Καμία σοβαρή παρέμβαση για να έχουν νερό οι αγρότες
Χωρίς απαντήσεις για τα κομμένα ρεύματα στα ΤΟΕΒ η τοποθέτηση του Υφυπουργού.

Αναλυτικά η συζήτηση από τα επίσημα πρακτικά της βουλής έχει ως εξής:

Προχωράμε στην τελευταία για σήμερα επίκαιρη ερώτηση. Είναι η πρώτη με αριθμό 476/1-3-2022 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Πρεβέζης του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Κωνσταντίνου Μπάρκα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Το δυσβάστακτο βάρος στο ενεργειακό κόστος και ειδικά στο ρεύμα απειλεί τη νέα καλλιεργητική περίοδο για τους αγρότες και τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) του Νομού Πρέβεζας».

Θα απαντήσει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Στύλιος.

Κύριε Μπάρκα, έχετε τον λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΚΑΣ: Κύριε Υπουργέ, το ενεργειακό κόστος που απαιτείται πλέον για να καλλιεργήσουν οι αγρότες είναι δυσβάστακτο. Η ενεργειακή κρίση και τελευταία ο πόλεμος στην Ουκρανία, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μας φέρνουν μπροστά σε μεγάλες δυσκολίες.

Η χώρα μας πριν τον πόλεμο ήταν πρωταθλήτρια στην ακρίβεια όσον αφορά την χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Δυστυχώς οι αγρότες είχαν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα, διότι η αγροτική παραγωγή είχε τον υψηλότερο βαθμό εξάρτησης από την ηλεκτρική ενέργεια σε όλη την Ευρώπη.

Το κόστος άρδευσης εκτινάσσεται, κύριε Υπουργέ, και λόγω του αυξημένου κόστους στην τιμή του ρεύματος, αλλά προφανώς και λόγω του διπλασιασμού της τιμής του πετρελαίου. Οι ΤΟΕΒ της Πρέβεζας -γνωρίζω ότι αυτό ισχύει για το σύνολο των ΤΟΕΒ της χώρας- βρίσκονται σε πολύ μεγάλη δυσκολία. Η ΔΕΗ ήδη έχει κόψει την παροχή του ρεύματος στα αντλιοστάσιά τους και οι άνθρωποι βρίσκονται μπροστά στη δυσκολία να ποτίσουν γιατί δεν έχουν ρεύμα.

Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την επέκταση της απαλλαγής από τη ρήτρα αναπροσαρμογής, το 80%. Αυτό έγινε. Δεν φτάνει, όμως, κύριε Υπουργέ. Επειδή είστε από αγροτικό νομό γνωρίζετε ότι αυτή η ρήτρα αφορά μήνες όπου δεν έχουμε μεγάλες ποτιστικές ανάγκες. Δεν ποτίζουν οι αγρότες τον χειμώνα γιατί στις περιοχές μας, κύριε Υπουργέ, έχουμε μεγάλη ποσότητα βροχής και άρα δεν έχουν ανάγκη να ποτίσουν οι άνθρωποι. Η ανάγκη αυτή ξεκινάει, κύριε Υπουργέ, -το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά- από τον Απρίλιο που δυστυχώς έχουμε περιόδους ανομβρίας, δεν βρέχει, δεν έχουμε πολλή βροχή.

Επίσης, κύριε Υπουργέ, το μέτρο αναστολής των χρεώσεων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας δεν περιλαμβάνει τις παρελθούσες περιόδους άρδευσης, δηλαδή την περίοδο που είχαμε μεγάλη ανάγκη ρεύματος για πότισμα, αλλά μόνο την περίοδο Νοέμβριος – Μάρτιος. Είναι το ίδιο επιχείρημα με πριν.

Κύριε Υπουργέ, βρισκόμαστε μπροστά σε δυσκολίες. Του χρόνου δεν είναι απλά ότι το προϊόν τους θα διατίθεται σε πολύ υψηλή τιμή, αλλά δεν θα έχουν προϊόν να διαθέσουν, ακριβώς γιατί η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα στους ΤΟΕΒ και δεν μπορούν οι αγρότες να ποτίσουν.

