Το Καπέσοβο είναι ένα πανέμορφο ορεινό χωριό του νομού Ιωαννίνων και ένα από τα πιο γραφικά Ζαγοροχώρια. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά , στην πλαγιά της Τύμφης,στην άκρη της Μεσσαριάς, σε υψόμετρο 1100 μέτρων. Είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός με εντυπωσιακά πέτρινα αρχοντόσπιτα, καλοδιατηρημένα καλντερίμια και παραδοσιακούς ξενώνες. Απέχει 43 χλμ. από τα Ιωάννινα.
Το χωριό βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το φαράγγι του Βίκου. Αξιοσημείωτο είναι το πετρόκτιστο μονοπάτι που συνδέει το Καπέσοβο με το γειτονικό Βραδέτο (σκάλα Βραδέτου). Ο επισκέπτης μπορεί να περιπλανηθεί στα πέτρινα καλντερίμια του, να θαυμάσει τα πετρόκτιστα σπίτια του γραφικού Καπέσοβου.
Το 17ο και 18ο αιώνα πολλοί Καπεσοβίτες διακρίθηκαν ως αγιογράφοι και ξυλογλύπτες και πολλές από τις εκκλησίες του Ζαγορίου και γενικότερα της Ηπείρου διακοσμήθηκαν από έργα ντόπιων τεχνιτών. Από το χωριό κατάγονται οι ευεργέτες Κωνσταντίνος και Παύλος Πασχάλης, οι οποίοι ίδρυσαν με δικές τους δαπάνες την Πασχάλειο Σχολή (1861), όπου φιλοξενεί σήμερα ένα από τα 3 πρωτότυπα έντυπα της Χάρτας του Ρήγα Φερραίου.