1αχ3 1αχ2 1αχ
Στο χωριό Γλυκή, που διασχίζεται από τον Αχέροντα, συνηθίζεται να πιστεύουν έναν τοπικό μύθο. Αυτός ο μύθος λέει ότι στον Αχέροντα ζούσε ένας δράκος, ο οποίος πίκραινε το νερό του ποταμού, με αποτέλεσμα να μην είναι πόσιμο.
Κάθε Δεκαπενταύγουστο γίνονταν θυσίες στο δράκο. Αυτός έτρωγε δεκαπέντε κορίτσια από το χωριό. Αυτό, όμως, το μαρτύριο το σταμάτησε ο Άγιος Ιωάννης, ο οποίος σκότωσε το δράκο και από τότε άρχισε να τρέχει γλυκό νερό και από αυτό το χωριό ονομάστηκε Γλυκή.
Γενικά ο Αχέροντας είναι ένα πολύ όμορφο ποτάμι που το επισκέπτονται πολλοί τουρίστες. Εκεί μπορείς να κάνεις πολλές δραστηριότητες όπως: κολύμπι, πεζοπορία στα όμορφα βουνά που τον περιβάλλουν και ράφτιγκ.
Εγώ θα σας συνιστούσα ανεπιφύλακτα να τον επισκεφτείτε.
fourtounis.