Το ερώτημα είναι απλό: Τι θα κάνετε για να επανασυνδεθεί το ρεύμα στα κομμένα αντλιοστάσια των ΤΟΕΒ της Πρέβεζας, για να μην πω και αλλού γιατί είναι και αλλού το πρόβλημα; Τι θα κάνετε με τα μεγάλα κόστη που καλούνται οι αγρότες μέσω των ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ να πληρώσουν στη ΔΕΗ.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Καλώς.

Κύριε Στύλιο, έχετε τον λόγο για την πρωτολογία σας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε συνάδελφε, όπως αναφέρατε και εσείς στην ερώτησή σας, έχουμε μία κρίση η οποία είναι σε πολλά επίπεδα. Είχαμε την κρίση στην ενέργεια. Δυστυχώς έχουμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουμε τον πόλεμο. Ο πόλεμος είναι δίπλα μας, είναι στη γειτονιά μας και οι συνέπειές του είναι εμφανείς σε όλους τους τους παραγωγικούς τομείς της χώρας, όπως φυσικά βέβαια και στον αγροτικό τομέα της πατρίδας μας.

Το γνωρίζουμε όλοι, είναι μια κοινή διαπίστωση ότι η αντιμετώπισή τους απαιτεί μια συντονισμένη πανευρωπαϊκή δράση. Σε αυτό το πλαίσιο η Κυβέρνησή μας ενεργεί, ώστε η χώρα μας να είναι συμμέτοχος στις όποιες συλλογικές λύσεις εξευρίσκονται με τους εταίρους μας και παράλληλα επεξεργάζεται και εφαρμόζει μέτρα και πρωτοβουλίες προσαρμοσμένες στα ελληνικά δεδομένα, ώστε να αποσβένει στον βαθμό του δυνατού τις συνέπειες που υφίστανται οι επαγγελματίες, τα νοικοκυριά. Στην ίδια κατεύθυνση κινούμαστε και εμείς, στο Υπουργείο μας, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, κυρίως για τον αγροτικό κόσμο, τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους μας.

Θέλω να σας αναφέρω μια σειρά από αποφάσεις, μέτρα και πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί από την Κυβέρνησή μας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Παίρνω την ευκαιρία από την ερώτησή σας να το ακούσουν και οι αγρότες και οι παραγωγοί της πατρίδας μας.

Η Ελλάδα λοιπόν είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που δημιουργεί ειδικό ταμείο στήριξης για την ενεργειακή μετάβαση. Στόχος η απομείωση των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Συγκεκριμένα, με τον ν.4839 του 2021 δημιουργείται Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για επιδότηση της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τους μήνες Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο 2021. Δικαιούχοι είναι οι καταναλωτές με παροχές αγροτικής χρήσης χαμηλής τάσης.

Κρίνοντας στη συνέχεια ότι απαιτείται λήψη ειδικότερης μνείας για τον πρωτογενή τομέα, με τον ν. 4886/2022 επεκτείνεται η εφαρμογή της επιδότησης σε όλους τους καταναλωτές ανεξαρτήτως επιπέδου τάσης και συμπεριλαμβάνονται οι επιχειρήσεις ξήρανσης αγροτικών προϊόντων.

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 12477/435/09-02-2022 επεκτείνεται και χρονικά η εφαρμογή της επιδότησης για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2022. Με απλά λόγια, η έκπτωση στη ρήτρα αναπροσαρμογής, το 80%, εφαρμόζεται από Αύγουστο έως και Δεκέμβριο του 2021 και επεκτείνεται με την ΚΥΑ που ανέφερα μέχρι και Γενάρη-Φλεβάρη του 2022.

Σε όλα τα παραπάνω εκδίδεται ΚΥΑ στις 10-02-2022 και ορίζεται για τους καταναλωτές με παροχές αγροτικής χρήσης και ξηραντήρια που συνδέονται στη χαμηλή και μεσαία τάση επιπλέον επιδότηση στο 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει επιβληθεί μέχρι τώρα.

