Πληθαίνουν οι καταγγελίες δικαιούχων του κοινωνικού τιμολογίου ρεύματος για διακοπή παροχών και έντονες οχλήσεις από δικηγορικά γραφεία – εισπρακτικές εταιρίες που ζητούν τα οφειλόμενα από τους καταναλωτές.
Το κοινωνικό τιμολόγιο εφαρμόζεται με αυστηρά κριτήρια για καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα αλλά θα πρέπει να τηρούνται και οι όροι πληρωμής καθώς υπάρχουν σύμφωνα μ ε το νόμο και περίοδος όπου κόβεται το ρεύμα. Η περίοδος αυτή είναι το φθινόπωρο και σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει αυτό το διάστημα έντονη κινητικότητα με πιθανές εντολές στα κατά τόπους καταστήματα της ΔΕΗ για διακοπές ρεύματος σε όσους δεν έχουν πληρώσει τους λογαριασμούς.
Το παράδοξο είναι πως σύμφωνα με καταγγελίες αναγνωστών του dikaiologitika.gr που έχουν δημιουργήσει και σχετικό φόρουμ για τις εισπρακτικές, στέλνονται ειδοποιήσεις για διακοπές ρεύματος ακόμα και για οφειλές ύψους 160 ευρώ.
Επί της ουσίας ο,τι προβλέπει ο νόμος δύναται να εφαρμοστεί. Όμως, στο πλαίσιο της κοινωνικής ευαισθησίας που διαφημίζει σχεδόν ως αποκλειστικό της προνόμιο η κυβέρνηση, κορυφαίοι υπουργοί έχουν επανειλημμένως διαβεβαιώσει ότι δεν κόβεται το ρεύμα σε καμία οικογένεια που έχει οικονομικές δυσχέρειες.
Επιπρόσθετα, τα κυβερνητικά στελέχη κατηγορούν ακόμα και σήμερα τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι άφηναν χωρίς ρεύμα φτωχές ή με πολύ χαμηλά εισοδήματα οικογένειες.
Ετσι, το θέμα αυτό που αναμένεται να λάβει διαστάσεις το προσεχές διάστημα με το αναμενόμενο πλήθος διακοπών ρεύματος ( το επιβεβαιώνουν οι επιστολές των εισπρακτικών στα νοικοκυριά) είναι εξόχως πολιτικό και όχι απαραίτητα θέμα ευαισθησίας της ΔΕΗ η οποία απλά εφαρμόζει τον νόμο.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε να προστατευτούν οι οικογένειες που πραγματικά αδυνατούν να πληρώσουν ακόμα και αυτούς τους χαμηλούς λόγω ΚΟΤ λογαριασμούς. Το ρεπορτάζ του dikaiologitika.gr δείχνει ότι υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι παρόλο που εντάχθηκαν στο ΚΟΤ έχουν αφήσει για μεγάλο διάστημα απλήρωτους λογαριασμούς αλλά και δεν έχουν κάνει προσπάθεια να το ρυθμίσουν. Για τυχόν «μπαταχτσήδες» ή πονηρούς μπορούν να εφαρμοστούν τα δέοντα. Για όσους όμως έχουν πραγματική αδυναμία θα πρέπει να υπάρξει πολιτική παρέμβαση όσο είναι καιρός.
πηγη

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *