H Αργυρώ Κουτσουράδη είναι ένα κορίτσι που μόλις στα 26 του χρόνια έχει διαγράψει το δικό του success story κάνοντας επιλογές κόντρα στην ευκολία.

Αν η «Δύναμη της Επιλογής» μπορούσε να προσωποποιηθεί, σίγουρα θα έβρισκε έναν άξιο εκπρόσωπο στο πρόσωπο της 26χρονης Χιώτισσας, η οποία αφού σπούδασε γεωπονία, επέστρεψε στο νησί της τη Χίο και βάλθηκε να αποδείξει ότι το δυνατό χαρτί του νησιού δεν είναι μόνο η μαστίχα.

Αργυρώ Κουτσουράδη
Το sucess story της 26χρονης Αργυρώς από την Χιό είναι από τις ιστορίες που λατρεύεις να ακούς.

Και τα κατάφερε γεμίζοντας τα άδεια χωράφια των γονιών της με αρωματικά βότανα, στήνοντας σιγά σιγά τη δική της επιχείρηση, τη Myrovolos Organics και κάνοντας γνωστά σε όλη την Ελλάδα και σιγά σιγά και στο εξωτερικό τα αρωματικά, γευστικά και θεραπευτικά βότανα που παράγει στον τόπο της, τη Χίο.

Η Αργυρώ λοιπόν μίλησε στο iefimerida.gr για το πως κατάφερε να κάνει την Myrovolos Organics γνωστή σε όλη την Ελλάδα.

Η ιστορία της Αργυρώς

Αν την ρωτούσες την περίοδο που ξεκινούσε να ανακαλύπτει την γεωπονία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με τι ήθελε να ασχοληθεί, εκείνη θα σου απαντούσε με τα βότανα. Και για όσους μάλιστα θεωρούν πως το Πανεπιστήμιο δεν σε βοηθά να βρεις τον δρόμο σου, το παράδειγμα της Αργυρώς Κουτσουράδη θα σου αποδείξει το αντίθετο.

Εκανε την πτυχιακή της πάνω στα αρωματικά φυτά, η εργασία της στο Erasmus αφορούσε τα οφέλη του δυόσμου στον κλάδο της ιατρικής και το μεταπτυχιακό της στο Γεωπονικό Αθηνών ήταν (που αλλού;) στα αρωματικά φυτά και βότανα.

Η Αργυρώ Κουτσουράδη από την Χίο, λοιπόν, είναι το παράδειγμα του κοριτσιού που από την αρχή γνώριζε ποιο μονοπάτι ήθελε να ακολουθήσει.

Το μονοπάτι αυτό βέβαια δεν ήταν το ίδιο με πολλούς άλλους συντοπίτες της, οι οποίοι ίσως από φοβία αποφάσισαν να ΜΗΝ αφήσουν το comfort zone τους και συνεχίσουν να καλλιεργούν αυτό που ήξεραν να κάνουν πολύ καλά οι προγόνοι τους, δηλαδή μαστίχα.

Χωράφι στην Χίο
Σπούδασε γεωπονική, έκανε Erasmus και μεταπτυχιακό και βρέθηκε στο σημείο να αναρωτιέται πως θα
συνεχίσει την πορεία της ως γεωπόνος

Μπορεί να είχε βρει ακριβώς πως θα κάνει την «διαφορά» στο νησί, αλλά η Χιώτισσα είχε εξ αρχής ένα όραμα και δεν σκόπευε να το εγκαταλείψει για να ακολουθήσει έτσι απλά την πεπατημένη.

Ηξερε πως το πάθος της ήταν τα βότανα, είχε αυτοπεποίθηση πως θα πετύχει και έτσι αποφάσισε να «χαράξει» τον δικό της, εντελώς διαφορετικό δρόμο

Το μόνο που απέμενε ήταν να βρει το βασικό της εργαλείο… την γη.

Πώς έδωσε «πνοή» στα παρατημένα χωράφια των γονιών της

Την λύση σε αυτό έδωσε η οικογένειά της, η οποία κατείχε μερικά «παρατημένα» χωράφια στο νησί που θα μπορούσαν να φανούν πολύ χρήσιμα στην Αργυρώ.

Ετσι, μετά από μία οικογενειακή κουβέντα, η νεαρή Χιώτισσα αποφάσισε να αναλάβει τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις που διέθεταν οι γονείς της, περίπου 20 στρέμματα, φυτεύοντας αποκλειστικά αρωματικά φυτά και βότανα.