Μάλιστα στην ΚΥΑ, η οποία έχει εκδοθεί αναφέρεται ότι για τα φυσικά πρόσωπα στην τριετία το ποσό αυτό μπορεί να είναι 20.000 ευρώ και για τα νομικά πρόσωπα 200.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος των χρημάτων των παραπάνω που ανέφερα φτάνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Όλα τα παραπάνω που ανέφερα φτάνουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ συνολικά.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)

Δώστε μου ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε, ακόμη για το πρώτο μέρος που έχει να κάνει με το ρεύμα.

Έχουμε μια σειρά από άλλες ρυθμίσεις, όπως τις εξής: Σύμφωνα με τον ν. 4872/2021, οι κάτοχοι αγροτικών τιμολογίων απαλλάσσονται από τις χρεώσεις του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ και αναστέλλεται από 1η Νοεμβρίου 2021 έως 31 Μαρτίου 2022 η καταβολή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, που, όπως ρωτήσατε, έχουμε τη δυνατότητα αυτό να επεκταθεί.

Εδώ είμαστε να το δούμε. Αλλάζουν τα δεδομένα. Μακάρι να ήταν προς το καλύτερο. Ο πόλεμος μάς πάει προς το χειρότερο. Έχουμε λοιπόν τη δυνατότητα να το εξετάσουμε. Θα δούμε τις δυνατότητες που έχουμε να επεκταθούμε.

Δύο σημεία ακόμα, κύριε Πρόεδρε.

Με τις αποφάσεις της ΡΑΕ 2/2020 και 492/2021, οι πελάτες που έχουν ενταχθεί στα αγροτικά τιμολόγια συνεχίζουν να απαλλάσσονται των χρεώσεων χρήσης του συστήματος μεταφοράς και του δικτύου διανομής.

Επιπλέον, έχουμε μειώσει με ΚΥΑ τις χρήσεις μεσαίας και χαμηλής τάσης στα 9 ευρώ ανά μεγαβατώρα από τα 17 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν. Η ΔΕΗ δίνει επιπλέον εκπτώσεις στα αγροτικά τιμολόγια.

Επίσης, έχουν αυξηθεί οι κιλοβατώρες από τις 100 που ήταν για το αγροτικό ρεύμα στις 500 από παραγωγή από φωτοβολταϊκά.

Είναι μια σειρά από μέτρα και αποφάσεις που βοηθούν. Δεν λύνουν όλα τα προβλήματα, γιατί ζούμε σε πολύ ακραίες τιμές σε σχέση με την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος. Βοηθούν όμως τους αγρότες και τους παραγωγούς μας.

Θέλω να καταθέσω στα Πρακτικά την επιστολή του Πρωθυπουργού στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία ζητεί και ζήτησε και προχθές στη Σύνοδο Κορυφής, μέτρα να ληφθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε το αυξημένο κόστος στην παραγωγική διαδικασία.

(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Στύλιος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ. Κύριε Μπάρκα, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΚΑΣ: Κύριε Υπουργέ, με εκπλήσσετε, γιατί ενώ γνωρίζετε το πρόβλημα των ΤΟΕΒ, γιατί είναι διπλανός νομός σας, οι τέσσερις ΤΟΕΒ της Πρέβεζας αυτήν τη στιγμή έχουν σοβαρότατο πρόβλημα. Ορισμένοι δεν έχουν ρεύμα και μάλιστα το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, γιατί πριν από λίγο καιρό, εξ όσων γνωρίζω, κάνατε συνάντηση με τους προέδρους παρουσία του κυβερνητικού Βουλευτή της Πρέβεζας και έρχεστε εδώ πέρα και λέτε πράγματα τα οποία κατά την άποψή μου δεν έχουν καμία σημασία. Και ξέρετε γιατί δεν έχουν σημασία; Διότι αυτά, κύριε Υπουργέ, δεν ακουμπούν το πρόβλημα των αγροτών.

