Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συζητά τη χορήγηση 4ης δόσης του εμβολίου κατά της covid 19 στους ανοσοκατεσταλμένους. Άμεσα οι αποφάσεις. Τι δήλωσε ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Το θέμα της χορήγησης τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά της covid 19 στην ειδική κατηγορία των ανοσοκατεσταλμένων θα απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όπως ανακοίνωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ 1, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους πρόσθεσε ότι η απόφαση μπορεί να ληφθεί σήμερα ή στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής. Επίσης, σημείωσε, ότι τα συστήματα είναι έτοιμα για τη χορήγηση της 4ης δόσης στους ανοσοκατεσταλμένους και συμπλήρωσε, πως η 4η δόση στον γενικό πληθυσμό δεν έχει εγκριθεί, εκφράζοντας την άποψη ότι δεν θα πάμε σε 4η δόση.

Ποιοι εξαιρούνται του υποχρεωτικού εμβολιασμού – Πότε λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Υπενθυμίζεται, ότι υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι πολίτες άνω των 60 ετών μπορούν να εξαιρεθούν από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού.

Διαφορετικά, όσοι πολίτες αυτής της ηλικιακής κατηγορίας δεν έχουν κλείσουν ραντεβού εμβολιασμού μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα.

Για τους άνω των 60, το πιστοποιητικό εμβολιασμού λήγει στους επτά μήνες μετά τη 2η δόση. Συνεπώς, μετά το πέρας του επταμήνου από τον βασικό εμβολιασμό, όσοι δεν έχουν προγραμματίσει τρίτη δόση του εμβολίου θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Από την υποχρεωτικότητα εξαιρούνται τα φυσικά πρόσωπα που έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολιασμού και συγκεκριµένα:
  • Σοβαρή αλλεργική αντίδραση
  • Διαγνωσµένη αλλεργία
  • Σύνδροµο θρόµβωσης µε θροµβοπενία
  • Ιστορικό θροµβοπενίας
  • Διάγνωση περικαρδίτιδας ή µυοκαρδίτιδας

Ο εκάστοτε θεράπων ιατρός, εάν και εφόσον το κρίνει, θα μπορεί να κάνει αίτηση απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα από τον εμβολιασμό για λόγους υγείας, για τους ασθενείς που παρακολουθεί σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια, ανάλογα με τον τόπο μόνιμης διαμονής του πολίτη, διαβιβάζοντας ταυτόχρονα όλα τα συνοδευτικά έγγραφα και γνωματεύσεις.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εµβολιασµό για ιατρικούς λόγους προς τις αρµόδιες υγειονοµικές επιτροπές θα γίνεται έως τις 14 Ιανουαρίου 2022. Οι αιτήσεις εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό απαντώνται εντός αποκλειστικής προθεσµίας επτά (7) ηµερολογιακών ηµερών. Η απόφαση κοινοποιείται µε ηλεκτρονικό τρόπο, στον αιτούντα και στον θεράποντα ιατρό.

Κατά το χρονικό διάστηµα από την κατάθεση της αίτησης µέχρι την έκδοση της απόφασης από την αρµόδια υγειονοµική επιτροπή, δεν επιβάλλονται κυρώσεις λόγω µη διενέργειάς του εµβολιασµού, ενώ στις 28 Ιανουαρίου θα πρέπει όσοι πολίτες λάβουν απορριπτική απόφαση να έχουν κάνει την πρώτη δόση ώστε να µην καταλογιστεί το πρόστιµο.

Πηγή: cnn.gr

Από xiromeropress