Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου, 2020
Αρχική ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ-ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Κουραμπιέδες παραδοσιακοί με αλισίβα,η συνταγή των γιαγιάδων μας!

Κουραμπιέδες παραδοσιακοί με αλισίβα,η συνταγή των γιαγιάδων μας!

%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b1%ce%bc%cf%80%ce%b9%ce%b5%ce%b4%ce%b5%cf%82
Οι κουραμπιέδες είναι από τα γλυκίσματα που πάντα έφτιαχναν οι νοικοκυρές του νομού μας τα Χριστούγεννα αλλά και σε ονομαστικές εορτές,δείτε μια συνταγή που κρατάει από πολύ παλιά την εποχή των γιαγιάδων μας!
Υλικά
• 250 ml. ή 1 νεροπότηρο ελαιόλαδο
• 400 γραμ. ή 2 νεροπότηρα φυτίνη, (όχι λιωμένη)
• 100 γραμ. ή ½ πιατέλο του τσαγιού ζάχαρη
• 1 κρασοπότηρο ούζο
• 1 κρασοπότηρο αλισίβα (σταχτόνερο)
• 2 φακελάκια μπέικιν πάουντερ
• 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
• 4 βανίλιες
• 200 – 250 γραμ. ή 1½ κούπα καβουρντισμένο και χοντροκομμένο αμύγδαλο
• 1 κιλό (περίπου) αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο
• 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
• 1 κιλό ζάχαρη άχνη
• ροδόνερο ή ούζο για ψέκασμα
Εκτέλεση
Από την προηγούμενη μέρα ετοιμάζουμε την αλισίβα και την αφήνουμε να κατασταλάξει· (αναλυτικά εδώ).
Για τ᾿ αμύγδαλα: Σ᾿ ένα κατσαρολάκι βράζουμε νερό και ρίχνουμε μέσα τ᾿ αμύγδαλα, για 1΄- 2΄ λεπτά. Τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό και με τα χέρια μας τα ξεφλουδίζουμε.
Τα ξεπλένουμε και πάλι και τ᾿αφήνουμε να στεγνώσουν· (αναλυτικά εδώ).
Έπειτα τα χοντροκόβουµε στο μούλτι, τ᾿ απλώνουμε σ᾿ ένα ταψάκι και τα ψήνουμε για 10΄ στους 200°C μέχρι να ροδίσουν.
Τα βγάζουμε και τ᾿ αφήνουμε να κρυώσουν.
Όλα τα υλικά μας, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Χτυπάμε με το μίξερ τη φυτίνη με τη ζάχαρη για 5΄, μέχρι να ενσωματωθούν.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5′, μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν αφράτη κρέμα.
Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε τις βανίλιες, το ούζο, τη σόδα διαλυμένη στο χυμό λεμονιού, την αλυσίβα και 2 – 3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι.
Όταν ενσωματωθούν τα υλικά, προσθέτουμε το αμύγδαλο, το μπέικιν πάουντερ, και μόλις απορροφηθεί, ρίχνουμε το μισό αλεύρι.
Καλό είναι, αν θέλουμε, να συνεχίσουμε το ζύμωμα στο χέρι, ζυμώνοντας απαλά και ρίχνοντας λίγο – λίγο το υπόλοιπο αλεύρι (ίσως να μην το πάρει όλο).
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά και αφράτη (δεν τη ζυμώνουμε πολύ, γιατί θα σφίξει).
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε ό,τι σχήμα θέλουμε και τους αραδιάζουμε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα (το ξέβαθο ταψί της κουζίνας).
Τους ψήνουμε στους 170°C στον αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 35΄, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα και κοσκινίζουμε λίγη – λίγη την άχνη να κάνει στρώση.
Αφήνουμε τους κουραμπιέδες 2΄- 3΄ να παγώσουν και μετά τους ακουμπάμε επάνω στη λαδόκολλα.
Τους ψεκάζουμε με το ροδόνερο ή το ούζο και τους πασπαλίζουμε µε άχνη.
Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά και έπειτα τους μεταφέρουμε σε πιατέλες και πασπαλίζουμε ξανά µε άχνη ζάχαρη.
faghta-giagias.blogspot