Την ίδρυση ενός νέου φορέα, ο οποίος θα είναι οργανωμένος στο πρότυπο του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (που διασυνδέει on line όλες τις βάσεις δεδομένων του κράτους) και θα εκσυγχρονίσει τις διαδικασίες χορήγησης επιδομάτων, ώστε να δίνονται σε μία μέρα, προανήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου.
Όπως ανέφερε η κ. Φωτίου, «χωρίς να κόβουμε ούτε ένα επίδομα, ιδρύουμε το νέο ΟΓΑ που θα μπορεί να απονέμει τα επιδόματα στους δικαιούχους χωρίς καμία ταλαιπωρία».
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για το προνοιακό κράτος της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, η κ. Φωτίου δεσμεύτηκε για την ανασυγκρότηση του κράτους Πρόνοιας και σημείωσε ότι μέχρι το 2019 θα αυξηθεί το ποσό για την κρατική πρόνοια στα 2, 75 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο των αντιμέτρων που ψηφίστηκαν προσφάτως στη Βουλή.
Ειδικότερα, είπε ότι με 600 εκατ. ευρώ θα ενισχυθούν 600.000 νοικοκυριά ως επιδότηση ενοικίου και 300 εκατ. θα είναι στη διάθεση του Ταμείου Απόρων για τροφή, μέχρι το 2020.
Ακόμη, η αν. υπουργός Εργασίας, εξέφρασε την βούληση να «χτυπηθεί» η ιδρυματική λογική και να σημάνει το τέλος της «ασυλοποίησης», γι΄αυτό ανέφερε ότι πρέπει να δημιουργούνται μικρές μονάδες και κυρίως να μην μπαίνουν τα παιδιά σε ιδρύματα.
Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι επίκειται η κατάθεση νομοσχεδίου για την αναδοχή και υιοθεσία, με το οποίο «θα αλλάξουν οι χρόνοι και τα πράγματα σε έναν πολύπαθο τομέα, όπου όλη η κοινωνία έχει μεγάλο ενδιαφέρον και μεγάλη ευαισθησία».
Από την πλευρά της, η έτερη αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ουρανία Αντωνοπούλου, ανακοίνωσε πως μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχει συσταθεί και θα λειτουργεί το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας.
«Θα είμαστε έτοιμοι τον Σεπτέμβριο να εντάξουμε εκείνους τους φορείς της κοινωνικής οικονομίας που είναι έτοιμοι και μπορούν να λειτουργήσουν ως κέντρα στήριξης για άλλες επιχειρήσεις της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑλΟ).
Τέλη Σεπτεμβρίου θα βγουν οι πρώτες χρηματοδοτήσεις-επιχορηγήσεις για φορείς ΚΑλΟ, ενώ μέχρι τον επόμενο Οκτώβριο θα έχουν λειτουργήσει τα πρώτα χρηματοδοτικά εργαλεία» δήλωσε η κ. Αντωνοπούλου.
Εξάλλου, ενημέρωσε ότι από την εφαρμογή του νόμου και μέχρι σήμερα έχουν γίνει 300 καινούργιες αιτήσεις, η πλειονότητα των οποίων είναι σε παραγωγικές δραστηριότητες, που έχουν αντικείμενα την αγροτοδιατροφή, την μεταποίηση και τις τεχνολογίες.
«Αυτό είναι κάτι θετικό για εμάς, αφού η κοινωνική οικονομία λειτουργεί ως ένα ανάχωμα να ιδρύσουν τις δικές τους επιχειρήσεις άνθρωποι που διαφορετικά θα έφευγαν έξω» είπε.
Τέλος, αφού ανέφερε ότι ο χώρος της κοινωνικής οικονομίας δεν υπήρξε προτεραιότητα καμίας κυβέρνησης μέχρι τώρα, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες που διασφαλίζουν τις δράσεις να είναι υποστελεχωμένες, ανακοίνωσε την στελέχωσή τους με νέες προσλήψεις.
«Για να μπορέσει να προχωρήσει ο τομέας της κοινωνικής οικονομίας υποστηρίξαμε ότι πρέπει να υπάρχει ειδική γραμματεία, η οποία έχει συσταθεί και έχουμε δεσμευθεί ότι τα κενά που υπάρχουν εκεί θα στελεχωθούν με νέες προσλήψεις, με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Δίνουμε ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι τον Σεπτέμβριο για να δούμε τι είδους στελέχωση θα έχουμε στην ειδική γραμματεία», είπε.
πηγη enikonomia.gr/

Από xiromeropress