Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023
Αρχική ΑΓΡΟΤΙΚΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΝΕΑ Κι όμως τα καλύτερα χλοοκοπτικά είναι τα πρόβατα!

Κι όμως τα καλύτερα χλοοκοπτικά είναι τα πρόβατα!


Οι εργαζόμενοι σε ένα ηλιακό αγρόκτημα στο Κοσσυφοπέδιο για να μη σπαταλούν τη δική τους ενέργεια κουρεύοντας το γρασίδι γύρω από τα φωτοβολταϊκά στράφηκαν σε μια πιο «πράσινη» και πολύ πιο αποτελεσματική χορτοκοπτική μηχανή: σε ένα κοπάδι προβάτων!
Περισσότερα από 100 πρόβατα και μερικές κατσίκες βόσκουν δύο φορές την εβδομάδα στο ηλιακό αγρόκτημα Rogane κοντά στη μικρή πόλη Kamenica στο ανατολικό Κοσσυφοπέδιο, όπου είναι εγκατεστημένα περισσότερα από 12.000 φωτοβολταϊκά πάνελ.

«Οι εργάτες συνειδητοποίησαν ότι το καθάρισμα των χωραφιών ήταν πολύ δύσκολο και με ρώτησαν αν μπορούσα να φέρω στο σημείο τα πρόβατά μου», είπε στο Reuters ο 72χρονος βοσκός Rexhep Rrudhani καθώς διέταξε τα τσοπανόσκυλά του να σπρώξουν το κοπάδι που βοσκούσε κάτω από τα πάνελ.

«Τα πρόβατα τρώνε κάθε είδους χόρτο εδώ, καλό ή κακό, και καθαρίζουν τα πάντα. Όλοι ωφελούμαστε», πρόσθεσε.

Το Κοσσυφοπέδιο διαθέτει 12-14 δισεκατομμύρια τόνους αποδεδειγμένα αποθέματα λιγνίτη χαμηλής ποιότητας, τα πέμπτα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Πάνω από το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας του παράγεται από άνθρακα και το υπόλοιπο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως από αιολική και ηλιακή.

Η χώρα στοχεύει ωστόσο, να καταργήσει σταδιακά τη χρήση άνθρακα έως το 2050. «Δεν ξοδεύουμε βενζίνη για χλοοκοπτικά», είπε ο Arber Maliqi, διευθυντής του ηλιακού αγροκτήματος.

«Το να παράγεις ενέργεια από τον ήλιο και να κόβεις το γρασίδι με πρόβατα σημαίνει ότι τα πράγματα εδώ θα “πρασινίσουν” διπλά».
.dikaiologitika.gr

0Shares