Θα σας πω γιατί. Το μόνο που κάνει η ΔΕΗ είναι να κόβει το ρεύμα στους αγρότες και να δίνει μπόνους σε αυτούς που εσείς ως Κυβέρνηση -γιατί εσείς πλέον δεν είστε Βουλευτής, είστε εκπρόσωπος της Κυβέρνησης- διορίζετε ως «γαλάζια παιδιά», «αρίστους» και παίρνουνε μπόνους 60 και 100 χιλιάρικα γιατί, τάχα μου, κάνουν καλά τη δουλειά τους. Αυτό κάνετε, κύριε Υπουργέ.

Διότι όταν επικαλείστε τον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση, σας λέω ότι οι ΤΟΕΒ έχουν κομμένο το ρεύμα από τον Οκτώβρη. Υπήρχε πόλεμος τότε; Ή ήξερε η ΔΕΗ ότι θα γίνει πόλεμος;

Αυτά που ανακοινώσατε, σας το ξαναλέω, τα μέτρα αυτά, τουλάχιστον στη δική μας περιοχή δεν εφαρμόζονται. Το αστείο μεταξύ μας, των Ηπειρωτών, είναι ότι βρέχει μια φορά τον χρόνο, ξεκινά τον Οκτώβρη και τελειώνει τον Απρίλη. Αυτό λέμε. Κι αυτά που εσείς ανακοινώνετε είναι μέτρα τα οποία τους αγρότες δεν τους αφορούν, γιατί τώρα έχουν νερό, μπορούν να ποτίσουν. Αν έχουν ανάγκη να ποτίσουν, βρέχει μια χαρά. Δεν έχουν πρόβλημα. Την περίοδο όμως που είναι ανάγκη να έχουν νερό, τα αντλιοστάσιά τους είναι κομμένα. Και εν τοιαύτη περιπτώσει, βοηθήστε τους αγρότες να ενταχθούν στα προγράμματα τα οποία εμείς είχαμε σχεδιάσει και τους είχαμε βάλει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου να κάνουν φωτοβολταϊκά πάρκα. Αλλά τώρα τους έχετε κομμένους. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να το κάνουν αυτό.

Κύριε Υπουργέ, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Δεν θα μπορέσουν οι άνθρωποι να μπουν στα χωράφια τους, δεν θα έχουν προϊόν του χρόνου να δώσουν. Κι εσείς καταθέτετε στα Πρακτικά την επιστολή του Πρωθυπουργού. Μάλιστα. Λύνει το πρόβλημα τώρα όμως αυτό; Όχι, σας λέω εγώ, δεν λύνει το πρόβλημα. Πιέστε τη ΔΕΗ, όπως κάναμε εμείς, να προβεί σε ρυθμίσεις για τις οφειλές των ΤΟΕΒ.

Εμείς τότε, κύριε Υπουργέ, σε συνάντηση με την τότε διοίκηση της ΔΕΗ είχαμε «παγώσει» τις οφειλές των ΤΟΕΒ και είχαμε πει «παιδιά, από δω και πέρα μπαίνουμε σε διαδικασία ρύθμισης». Δεν κατόρθωσαν να το ακολουθήσουν, αλλά το κάναμε.

Εσείς ξέρετε τι κάνετε; Τα προεδρεία των ΤΟΕΒ δεν δέχεται η διοίκηση της ΔΕΗ να τα δει. Δεν τους δέχεται στο γραφείο της. Αυτοί είναι οι «άριστοι». Προσπαθούν οι άνθρωποι να πάνε τα γραφεία της ΔΕΗ να λύσουν το πρόβλημά τους, να έχουν ρεύμα στα αντλιοστάσιά τους και η ΔΕΗ δεν τους δέχεται, αλλά λέει «παιδιά, θα με πληρώσετε πρώτα και μετά θα δούμε τι θα κάνουμε, αν θα προβούμε σε κάποια ρύθμιση ή όχι». Αυτές είναι οι επιλογές σας.

Και νομίζω ότι επειδή -το ξαναλέω, κύριε Υπουργέ- είμαστε από όμορους νομούς, Πρέβεζα εγώ, Άρτα εσείς, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά το πρόβλημα, τουλάχιστον για τα δικά μας τα ΤΟΕΒ. Αλλά ξέρετε κάτι; Επειδή σηκώνω το βάρος της εκπροσώπησης των προεδρείων των ΤΟΕΒ στην Ολομέλεια, πολλοί πρόεδροι έχουν έλθει σε επαφή μαζί μου από τα βόρεια της χώρας μέχρι τα νότια της Ελλάδας, νοτιοδυτικά, και μου έχουν εκφράσει το ίδιο πρόβλημα, τον ίδιο προβληματισμό, ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν και η Κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα.

