Το κίνδυνο «ηθελημένης πρόκλησης θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο» από την Τουρκία σημειώνει σε διαβαθμισμένη έκθεσή του το ΓΕΕΘΑ, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι η προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας στο Ελληνικό Αρχιπέλαγος αφενός θα συνεχιστεί και αφετέρου θα εστιάσει σε «συγκεκριμένους νησιωτικούς σχηματισμούς», όπως γράφει ο Γιώργος Διονυσόπουλος για την εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.

Οι συντάκτες της έκθεσης, κάνουν χαρακτηριστικά λόγο για δημιουργία μιας «σημειακής κρίσης», θεωρώντας ότι ενδεχόμενη τουρκική κινητοποίηση θα εστιάσει σε συγκεκριμένο νησιωτικό σύμπλεγμα, στο πρότυπο της κρίσης των Ιμίων το 1996, μέσω της οποίας εγκαινιάστηκε το τουρκικό δόγμα των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο. Η αναφορά περί «σημειακής κρίσης» δείχνει σαφώς το σύμπλεγμα της Μεγίστης.

Στο ΥΠΕΘΑ είναι διάχυτη η ανησυχία ότι αμέσως μόλις ολοκληρώσει τις παράνομες εργασίες του δυτικά της Πάφου ο «Πορθητής», στα τέλη Ιουλίου, ενδέχεται να βάλει πλώρη προς την ελληνική ΑΟΖ κινούμενο είτε νότια, είτε δυτικά του Καστελόριζου. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αν η Τουρκία προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, η απάντηση των ΕΔ θα είναι δυναμική.

Η έκθεση του ΓΕΕΘΑ επίσης τονίζει την αναγκαιότητα συνεχούς επαγρύπνησης όχι μόνο των ΕΔ, αλλά και του κρατικού μηχανισμού, θεωρώντας εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει μια τουρκική επιθετική ενέργεια, που ως στόχο θα έχει όχι την κατάληψη εδάφους, ή το γκριζάρισμα κάποιας θαλάσσιας περιοχής, αλλά την επικοινωνιακή εκμετάλλευση και τη δημιουργία αρνητικού ψυχολογικού αντίκτυπου στον Ελληνικό πληθυσμό.

Την ίδια στιγμή και εκεί είναι που πρέπει να επικεντρωθούμε, οι Τούρκοι κατά την διάρκεια των συζητήσεων για τα ΜΟΕ, απαίτησαν αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών και μείωση του εθνικού μας εναέριου χώρου από τα 10 στα 6 μίλια!

ΒΥΘΙΣΑΤΕ ΤΟ ΓΙΑΒΟΥΖ

Αποφασισμένη να το βυθίσει εμφανίζεται η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, εάν εμφανιστεί στα ελληνικά ύδατα. «Βυθίσατε το “Γιαβούζ”»! Το 1976, ο Ανδρέας Παπανδρέου, σε συνεννόηση, όπως λένε κάποιοι, με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, είχε ζητήσει μέσα στη Βουλή τη βύθιση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Χόρα», αναφέρει ο Πάρις Καρβουνόπουλος για την REAL.

Σήμερα, ουδείς το έχει πει δημόσια, πολλοί το περιγράφουν στα τηλεοπτικά πάνελ και μόνο ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης το έχει ξεστομίσει σε κλειστή συνάντηση που είχε στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, λίγες ημέρες μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του. Μπορεί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο αν η Τουρκία στείλει πλοίο-γεωτρύπανο στο Καστελόριζο;

Το «Βυθίσατε το “Γιαβούζ”» είναι ένα σχέδιο που θα αποτελέσει την ακραία τελική απάντηση της Ελλάδας, αν η Τουρκία τολμήσει να στείλει γεωτρύπανο στο Καστελόριζο.

Δείτε το πρωτοσέλιδο:

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΥΠΡΙΟΣ ΥΠΟΝΑΥΑΡΧΟΣ Κ. ΦΥΤΙΡΗΣ – ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ

Απαιτείται συνεχής παρακολούθηση και προετοιμασία αντιμετώπισης όλων των πιθανών σεναρίων που είναι δυνατόν να προκαλέσουν οι Τούρκοι. Ο Ερντογάν γνωρίζει τα όρια του και παίζει ένα- ένα τα χαρτιά του με 2+1 στόχους. Είναι προφανές ότι ο πρώτος στόχος του είναι η κατοχύρωση της περιοχής δυτικά της Πάφου ως περιοχή της Τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Με την γεώτρηση του «ΠΟΡΘΗΤΗ» (στόχος 1 στο χάρτη) θεωρεί ότι ήδη το πέτυχε καθόσον οι αντιδράσεις περιορίζονται σε προειδοποιήσεις για το μέλλον παρά τις έντονες προσπάθειες της Κ.Δ και της Ελλάδας.

Ο δεύτερος στόχος του είναι η κατοχύρωση ΑΟΖ του ψευδοκράτους στις κατεχόμενες περιοχές και θα επιδιωχθεί με την γεώτρηση στην Καρπασία με το «YAVUZ» που από οτι φαίνεται θα κάνει μια στάση στην Αντάλεια (δεν είναι τυχαία η αναμονή στην Αντάλεια γιατί δίνει την ευκαιρία μελέτης των επιδιωκομένων από την πλευρά μας διεθνών αντιδράσεων). Η γεώτρηση κατά πάσα πιθανότητα θα εκτελεστεί Ανατολικά της Αμμοχώστου στο στόχο 2 του χάρτη.

Υλοποιώντας τους στόχους 1 και 2 θεωρεί ότι περιορίζει το ζήτημα σε διμερές επίπεδο μεταξύ Κ.Δ και Τουρκίας και οι διεθνείς αντιδράσεις ΔΕΝ θα έχουν σοβαρό κόστος. Τον στόχο 3 που θα είναι γεώτρηση σε αδειοδοτημένο οικόπεδο (π.χ στο 8) πολύ πιθανόν να τον θέτει και να τον διαφημίζει προκειμένου να ικανοποιηθούμε και εμείς και ο διεθνής παράγοντας (ΕΕ- ΗΠΑ κλπ) εάν δεν τον υλοποιήσει…

Επιδίωξη της βέβαια είναι να έχει και μερίδιο στους υδρογονάνθρακες ακόμα και στα οικόπεδα που αδειοδοτήθηκαν από την Κ.Δ μέσω των λεγόμενων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και εκφράζεται ήδη με τις έρευνες που εκτελεί το BARBAROS εδώ και μήνες νότια της Λεμεσού στο οικόπεδο 8.

Όμως εκτιμάται ότι δεν θα προβεί σε γεώτρηση σε αδειοδοτημένα οικόπεδα και δεν θα ρισκάρει να πλήξει τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων γιατί τότε το κόστος της θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το όφελος.

Εμείς είμαστε αναγκασμένοι να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση σε όλους τους τομείς για να βρίσκουμε τις κατάλληλες λύσεις επιβίωσης σε αυτή την ευλογημένη αλλά αιμοτοβαμμένη γη με αυτό τον γείτονα με τις επεκτατικές του βλέψεις! Σε αυτό τον κόσμο που επικρατούν οι ισχυροί, ακόμα και για τους «μικρούς» υπάρχει αξιοπρεπής και ελπιδοφόρος για το μέλλον δρόμος για να αντιμετωπίζουμε τις επεκτατικές βλέψεις του αιώνιου και πάντα εχθρικού γείτονα… Πολύ δύσκολο το έργο των ηγετών μας αλλά όχι ακατόρθωτο… 

Δείτε τον χάρτη:

πηγη

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *