ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ


Ο Γιωργος Μπιτσώρης από την Μπαμπινη ήρθε σώγαμπρος στον Μαχαιρά στην οικογένεια του Καραβασίλη ….παλιά Μαχαιριώτικη οικογένεια ….ήταν το σπίτι του στην περιοχή που είναι σήμερα το σπίτι του Ιάκωβου Νικήτα . Ο Καραβασίλης είχε δυο κόρες και μεγάλη περιουσία . Ο Μπιτσώρης παντρεύτηκε την Χρυσανθη .Η περιοχή που βρίσκεται σήμερα το σπίτι του Μήτσου Παπαστάμου ( Μπουραζάνη ) ήταν η προίκα του . Ακόμα σήμερα η περιοχή λέγεται στου Μπιτσωρη .
Ο ατίθασος Κώστας Μπιτσώρης ήταν γιος τους …!!!
Κάποια γεγονότα για τον Κώστα στην νεανική του ηλικία πριν μπει στον αγώνα για την πατρίδα
Κάπου εκεί πριν το 1900 σκότωσε τον αδελφό του πατέρα του γιατί δεν του έδινε λεφτά να πάει στο πανηγύρι στον Πρόδρομο …29 Αυγούστου …
Τον μαχαίρωσε του πήρε το 25αρικο , τον έριξε σε μια Πουρνάρα κι έβαλε φωτιά . Η δολοφονία πήγε στο «ποιος – κανένας» κι πολυ αργότερα μαθεύτηκαν τα καθέκαστα . Είχε συνεργό του τον Γιάννη Γατσέλο , νεαρά παιδιά τότε .
Στα 1900 , το βραδυ της Μ. Πέμπτης , μετά την απόλυση της εκκλησίας και ενώ οι Καλετσαίοι είχαν φτάσει έξω από το σπίτι τους αντηχεί ένας πυροβολισμός στην νύχτα κι ο μεγαλος αδελφός Νίκος γύρω στα 25 τοτε πέφτει θανάσιμα χτυπημένος . Ο δολοφόνος διέφυγε μέσα από τον κήπο του Χριστοδούλου . Τον είδε ο Γ. Μπαρλάς και δεν είπε τίποτα . Οι συγγενείς του θύματος διέκριναν μέσα στο σκοτάδι οτι ο φονιάς φορούσε ντουλαμά . Κάνεις δεν έβαλε με τον νού του οτι μπορεί να ήταν ο Αναστάσης Παπατρέχας , αφού δεν είχε καμμία διαφορά με το θύμα .
Οι υποψίες στράφηκαν κατα του Κώστα Μπιτσωρη από σειρά συμπτώσεων .
Φορούσε ντουλαμά, είχε γκρά, ήταν κακοποιό στοιχείο κι αδίστακτος , είχε φύγει από την εκκλησία πριν τελειώσει η ακολουθία .
Ο Μπιτσώρης αρνήθηκε την κατηγορία αλλα και να αποκαλύψει γιατί έφυγε νωρίτερα από την εκκλησία . Δεν αποκλείεται να είχε πάει σε συνάντηση γυναίκας και δεν ήθελε να την εκθέσει , σε καμμία περίπτωση .
Τελικά προφυλακίστηκε αλλα με την βοήθεια ενός Γκαραγκούνη κατάφερε να αποδράσει από τις φυλακές Μακρή και να βγει στο κλαρί φυγόδικος.
Θέλει με κάθε τροπο να εκδικηθεί όλους όσοι τον κατετρεξαν.
Ενεπλάκη και σε αλλα επεισόδια ( εκδικητικά) όπου έχασαν την ζωή τους κάποιοι συγχωριανοί μας .
Μετά από τα φονικά ο Γέρο Μπιτσώρης πίστεψε οτι ο γιος του ήταν ο δολοφόνος του Καλετση , επειδή γνώριζε τον χαρακτήρα του.
Ήταν άνθρωπος φρόνιμος ο πατέρας του κι ένιωσε οτι δεν χωρούσε πια στον Μαχαιρά . Πούλησε σχεδόν τα υπαρχοντά του και πήγε να ζήσει στην Κατοχή . Ο δευτερότοκος γιος του πέθανε νέος εκεί , η κόρη του Ολγα πηγε καλόγρια στην Κεφαλονιά. Η θειά Μαρούλα είχε από την ξαδέλφη της ένα φυλαχτό και χάθηκε την δεκαετία του 1980 όταν το πήρε κάποιος συγγενής και δεν το επέστρεψε .
Ο Κώστας Μπιτσώρης μετά την απόδρασή του και τον φόνο του Σταύρου Κουβέλη βγήκε στο κλαρί και φυγοδικησε για καμπόσο καιρό , παρέα με τον Σκούρα από το Δραγαμεστο.
Ο Κώστας Μπιτσώρης είχε μέσο ανάστημα και κανονική σωματική διάπλαση . Άφοβος , πραγματικό παλληκαρι ριψοκίνδυνος αλλα κι αδίστακτος . Λόγοδοσμένος με την κόρη του Θανάση Τσιντζου την εγκατέλειψε αφού την ατίμασε.
