Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑΓΡΟΤΙΚΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΝΕΑΚυκλοφόρησε ένα νέο βιβλίο της Δρ Μαρίας Ν. Αγγέλη.Kτηνοτροφικά του Ξηρομέρου Τσοπάνηδες,...

Κυκλοφόρησε ένα νέο βιβλίο της Δρ Μαρίας Ν. Αγγέλη.Kτηνοτροφικά του Ξηρομέρου Τσοπάνηδες, κοπάδια, μαντριά … (Αύγουστος 2022).

Κυκλοφόρησε ένα νέο βιβλίο της Δρ Μαρίας Ν. Αγγέλη.

Τίτλος: Kτηνοτροφικά του Ξηρομέρου.

Υπότιτλος: Τσοπάνηδες, κοπάδια, μαντριά…

Πρόλογος του βιβλίου από τον ομότιμο Καθηγητή Λαογραφίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ευάγγελο Αυδίκο. «Συνιστά λοιπόν  ο πρόλογός μου οφειλή στους ανθρώπους που έδωσαν φωνή στα βουνά. Άκουσαν τους καημούς τους, τραγούδησαν την ομορφιά τους, κατέκτησαν τις ουρανοσκεπείς κορφές τους, μυήθηκαν στη γλώσσα των αλαφροΐσκιωτων, παρατήρησαν τα φυτά, τα βότανα και τα δέντρα, δημιουργώντας ένα δικό τους σύμπαν…», σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Αυδίκος.


Εισαγωγή, μια πολύ κατατοπιστική ενημέρωση της Μ. Αγγέλη για τα όσα καταγράφει στην παρούσα μελέτη. «Νομίζω ότι αυτή η εργασία μου αποτελεί ελάχιστη «εξόφληση του χρέους» απέναντι σε όσους κράτησαν όρθιο αυτόν τον τόπο υπερβαίνοντας τις όποιες δυσκολίες…», σημειώνει στην εισαγωγή της η Μ. Αγγέλη.

Περιεχόμενο: Το βιβλίο αναφέρεται στη ζωή των τσοπάνηδων και στον τιτάνιο αγώνα τους. Στις 25 ενότητες καταγράφονται όλα τα στάδια της παραδοσιακής κτηνοτροφίας στην περιοχή του Ξηρομέρου Ακαρνανίας. Η οικονομία αυτού του τόπου στηρίχτηκε στους δύο αρχέγονους κλάδους, την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Και αυτοί υπήρξαν καθοριστικοί παράγοντες για την κοινωνική και πολιτισμική ανέλιξη της περιοχής.

Η κτηνοτροφία δεν είναι ένα απλό οικονομικό μέγεθος, είναι ένας ολόκληρος κόσμος που έχει τις ρίζες του στα αρχαία χρόνια. Από του Ομήρου τα χρόνια ίσαμε σήμερα. Είναι τα ηλιοκαμένα πρόσωπα των τσοπαναραίων, είναι ο τιτάνιος αγώνας της ζωής, είναι τα βουνά και οι κάμποι, τα κοπάδια, τα μαντριά, τα τσοπανόσκυλα… Η κτηνοτροφία δεν είναι  ειδύλλιο και φλογέρα. Είναι μια διαρκής πάλη για την επιβίωση ανθρώπων και ζώων. Ένας κόσμος μοναδικός αποκαλύπτεται στις σελίδες αυτού του βιβλίου και μας προσκαλεί να τον γνωρίσουμε. Όποιος ενδιαφέρεται για την προμήθεια του βιβλίου μπορεί να επικοινωνήσει:

 e-mail: agelimaria @yahoo.gr 

Τηλέφωνα: 6942484847 και  6934078561

Εικόνα: Οπισθόφυλλο

ΜΑΡΙΑ Ν. ΑΓΓΕΛΗ.

Σύντομο Βιογραφικό.

  Η Μαρία Ν. Αγγέλη γεννήθηκε  στα Βλυζιανά Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας. Μεγάλωσε στο Μαχαιρά Ξηρομέρου. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών.

Είναι Διδάκτωρ Κοινωνικής Λαογραφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Είναι Υπεύθυνη Παιδείας του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, (Δ.Ε.Φ.Ν.Κ. με έδρα τη Γενεύη. Πρόεδρος Γεώργιος Στασινάκης). 

Είναι ενεργό μέλος της Ξηρομερίτικης Εταιρείας Λόγου και Τέχνης (Ξ.Ε.ΛΟ.Τ) που σκοπό έχει την ανάδειξη της Τοπικής Ιστορίας και του Πολιτισμού του Ξηρομέρου. 

Είναι μέλος της Ιστορικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς  Ελλάδος, με έδρα το Αγρίνιο.

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ:   

i.Mαρία Ν. Αγγέλη, Μαργή Χριστοδουλάκη. Η μάνα του Νίκου Καζαντζάκη, Αγρίνιο 2022.

ii.Mαρία Ν. Αγγέλη, Ο ΖΟΡΜΠΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ… «Εγώ ο Ζορμπάς κι η ατέλειωτη υπόθεση, η γυναίκα», Αγρίνιο 2021.

iii.Μαρία Αγγέλη, Σχολική Ενδυματολογία, εκδόσεις Πασχέντη, 2012.

iv.Μαρία Αγγέλη – Μαρία Τασιοπούλου, Τραγουδώντας με τους Τσιγγάνους, ΤΕΔΚ Αιτωλοακαρνανίας, Αγρίνιο 2001.

v.Μαρία Αγγέλη, Ελάτε  να παίξουμε παλιά παιχνίδια αγαπημένα, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας, Αγρίνιο 2000.

vi.Μαρία Αγγέλη – Δήμητρα Νάκου, Τεχνίτες, Πραματευτάδες και Επαγγέλματα που χάθηκαν ή χάνονται…, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας, Αγρίνιο 1999. 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΤΟΜΟΥΣ:

Frank Jacob/Gerrit Dworok [Hrsg], Tabak und Gesellschaft. Vom braunen Gold sozialen Stigma, Nomos. 2015.

Κωνσταντίνα Μπάδα – Θανάσης Δ. Σφήκας (επιμ.), ΚΑΤΟΧΗ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΕΜΦΥΛΙΟΣ. Η ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1940-1950. Εκδόσεις ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, 2010.

Anna Trono – Katia Rizzello – Francesca Ruppi (eds.), THE LANGUAGE OF THE MOTHER IN HISTORY, Edizioni del Grifo 2008.

  Συμμετέχει σε Συνέδρια, Ημερίδες, Βιβλιοπαρουσιάσεις κ.λπ.

   Άρθρα της δημοσιεύονται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και σε επιστημονικά περιοδικά, με θέματα: εκπαιδευτικά, κοινωνικά, λαογραφικά, ταξιδιωτικά κ.λπ.