%ce%b3%ce%b1%ce%b2%ce%b1%ce%ba%ce%b7%cf%82
Η φωνή του ακόμα και σήμερα ακούγεται στο «Καραϊσκάκης». Πανηγυρίζει με ένα μακρόσυρτο «γκοοολ» κάθε επιτυχία του Ολυμπιακού. Οι παλαιότεροι, φίλοι του Ιπποδρόμου τον θυμούνται να περιγράφει τις κούρσες στο Φαληρικό Δέλτα, για 34 ολόκληρα χρόνια. Κι οι πολύ παλιοί θα τον θυμούνται αχώριστο δίδυμο με τον Βασίλη Γεωργίου στις αθλητικές εκπομπές της ΥΕΝΕΔ.
Μπερδευτήκατε; Μα μιλάμε για το ίδιο πρόσωπο που ξεκίνησε ως ηθοποιός, «χάρισε» τη φωνή του σε πολλές τηλεοπτικές διαφημίσεις κι όμως στο google δύσκολα θα βρείτε φωτογραφία του. Είναι ο Στάθης Γαβάκης που αναλαμβάνει να μας… ξεμπλέξει για τις τόσες δραστηριότητές του.
«Σπούδασα ηθοποιός στη Σχολή Κατσέλη. Το 1959 βγήκα στο θέατρο. Επαιξα δίπλα στον Μάνο Κατράκη με τον οποίο πήγα και τουρνέ στην επαρχία, με τον Βασίλη Διαμαντόπουλο, με τη μεγάλη Ελλη Λαμπέτη σε μια από τις μεγάλες επιτυχίες της, τη «μικρή μας πόλη», του Θόρντον Ουάιντλερ, το 1962 όμως ήδη η ζωή μου είχε πάρει άλλο δρόμο. Από τύχη. Υπηρετούσα τη θητεία μου και ήρθε διαταγή να περάσουν δοκιμαστικά για εκφωνητές στον Κεντρικό Ραδιοφωνικό Σταθμό Ενόπλων Δυνάμεων οι ηθοποιοί που υπηρετούσαν. Πέρασα το τεστ και με έβαλαν εκφωνητή. Ελεγα ειδήσεις, διάβαζα ανακοινώσεις. Ότι απαιτούσε εκφώνση. Το 1962 για να ανταγωνιστεί ο σταθμός τις μεταδόσεις του Β’ Προγράμματος που έκανε ο Μιχάλης Γιαννακάκος με ρώτησαν εάν θέλω να μεταδίδω αγώνες. Πήγα στη Λεωφόρο. Θυμάμαι σαν τώρα το παιχνίδι. Παναθηναϊκός – Καλαμαριά. Μου είπαν ότι δεν θα γινόταν μετάδοση. Θα περιέγραφα τον αγώνα κι εάν το τεστ ήταν πετυχημένο θα άρχιζα τις μεταδόσεις. Στο ημίχρονο μου λέει ο τεχνικός: Βγάζουμε ζωντανό το Β’ ημίχρονο. Ετσι πήρα το βάπτισμα του πυρός. Το ματς τελείωσε με θρίαμβο του Παναθηναϊκού: 5-2. Λίγο αργότερα προστέθηκε και ο Βασίλης Γεωργίου στις μεταδόσεις. Το Β’ πρόγραμμα έκανε ζωντανή σύνδεση και με δεύτερο γήπεδο. Περιέγραφε ο Νίκος Φώσκολος. Κι εμείς δεν θέλαμε να μείνουμε πίσω. Προσθέσαμε και δεύτερο ματς με τον Βασίλη.»
Κι από το ραδιόφωνο στην τηλεόραση λίγα χρόνια μετά…
«Το 1966 που άρχισε η τηλεόραση πήραν τους εκφωνητές του ραδιοφώνου να περάσουν δοκιμαστικά. Πήγαμε ο Νίκος Μπουγάς, η Ηβη Κονδυλάκη, η Εύη Ιωαννίδου, η Σάσα Μανέτα. Ετσι δημιουργήθηκε ο πρώτος πυρήνας εκφωνητών της τότε ΤΕΔ, Τηελόρασης Ενόπλων Δυνάμεων που αργότερα έγινε ΥΕΝΕΔ. Τότε, το 1966, κάναμε τα πάντα. Λέγαμε ειδήσεις, διαβάζαμε ανακοινώσεις. Πάντα υπήρχε ένας ανταγωνισμός με το ΕΙΡ που είχε αρχίσει κι αυτός δοκιμαστικά εκπομπές. Με τον Βασίλη Γεωργίου που ως παλαιός μπασκετμπολίστας του Απόλλωνα Πάτρας λάτρευε το μπάσκετ κάναμε την πρώτη αθλητική εκπομπή στον σταθμό. Τον Ιούλιο του 1967. Το «Ματιές στα σπορ». Η εκπομπή άρχισε Τρίτη και γρήγορα μεταφέρθηκε Κυριακή. Προσπαθούσαμε να έχουμε λίγο απ’ όλα. Ο κόσμος αγάπησε την εκπομπή…»
Και το θέατρο; Ο κινηματογράφος;
«Πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Επέστρεψε κάποιες φορές ως ηθοποιός. Επαιξα στν «ανήφορο» της Πλυτά, το 1964, στα «Αγρια νιάτα» του Νίκου Φώσκολου το 1980…»
Υπήρχαν όμως και οι διαφημίσεις. Υπήρξατε από τις πιο αναγνωρίσιμος φωνές.
«Δεν έχω παράπονο. Εκανα πολλές διαφημίσεις. Το ΧΡΥΣΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΗΣ ΙΟΝ είναι μια από αυτές. Ήταν μια επιπλέον δουλειά που άφηνε κι ένα καλό εισόδημα. Με έβαλε στον… χορό ο πατριάρχης των ελλήνων εκφωνητών, ο Τζον Βεϊνόγλου, ο άνθρωπος που κυριαρχούσε στο χώρο, αλλά βοηθούσε και τους νεότερους μοιράζοντάς μας σε διάφορα γραφεία. Εκεί γνώρισα τον Γιάννη Φέρτη που γίναμε φίλοι μέσα από διαφημίσεις και τόσους άλλους.»
Ο Στάθης Γαβάκης σήμερα δεν ζει με τις αναμνήσεις. Ζει το παρόν στο «Καραϊσκάκης» και παρακολουθεί τα πάντα. Από αθλητισμό, μέχρι κινηματογράφο και θέατρο. Όλες τις μεγάλες του αγάπες δηλαδή…
Ακούστε μια από τις δημοφιλέστερες διαφημίσεις στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης και δείτερ στιγμιότυπα από ντέρμπι αιωνίων στη Λεωφόρο το 1980

https://tvhistory.wordpress.com

Από xiromeropress