Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023
Αρχική ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ-ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Κρίσιμο ραντεβού με στελέχη της Κομισιόν για την τύχη του Άκτιο-Αμβρακία

Κρίσιμο ραντεβού με στελέχη της Κομισιόν για την τύχη του Άκτιο-Αμβρακία


Ραντεβού στις 9 του μήνα έχουν στο Υπουργείο Υποδομών με στελέχη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα από την υπηρεσία της DG Regio σχετικά με την τύχη του έργου Άκτιο-Αμβρακία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com η υπηρεσία θέλει να μάθει για τις καθυστερήσεις που έχουν καταγραφεί στο έργο που έχει ξεκινήσει από το 2010 και που αποτελεί ένα από τα phasing projects του παρόντος ΕΣΠΑ (δηλαδή με χρηματοδότηση από δύο διαδοχικά ΕΣΠΑ).
Σε αυτό το πλαίσιο θα παρουσιαστούν τα σενάρια για την απεμπλοκή του έργου και την ολοκλήρωση του. Το πρώτο σενάριο είναι η γνωστή εργολαβία-σκούπα που περιλαμβάνει όλες τις εργασίες που εκκρεμούν στις εργολαβίες 2-3-4 και ότι απομείνει από την εργολαβία 1 και που έχει κόστος περίπου 165εκατ.ευρώ. Σε αυτό το σενάριο το θετικό είναι ότι θα δοθεί οριστική λύση καθώς θα διαλυθούν οι υπάρχουσες 3 εργολαβίες (2,3 και 4) και το αρνητικό ότι θα επιμηκυνθεί ο χρόνος ολοκλήρωσης μιας και θα χρειαστεί περίπου ένα έτος μέχρι να γίνει ο διαγωνισμός για τη σκούπα και να ξεκινήσουν τα έργα. Εδώ να θυμίσουμε ότι η πρώτη εργολαβία από το Άκτιο μέχρι και το πέρας της Βόνιτσας έχει διασωθεί, τα έργα τρέχουν κανονικά και θα δώσει 15χλμ αυτοκινητόδρομου μέχρι το 2019.
Το δεύτερο σενάριο είναι να ενεργοποιηθούν οι εργολαβίες 3 και 4 με υποκατάσταση αναδόχου και συμπληρωματικές συμβάσεις, ούτως ώστε να αποδωθούν γρηγορότερα στην κυκλοφορία, ενώ ότι φυσικό αντικείμενο απομείνει να μαζευτεί σε μία μικρότερου κόστους σκούπα. Σε αυτό το σενάριο το θετικό είναι ότι θα έχουμε πιο γρήγορα την ολοκλήρωση της εργολαβίας 4, της λεγόμενης και δυτικής παράκαμψης Αμφιλοχίας όμως η ολοκλήρωση του έργου παραμένει θέμα της σκούπας που πραγματοποιηθεί έτσι και αλλιώς.
Το ζητούμενο από τη συνάντηση της 9ης Νοεμβρίου είναι να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση και το έργο να μπορέσει να οδεύσει προς την οριστική του ολοκλήρωση και λειτουργία. Φέτος, στον συγκεκριμένο άξονα έχουμε γίνει μάρτυρες θανατηφόρων ατυχημάτων που έχουν ανησυσήχει την τοπική κοινωνία που ζητά επιτακτικά την επανεκκίνηση των έργων.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

0Shares