Σήμερα η μόλις 26χρονη Χιώτισσα έχει καταφέρει να δημιουργήσει την δική της εταιρία, την Myrovolos Organics, πουλώντας βιολογικά προϊόντα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας (με πρώτη και καλύτερη την Χίο), αλλά και στο εξωτερικό.

Τα προϊόντα Myrovolos Organics
Ετσι η Αργυρώ Κουτσουράδη αποφάσισε να γυρίσει πίσω στον τόπο της στην Χίο και να εκμεταλλευτεί
τα «άδεια» χωράφια των γονιών της.

Μιλώντας στο iefimerida.gr για την επιχείρησή της, την οποία μόνη της, η Αργυρώ μας εξήγησε πως από την στιγμή που πήρε την απόφαση να καλλιεργήσει την γη των προγόνων της, η ίδρυση μίας εταιρίας ήταν η αναγκαία συνέχεια του έργου της.

«Ήξερα πως αν μείνω μόνο στην παραγωγή και δεν προχωρήσω στην πώληση αυτών που καλλιεργώ, δεν θα μπορούσα να έχω ένα βιοποριστικό εισόδημα. Μετά, λοιπόν, την καλλιέργεια, αυτό που έπρεπε να κάνω ήταν να βρω ένα όνομα για να ονομάσω την επιχείρησή μου και αυτό δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το «Μυροβόλος», καθώς αυτό είναι το δεύτερο όνομα της Χίου και Organics, επειδή τα προϊόντα είναι 100% βιολογικά» μας εξήγησε η Αργυρώ.

Η Αργυρώ

Οι δυσκολίες και τα εμπόδια της Αργυρώς

Βέβαια, όπως ανέφερε η 26χρονη επιχειρηματίας για να στήσει και στη συνέχεια να τρέξει την επιχείρησή της δεν έφτανε μόνο να σκεφτεί το όνομά της, αλλά να «διεισδύσει» κατευθείαν στην ουσία του τι σημαίνει…. καλλιεργώ στην Χίο και κάνω Marketing.

«Χρειάστηκα να κάνω αρκετά ταξίδια σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και να παρακολουθήσω αρκετά σεμινάρια για να βρω τα πατήματά μου στον τομέα της καλλιέργειας. Μπορεί να μιλούσα με τους παραγωγούς αρωματικών φυτών της Βορείου Ελλάδας, αλλά άλλο να καλλιεργείς στην Χίο και άλλο στην Θεσσαλία» μας εξήγησε η Αργυρώ.

Τα προϊόντα Myrovolos Organics
Από αυτό το βήμα δημιουργήθηκε και η εταιρία της, Myrovolos Organics, με αρωματικά φυτά, τουρσί
και βότανα.

Κοιτώντας, λοιπόν, πίσω για τα όσα χρειάστηκε να κάνει ώστε να μπορέσει να έχει αντίκρισμα το πρώτο της επαγγελματικό βήμα, η Αργυρώ πιστεύει πλέον πως αυτό που θα χρειαζόταν ως στήριγμα στα πρώτα της βήματα θα ήταν περισσότερη ενημέρωση στον κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής από τους περιφερειακούς και δημοτικούς φορείς της Χίου.

Αν ήξερε εξ αρχής δηλαδή τα «μυστικά» του τόπου της και της καλλιέργειάς εκεί, θα ήταν πιο σίγουρη και δεν θα έψαχνε αλλού για βοήθεια. Τρία χρόνια μετά με το πρώτο της ντεμπούτο στις αγορές μπορεί να πει κανείς πως η 26χρονη γεωπόνος πατά «γερά» στα πόδια της.

Εχοντας αποκτήσει την απαραίτητη τεχνογνωσία, η Αργυρώ όπως μας είπε μοιράζει τον χρόνο της πλέον ανάμεσα στα χωράφια και το γραφείο της, καθώς τρέχει παράλληλα την παραγωγή και το marketing.

Χωράφι στην Χίο
Η γεωπόνος ξεκίνησε δειλά δειλά να πουλά αυτά που καλλιεργούσε. Σήμερα μπορεί να βρει κανείς τα
προϊόντα της τόσο σε ηλεκτρονικά καταστήματα όσο και σε παντοπωλεία και delicatessen σε Αθήνα,
Θεσσαλονίκη, Ναύπλιο, Κρήτη, Κοζάνη και φυσικά στην Χίο.