Νομίζω, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, ότι τώρα η ευθύνη είναι δική σας. Και μιας και θέλετε να υπερασπιστείτε τον ρόλο σας, προερχόμενος από έναν αγροτικό νόμο, τώρα, κύριε Υπουργέ, είναι η ώρα πραγματικά να βοηθήσετε τους αγρότες, να δώσετε ρεύμα στους ΤΟΕΒ και στους ΓΟΕΒ, στα αντλιοστάσιά τους, να τα ανοίξετε και οι άνθρωποι να έχουν τη δυνατότητα να σπείρουν και από εκεί και πέρα να βρείτε και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία να τους βοηθήσετε. Επίσης, κύριε Υπουργέ, και η ένταξή τους σε προγράμματα φωτοβολταϊκών είναι κι αυτή μια λύση. Εμείς είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε -και είχαμε καταθέσει- στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είχαμε προωθήσει τη διαδικασία αυτή. Απλά από ένα λάθος ενός μηχανικού δεν κατορθώσαμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία. Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Νομίζω ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα για το τι συζητούμε. Το πρώτο είναι τι εφαρμόζεται σε σχέση με τη ρήτρα αναπροσαρμογής και την κάλυψη που κάνει η κυβέρνηση στο 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής. Αυτό αφορά το σύνολο των αγροτών της χώρας και τα ΤΟΕΒ. Διότι και τα ΤΟΕΒ έχουν αγροτικό ρεύμα. Άρα όλα τα ΤΟΕΒ της χώρας θα έχουν την έκπτωση του 80%. Και είμαστε εδώ για να εξετάσουμε και να δούμε τι άλλο θα προκύψει στη συνέχεια. Γι’ αυτό και η επιστολή του Πρωθυπουργού. Με συγκεκριμένα μέτρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής ζήτησε από την Κομισιόν -και ανέλαβε η Κομισιόν- να μελετήσει για να υπάρξουν ανακοινώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Άρα, θέλετε να υποτιμήσαμε τον ρόλο της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Θα δείτε ότι αποτέλεσμα τέτοιων πρωτοβουλιών υπήρξε και το Ταμείο Ανάκαμψης. Άρα, το 80% αφορά όλα τα αγροτικά τιμολόγια. Τα ΤΟΕΒ εντάσσονται στα αγροτικά τιμολόγια.

Δεύτερο ζήτημα. Τι κάνουμε με τη δική μας περιοχή, με την Άρτα και την Πρέβεζα με τα ΤΟΕΒ, όπου υπάρχει πρόβλημα; Λέτε ότι είναι κομμένο το ρεύμα στα ΤΟΕΒ. Ξέρετε ότι η Κυβέρνηση δεν είναι παραγωγός ρεύματος. Δεν είναι η ΔΕΗ. Δεν παράγει ρεύμα. Αυτές οι αποφάσεις μάς πάνε πίσω στην προηγούμενη κυβέρνηση, σε εσάς. Είπατε ότι δεν είναι η περίοδος που γίνεται η άρδευση, άρα χρειάζεται η κατανάλωση ρεύματος. Και το λέτε τώρα. Άρα, λοιπόν, το ότι το ρεύμα είναι κομμένο έχει να κάνει με οφειλές. Άρα, λοιπόν, έχουμε οφειλές. Υπάρχει διαδικασία στη ΔΕΗ. Θα πάρουμε κι εμείς πρωτοβουλίες. Θα βοηθήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανένας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κανένα μέλος της Κυβέρνησης να έρθει και να πει «σε αυτή την κατηγορία των πολιτών ανέβασε τον διακόπτη όταν υπάρχουν οφειλές». Πρέπει να βρεθεί ρύθμιση, πρέπει να βρεθεί τρόπος να γίνει αποπληρωμή των οφειλών. Απέναντι στον ελληνικό λαό λέμε ξεκάθαρα ότι κανένας από εμάς δεν είναι μπαταχτσής. Κανένας από εμάς δεν πιστεύει ότι οι αγρότες μας είναι αυτοί οι οποίοι δεν θέλουν να πληρώσουν. Καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες. Θέλουν να πληρώσουν τις οφειλές τους. Να μιλήσουμε για τα επιπλέον; Για τους τόκους; Βεβαίως, να μιλήσουμε, να βάλουμε και μια άλλη κατηγορία.

