Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΌΤΗΤΑ-ΔΙΑΦΟΡΑ Η Μέρκελ σταμάτησε στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων

Η Μέρκελ σταμάτησε στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων

Η Μέρκελ σταμάτησε στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων

Σύμφωνα με την Bild, Τουρκία και Ελλάδα έφτασαν πολύ κοντά σε στρατιωτική σύγκρουση το βράδυ της Τρίτης, μετά την απόφαση της Άγκυρας να στείλει ερευνητικό πλοίο ανοιχτά του Καστελλόριζου, κάτι που σταμάτησε η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ.

Τα πλοία του πολεμικού ναυτικού των δύο χωρών ήταν σε ετοιμότητα και τα μαχητικά αεροσκάφη τους ήταν στον αέρα. Σύμφωνα με την Bild, η καγκελάριος Μέρκελ απέτρεψε πιθανή πολεμική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών.

Η Άνγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το απόγευμα της Τρίτης, οπότε και την ενημέρωσε για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Το βράδυ της Τρίτης, η Γερμανίδα καγκελάριος επικοινώνησε με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μία καθοριστική παρέμβαση για τις εξελίξεις στο Αιγαίο.

H Bild περιγράφει τις στιγμές που εκτυλίχθηκαν μετά την ανακοίνωση της NAVTEX για τις έρευνες στο Καστελόριζο, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις θύμιζαν τα γεγονότα της Κρίσης των πυραύλων της Κούβας, το 1962, με πολεμικά πλοία εχθρικών χωρών να βρίσκονται μια «ανάσα» προ της σύρραξης.

«Το βράδυ έγινε σαφές: 18 τουρκικά πλοία είχαν ξεκινήσει για το Καστελόριζο». Η Bild επισημαίνει ότι έλαβε ενημέρωση από ελληνικές πηγές ότι την ίδια στιγμή πήραν εντολές να κινηθούν προς το Καστελόριζο ελληνικά πολεμικά πλοία, περιγράφοντας τη συνθήκη ως μια κατάσταση που μπορούσε από λεπτό σε λεπτό να κλιμακωθεί επικίνδυνα.

«Μετά ήρθε η Μέρκελ» αναφέρει η Bild. Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε τηλεφωνικές επαφές, την τελευταία στιγμή, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι επαφές ολοκληρώθηκαν «με επιτυχία!» προσθέτει, ενώ ο τουρκικός στόλος γύρισε και κατευθύνθηκε προς άλλη κατεύθυνση.

ΠΗΓΗ