Από την Παρασκευή ξεκινούν οι αιτήσεις για θεραπεία κορωνοϊού στο σπίτι – Επειδή τα χάπια της Merck δεν έχουν ακόμα εγκριθεί από τον ΕΜΑ, οι ασθενείς θα καλούνται να δώσουν γραπτά τη συναίνεσή τους για τη λήψη τους – Θα χορηγούνται σε ασθενείς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου

Κομβική θεραπευτική παρέμβαση για την αντιμετώπιση του  κορωνοϊού θα αποτελέσει απο αύριο , Παρασκευή,  η χορήγηση των αντιικών χαπιών, που θα λαμβάνονται από τους ασθενείς στα σπίτια τους, χωρίς υπάρχει ανάγκη νοσηλείας τους.

Η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει περίπου 6.000 από τις συνολικά 10.000 συσκευασίες χαπιών Μολνουπιραβίρης που της αναλογούν, από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για την πανδημία.

Πρόκειται για τα αντιικά χάπια της εταιρίας Merck (MSD στην Ελλάδα). Η έγκρισή τους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) αναμένεται εντός του Ιανουαρίου. Ωστόσο, ώσπου να υπάρξει η έγκριση  από τον ΕΜΑ, οι ασθενείς θα τα λαμβάνουν έχοντας  προηγουμένως υπογράψει για τη συναίνεση τους.

Κατά πληροφορίες η διάθεση των αντιικών χαπιών θα γίνεται μέσω δικτύου νοσοκομείων και μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Για τη χορήγησή τους θα ισχύσουν τα ίδια κριτήρια που ισχύουν και για τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων. Δηλαδή η θεραπεία θα χορηγείται για 5 ημέρες και θα πρέπει να ξεκινά μέσα στις πρώτες 5 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και τη διάγνωση της νόσου, η οποία θα πιστοποιείται υποχρεωτικά με μοριακό τεστ.

Τα κριτήρια χορήγησης θα παραμείνουν τα ίδια με εκείνα που ισχύουν για τα μονοκλωνικά αντισώματα: Η μολνουπιραβίρη θα μπορεί να χορηγείται σε ασθενείς που θεωρούνται ότι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Πιο συγκεκριμένα,  θα εγκρίνεται η χορήγησή τους σε ανθρώπους που:  
-είναι μεταμοσχευμένοι ή σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου
-υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση,

-πάσχουν από κυστική ίνωση,
-είναι καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία),
-είναι γυναίκες σε κύηση δεύτερου ή τρίτου τριμήνου,
-που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη,
-πάσχουν από χρόνια ηπατική νόσο,
-πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο,
-εμφανίζουν αρτηριακή υπέρταση. 

Όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η διαδικασία της έγκρισης για υπαγωγή των ασθενών δεν θα αλλάξει: Θα υποβάλλονται αιτήσεις από τους θεράποντες γιατρούς μέσω ειδικής πλατφόρμας προς την πενταμελή επιτροπή των ειδικών που έχει συσταθεί, και εκείνοι  θα αξιολογούν τα αιτήματα.

https://www.protothema.gr/

Από xiromeropress