Ανατιμήσεις φωτιά στις τιμές του κρέατος φέρνουν οι καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel σε αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.
Οι εικόνες με «βυθισμένο» τον θεσσαλικό κάμπο ο οποίος είναι ένας από τους βασικούς τροφοδότες όλης της χώρας, δημιουργεί έντονες ανησυχίες.

Ο κ. Βαγγέλης Μάκρης και κ. ο Σπυρος Κολοβός κτηνοτρόφοι του Παλαμά αναφέρουν στα Dnews ότι αυτή την περίοδο και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου τα ζώα γεννούν άρα οι περισσότερες προβατίνες που χάθηκαν ήταν εγκυμονούσες και αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο φέτος αλλά και για την επόμενη περίοδο δεν θα μπορέσουν να προμηθευόσουν με κρέας.

Οι ίδιοι σημειώνουν επιπλέον πως από την στιγμή που δεν γνωρίζουν το ύψος της αποζημίωσης που θα πάρουν για το κάθε ζώο δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσουν ανάλογες κτηνοτροφικές καλλιέργειες.

«Το κάθε πρόβατο κοστίζει 250 με 300 ευρώ, η ζωοτροφή έχει επίσης καταστραφεί. Εάν μας δώσουν αποζημίωση 100 ευρώ για το κάθε κεφάλι όπως συμβαίνει συνήθως θα υποστούμε τεράστια ζημιά η οποία θα είναι δυσβάσταχτη για εμάς αλλά και για τον καταναλωτή», δηλώνει ο κ. Μάκρης και συνεχίζει. «Αφού δεν μπορούμε να φτιάξουμε ούτε χωράφια λόγω της εκτεταμένης μόλυνσης ούτε ζώα γιατί πολύ μεγάλο κεφάλαιο αντιλαμβάνεστε τι πρόβλημα θα έχουμε όχι μόνο εμείς αλλά όλος ο κόσμος».

Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους το μεγαλύτερο ποσοστό της κτηνοτροφικής παραγωγής έχει καταστραφεί, ενώ όσον αφορά τις τιμές στην αγορά το μοσχάρι αναμένεται να πωλείται στα 12,50 με 13,00 ευρώ το κιλό από τα 11 ευρώ, το ντόπιο αρνί από τα 12 στα 14 ευρώ το κιλό και το χοιρινό κρέας ή οι μπριζόλες θα αυξηθούν τουλάχιστον κατά 1,50 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής από την κακοκαιρία Daniel 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, καθώς και χιλιάδες ζώα, ενώ παράλληλα καταστράφηκαν αμέτρητες περιουσίες..dnews.gr

Από xiromeropress