ΑΝΑΠΟΛΩΝΤΑΣ ΤΟ ΧΘΕΣ

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ νεοκλασσική οικία της Πηνελόπης Δέλτα στην Κηφισιά, αγνώστου αρχιτέκτονα, κτίσθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η νεοκλασσική οικία της Πηνελόπης Δέλτα στην Κηφισιά, αγνώστου αρχιτέκτονα, κτίσθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Αγοράσθηκε από τον πατέρα της Εμμανουήλ Μπενάκη το 1912 και μετά από δύο χρόνια μεταβιβάσθηκε στην ίδια. Από το 1916 κατοικήθηκε από την συγγραφέα και τον σύζυγό της Στέφανο Δέλτα .Για μια 25ετία και μέχρι την αυτοκτονία της,τον Απρίλιο του 1941,την ημέρα εισόδου των γερμανικών στρατευμάτων στην Αθήνα, συνδέθηκε με τη συγγραφική και κοινωνική δραστηριότητα της Πηνελόπης Δέλτα, της σημαντικότερης ίσως γυναίκας στις κρίσιμες για τον Ελληνισμό πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Επισκέπτες του υπήρξαν μεγάλες πολιτικές και πνευματικές προσωπικότητες, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Νικόλαος Πλαστήρας. Στον τάφο της στον κήπο του σπιτιού, έχει χαραχθεί η επιγραφή “ΣΙΩΠΗ”. Σήμερα ανακαινισμένο φιλοξενεί τα ιστορικά αρχεία του Μουσείου Μπενάκη ΠΗΓΗ Maraland

Αφήστε ένα σχόλιο

comments

Comment here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.