ΑΓΡΟΤΙΚΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΝΕΑ

«Κλείδωσε» η μείωση του αφορολογήτου αγροτών, μισθωτών, συνταξιούχων – διαπραγματεύσεις μόνο για την διαδικασία


Δυσάρεστες εκπλήξεις κρύβει για τα περίπου 5 εκατομμύρια φορολογουμένους που δηλώνουν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις, καθώς και για τα αγροτικά εισοδήματα, κρύβει το παζάρι της κυβέρνησης με το κουαρτέτο των θεσμών.

Στα τελευταία μέτρα του δρόμου της διαπραγμάτευσης το παζάρι έχει φουντώσει καθώς το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να περισώσει οτιδήποτε μπορεί να περισωθεί αφού στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι ακόμη και μερικές πινελιές “σταδιακότητας” στις επιβαρύνσεις μπορούν να παίξουν ρόλο στις –σίγουρα αρνητικές- εντυπώσεις που θα δημιουργηθούν στους πολίτες από την ψήφιση του πολύ σκληρού νέου πακέτου μέτρων λιτότητας.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας η μάχη οπισθοφυλακής που δίνεται αφορά το σπάσιμο των επιβαρύνσεων από τη μείωση του αφορολογήτου σε δυο αντί για ένα έτος καθώς και στη μείωση του χαμηλού συντελεστή της φορολογικής κλίμακας προκειμένου να μετριασθούν οι επιβαρύνσεις εφόσον ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα της λιτότητας.

Ας δούμε αναλυτικά τι βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης:

-Η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί τη μείωση της έκπτωσης φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ που δίνεται ανάλογα με το αριθμό των παιδιών στο φόρο που προκύπτει από τη φορολογική κλίμακα αγροτών, μισθωτών και συνταξιούχων. Τα 1.900 ευρώ δίνονται σε φορολογουμένους χωρίς παιδιά, για ένα παιδί δίνεται 1.950, για δυο παιδιά δίνεται έκπτωση 2.000 και για τρία ή περισσότερα παιδιά δίνεται έκπτωση φόρο 2.100 ευρώ. Η διαπραγματευτική ομάδα της Ελλάδας έχει δεχτεί τη μείωση της έκπτωσης κατά 600 ευρώ, στα 1.300 ευρώ για τους φορολογούμενους χωρίς παιδιά και θέλει η έκπτωση να είναι μεγαλύτερη, όπως ισχύει σήμερα, για μισθωτούς με παιδιά. Ωστόσο, από την πλευρά των θεσμών η προτίμηση είναι η έκπτωση 1.300 ευρώ να ισχύει για φορολογούμενος με δυο παιδιά και για όσους έχουν ένα ή δεν έχουν παιδιά η έκπτωση φόρου και κατά συνέπεια το αφορολόγητο να μειωθεί στα 1.200 ευρώ ή και χαμηλότερα.

– Η προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης γίνεται προκειμένου η έκπτωση φόρου να μειωθεί σε δυο “ισόποσες” ετήσιες των 300 ευρώ δόσεις, το 2019 και το 2020 κάτι το οποίο δεν δέχονται οι θεσμοί που θέλουν εφάπαξ μείωση το 2019.

-Στο μέτωπο των αντιμέτρων της λιτότητας η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τη μείωση του πρώτο συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20% ή και χαμηλότερα, στο 18%. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για αντίμετρο αυτό θα ενεργοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπερκαλύπτεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019 και τα επόμενα χρόνια.

Επιβεβαίωση από ΑΝΕΛ

Το επαχθέστατο για τους φορολογούμενους σχέδιο που έχει αποδεχθεί το οικονομικό επιτελείο για να κλείσει το «φάκελο» των φορολογικών, επιβεβαίωσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος ο οποίος, μιλώντας στο Real FM, ανέφερε ότι «οδεύουμε στο κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας», τονίζοντας πως προβλέπει μείωση του αφορολογήτου ορίου στα 5.600 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες χωρίς παιδιά, με κλιμάκωσή του υψηλότερα έως και τα 5.900, ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.

Υπενθυμίζεται ότι τα νέα όρια του αφορολογήτου ορίου είχαν τεθεί στο τραπέζι της ενημέρωσης που έκανε το οικονομικό επιτελείο, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Έφη Αχτσιόγλου, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Σημειώνεται ότι στο πακέτο των αντίμετρων, όπως προέκυψε από την ίδια ενημέρωση, περιλαμβάνεται και η μείωση του πρώτου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%, μόνον όμως εφ’ όσον ξεπεραστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Στην ίδια περίπτωση θα υπάρξει και μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από το 29% στο 26%.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση τα ανωτέρω δεδομένα, ο συντελεστής φόρου θα παραμείνει σε πρώτη φάση στο 22%, γεγονός που σημαίνει ότι θα πληρώνουν φόρο ακόμη και μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα με μηνιαίο μισθό 400 ευρώ.

Χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, από την άλλη πλευρά, θα χάσουν μέχρι έναν μισθό ή μία σύνταξη, καθώς οι επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από το νέο καθεστώς θα τους στερήσουν έως και 700 ευρώ τον χρόνο.
ΠΑΣΕΓΕς

Αφήστε ένα σχόλιο

comments

Comment here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.