Παντρεύτηκε την ετεροθαλή αδελφή των Κονιωσαίων, που την είχε φέρει απ’ τον Μαχαλά η χήρα , όταν παντρεύτηκε τον επίσης χήρο Γιώργο Κονιωση .( Η Κονιώση ήταν παντρεμένη στον Μαχαλά με κάποιον Ρίλα )
Μετά την φυγή του στο Τουρκικο , καταστάλαξε ς στους Κωστακιους στην υπηρεσία του μεγαλοτσιφικά Φουάτ μπέη . Εκεί μετέφερε την γυναίκα του με τον γιο του Νίκο . Η Μαρουλα γεννήθηκε στους Κωστακιούς .
Μόλις άρχισε ο Βορειοηπειρωτικός αγώνας συγκρότησε σώμα ανταρτών και τέθηκε υπό την διοίκηση του αξιωματικού Γιάννη Κοσσυβακη , στον τομέα της Πρεμετής .
Από τα λίγα σχετικά που αναφέρονται στις ημερολογιακές εγγραφές του Κοσσυβάκη βγαίνει το συμπέρασμα οτι ο Κώστας Μπιτσώρης συγκαταλεγόταν μεταξύ των πιο μαχητικών και σημαντικών , πιο δραστήριων αλλα και αδίστακτων καπεταναίων.
Οι ημερολογιακές εγγραφές του Κοσσυβακη το 1914 για τον Μπιτσωρη , αρχίζουν στις 25/3 και σταματούν στις 13/7 . Αναφέρει καθημερινά όλες τις επιχειρήσεις με την συμμετοχή του Μπιτσωρη και τα ανδραγαθηματά του . Οι αναφορές φανερώνουν πόσο πατριώτης ήταν …..Ατρόμητος , άφοβος έσπερνε τον φόβο στην περιοχή γιατί ήταν άσχετος με την μετριοπάθεια και τις μέσες λύσεις .
Υπέρμαχος της ιδέας για Ελεύθερη Ελλάδα μέχρι και την Αυλωνα ..🇬🇷
Τον Αύγουστο του 1914 έπεσε πολεμώντας στην Μήτσανη της Πρεμετής .
Μπήκε με το σώμα του στο χωριό να εκκαθαρίσει εστίες αντίστασης και να συλλάβει έναν ισχυρό προύχοντα . Μια ομάδα Αρβανίτες όμως είχαν πιάσει μια θέση καλά καλυμμένη , που είχε στον έλεγχο της μια πλευρά του χωριού.
Την στιγμη που ο Μπιτσώρης ξεκόβεται από τους άνδρες του και κανει έφοδο να σπάσει την πόρτα και να μπει στο σπίτι του Αλβανού , τον βρίσκει η σφαίρα στο κεφάλι και σωριάζεται , ένας βόγγος μόνο και ξεψύχησε .
Ένα από τα παλληκάρια του που βρέθηκε κοντά την στιγμη εκείνη , ήταν ο Δημ. Σταμάτης από τα Παλιάμπελα της Βονιτσας , γνωστός με το παρατσούκλι Τσιλιμιγκρας. Ζούσε μέχρι το 1980 στην Δράμα όπου εγκαταστάθηκε μετά το τέλος του Α’ Πολέμου.
Τεσσερις αντάρτες σκοτώθηκαν προσπαθώντας να τραβήξουν το σώμα του νεκρού τους καπετάνιου.
Η ειρωνία της τύχης ήταν οτι την ημέρα του θανάτου του είχε πληροφορηθεί και την χαρούμενη είδηση οτι για την προσφορά του στον Αγώνα , του είχε χορηγηθεί ΑΜΝΗΣΤΕΙΑ .
Η άσημοδεμένη αραβιδα του βρίσκεται στο Πολεμικό Μουσείο .
Τα παιδιά του μετά τον θάνατο του πατέρα τους βρέθηκαν πάλι στον Μαχαιρά
Ο Νίκος αργότερα παντρεύτηκε κι έμεινε στο Αγρίνιο . Είχε τρία παιδιά τον Κώστα , την Ουρανία και τον Αλέκο . Ο Αλέκος μέχρι που πέθανε η θειά του Μαρουλα το 1973 και λίγο μετά ερχόταν στο σπίτι της και καθόταν αρκετές μέρες
Η κόρη του Μαρουλα μικρή παντρεύτηκε τον Λεωνίδα Παπαστάμο . Ο Λεωνιδας πήγε στρατιώτης έφθασε Μικρά Ασία , γύρισε άρρωστος και πέθανε αργότερα στον τόπο του .
Η θειά Μαρουλα έζησε μέχρι τον Μάιο του 1973 .
Στοιχεία από το βιβλίο
” Το Χρονικό του Μαχαιρά ”
Του Γεράσιμου Παπατρεχα…Δάσκαλος
Pinelopi Gkouma
ΜΠΑΜΠΙΝΙΙΝ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Από xiromeropress