Πολλά ΤΟΕΒ λειτουργούν και ως αποστραγγιστικά για άλλους λόγους. Αυτό δεν εξαρτάται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αφορά άλλους φορείς, όπως είναι οι περιφέρειες, όπου ο ρόλος είναι εκεί για την αποστράγγιση ορισμένων περιοχών. Άρα, λοιπόν, είμαστε σε συνεργασία και σε συνεννόηση για να δώσουμε λύσεις οι οποίες θα είναι συμβατές πάντοτε με το ενωσιακό δίκαιο και πάντοτε με τη νομοθεσία της χώρας. Γνωρίζετε και εσείς πολύ καλά και από τη δική σας Κυβέρνηση πιο πριν ότι η αγορά της ενέργειας ήταν μία απελευθερωμένη αγορά.

Εμείς, όμως, ως Κυβέρνηση για να βοηθήσουμε τα ΤΟΕΒ έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά από συγκεκριμένες προκηρύξεις προγραμμάτων. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε -το λέω για να ενημερωθούν όλοι- είναι ανοικτή η πρόσκληση-προκήρυξη από το ΥΠΑΑΤ όπου μπορούν τα ΤΟΕΒ της χώρας να υποβάλουν αίτηση για έργα εγγείων βελτιώσεων και για φωτοβολταϊκά μέχρι 2.200.000 ευρώ. Δικαιούχοι σε αυτήν την πρόσκληση είναι οι δήμοι και οι περιφέρειες της χώρας. Άρα, μπορούμε από εκεί να εξασφαλίσουμε μέσα από ένα τέτοιο πρόγραμμα και από ένα δίκτυο φωτοβολταϊκών χαμηλό κόστος ενέργειας και για τα ΤΟΕΒ. Έτσι θα τους δοθεί μια λύση και μια διέξοδος.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Υπουργέ, να ολοκληρώνουμε, παρακαλώ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Τελειώνω με το εξής. Έχω μιλήσει δημόσια και έχω αναφέρει πολλές φορές ότι έχουμε παραλάβει δύο μελέτες οι οποίες έχουν γίνει για τον τρόπο εκμετάλλευσης και διαχείρισης του νερού της χώρας μας, του νερού για την άρδευση. Με αυτές τις δύο μελέτες ετοιμαζόμαστε να προχωρήσουμε σε μια μεγάλη αλλαγή, σε μια μεταρρύθμιση στον όλο τρόπο λειτουργίας, που νομίζω ότι μέσα από εκεί θα μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις στην άρδευση πολλών περιοχών της χώρας και να λειτουργήσουν και τα ΤΟΕΒ, βοηθώντας τους και δίνοντάς τους από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συστήματα τηλεμετρίας, λογιστικά συστήματα με τα οποία οι ίδιοι θα μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα και τους πόρους τους και τις οφειλές τους.

Σας θυμίζω, τέλος, το Πρόγραμμα «ΥΔΩΡ 2.0», όπου στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε προβλέψει έργα, φράγματα μεγάλης έκτασης για να εξασφαλίσουμε και να λύσουμε το πρόβλημα που υπάρχει με την άρδευση στη χώρα μας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Καλώς, κύριε Υπουργέ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Προσδοκούμε να έχουμε αύξηση της παραγωγής πάνω από 30% στη χώρα μας. Αυτά προς το παρόν. Εδώ είμαστε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Στο σημείο αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση των επίκαιρων ερωτήσεων.Δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;

ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα

Αρχική

Από xiromeropress