«Η δύσκολη περίοδος είναι από τον Απρίλιο μέχρι και τον Οκτώβριο όπου γίνεται η συγκομιδή των φυτών. Εκείνους τους μήνες ξυπνάω περίπου στις 6μιση, πηγαίνω στο χωράφι και εκεί ξεκινάμε την συλλογή και την συγκέντρωση των αρωματικών φυτών και βοτάνων. Η διαδικασία τελειώνει περίπου στις 11μιση το πρωί και τότε πάω στο μαγαζί για να στείλω διάφορες παραγγελίες σε χωριά της Χίου και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, να μιλήσω με πελάτες και να κάνω άλλες δουλειές» εξηγεί η Αργυρώ.

Βέβαια χωρίς το πρωινό ξύπνημα και το καθημερινό «τρέξιμο» που έχει η Αργυρώ, η 26χρονη δεν θα είχε καταφέρει να κάνει τα προϊόντα της διάσημα εντός και εκτός Ελλάδας. «Πλέον ο καθένας μπορεί να βρει τα Myrovolos Organics τόσο σε ηλεκτρονικά καταστήματα όσο και σε παντοπωλεία και delicatessen σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ναύπλιο, Κρήτη, Κοζάνη και φυσικά στην Χίο. Εχουμε καταφέρει μάλιστα να εξάγουμε τα προϊόντα μας και στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε τρεις πόλεις της Γερμανίας», είπε η γεωπόνος.

Και δεν είναι μόνο η μαστίχα…

Οσο για το ατού της Myrovolos, η Αργυρώ έχει να υπερηφανεύεται για τα προϊόντα της ειδικά την στιγμή που μερικοί δεν είχαν ιδέα πως μπορούν να καλλιεργηθούν στην Χίο μιας και αυτό που έρχεται στο μυαλό των περισσότερων είναι η μαστίχα και μόνο αυτή. Το τουρσί κάπαρη και το τουρσί κρίταμο, η νησιώτικη ρίγανη, η οποία παράγεται στην Χίο και γι΄ αυτό διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη στην Ελλάδα καθώς και το τσάι του βουνού, ο δυόσμος, το θυμάρι, η λεβάντα, το φλισκούνι, το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο, ακόμη και το δίκταμο και το μελισσόχορτο είναι από τα προϊόντα που η Αργυρώ έφερε πρώτη στο νησί της και σίγουρα είναι πολύ περήφανη γι΄αυτό.

Αργυρώ Κουτσουράδη
Οσο για τα προϊόντα- ατού της Myrovolos, η Αργυρώ έχει να υπερηφανεύεται για το τουρσί κάπαρη και
κρίταμο, ενώ περιζήτητη είναι και η νησιώτικη ρίγανη τους, η οποία παράγεται στην Χίο και γι΄ αυτό
διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη στην Ελλάδα.

Στην συνέχεια της συζήτησης με την Αργυρώ καταλαβαίνεις πως έχεις να κάνεις με έναν άνθρωπο χαρούμενο, δυναμικό και κεφάτο, μιας και η συζήτηση περί βοτάνων, παραγωγής και καλλιέργειας θα μπορούσε να συνεχιστεί με τις ώρες. Αυτο αποδείχτηκε άλλωστε και από την τελευταία απάντηση της στο ερώτημά μου… αν θα τα ξαναέκανε όλα αυτά, αν γύριζε πίσω στον χρόνο.

«Ναι θα το ξανάκανα. Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην Χίο είναι μικρές και ότι βγάζεις είναι καινοτόμο για το νησί. Θα το ξανάκανα, λοιπόν, αλλά μόνο στην Χίο και μόνο αν καλλιεργούσα βότανα. Θέλω να βοηθήσω το νησί μου και να αποδείξω πως το δυνατό μας χαρτί ΔΕΝ είναι μόνο η μαστίχα», απάντησε χωρίς δεύτερη σκέψη η Αργυρώ, η μόλις 26χρονη Χιώτισσα που κατάφερε και έφερε ζωή στα άδεια χωράφια των γονιών της και έκανε πράξη το όνειρό της.

Φωτογραφίες: Myrovolos Organics, Facebook

ΠΗΓΗ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *