%ce%bd%cf%85%ce%b4%cf%81%ce%b9
Γνωστή η Λευκάδα όχι μόνο για τις ομορφιές της αλλά και για τα τοπικά προϊόντα της.
Αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής της κληρονομιάς είναι η πατροπαράδοτη κουζίνα της και τα παραδοσιακά προϊόντα της.
Αν ρωτήσετε στην Ελλάδα οποιονδήποτε να σας πει για τα τοπικά προϊόντα της Λευκάδας θα σας πει δύο. Το σαλάμι αέρος και τις φακές Εγκλουβής.
%cf%861
Χωράφια με φακές στην Εγκλουβή.
Για δεκάδες χρόνια ο οικισμός της Εγκλουβής είναι ταυτισμένος με την καλλιέργεια της φακής. Οι φακές της Εγκλουβής είναι ένα προϊόν με ιδιαίτερη φήμη για την καταγωγή τους από το ορεινό χωριό της Λευκάδας, την Εγκλουβή. Κύρια χαρακτηριστικά αυτής της φακής είναι η γεύση, το σύντομο βράσιμό της, αλλά και η μεγάλη θρεπτική αξία της. Ο οικισμός της Εγκλουβής είναι ένα ορεινό χωριό στο οροπέδιο Βουνί σε ύψος 1000 μέτρων. Οι ογδόντα μόνιμοι κάτοικοι του οικισμού ασχολούνται με την καλλιέργεια της φακής. Αξιοπρόσεκτο είναι ότι ποτέ τους δεν δέχτηκαν να χρησιμοποιήσουν φυτοφάρμακα για την εξόντωση των ζιζανίων, τα οποία εξοντώνουν με το χέρι. Κάτι που καθιστά την φακή βιολογική. Ο σπόρος αυτής της φακής είναι χαρακτηριστικά μικρός, ανομοιόμορφος και έχει διάφορα χρώματα, μαύρο, ανοιχτόχρωμο με σκούρες κηλίδες, σκούρο καφέ, ανοιχτό κίτρινο.
Το σαλάμοι αέρος της Λευκάδας είναι ένα από τα πλέον αντιπροσωπευτικά προϊόντα του νησιού. Έχει καθιερωθεί σαν ένα βιοτεχνικό προϊόν διεθνούς φήμης.
Πρόκειται για ένα σαλάμι με γεύση όμως λίγο πικάντικη. Η παραγωγή αυτού του φημισμένου σαλαμιού στηρίζεται σε μια χειρωνακτική διαδικασία κατά την οποία χρησιμοποιείται φρέσκο χοιρινό κρέας, μαζί με αλάτι και άτριφτο πιπέρι ενώ είναι απαραίτητη η ωρίμανσή του η οποία διαρκεί από 8 έως 18 ημέρες, ανάλογα με τις καιρικές συνθηκες. Το μυστικό της επιτυχίας του σαλαμιού είναι το κλίμα της Λευκάδας με την αρκετή υγρασία που έχει και η οποία αφήνει το σαλάμι να ωριμάσει σιγά – σιγά και να κάνει τις ζυμώσεις που χρειάζεται.
%ce%b2-%ce%b5-%cf%81-%cf%84-%ce%b6-%ce%b1-%ce%bc-%ce%b9-3
Αμπελώνες Βερτζαμί.
Όμως εκτός από το σαλάμι και τις φακές στην Λευκάδα θα βρείτε εξαιρετικά κρασιά που η παραγωγή τους βασίζεται σε ντόπιες ποικιλίες σταφυλιών, όπως το περίφημο βερτζαμί. Το σπάνιο αυτό αμπέλι καλλιεργείται σε υψόμετρο από 200 έως 700 μέτρα και θεωρείται από τις καλύτερες ποικιλίες που παράγει η χώρας μας. Το κλίμα Βερτζαμί έφεραν στο νησί οι Ενετοί το 1684.
Η αμπελοκαλλιέργεια αποτελούσε πάντα στη Λευκάδα μιά από τις προσφιλείς και προσοδοφόρες αγροτικές εργασίες, κυρίως στις ορεινές περιοχές του νησιού. Το λευκαδίτικο κρασί έχει γράψει μια ξεχωριστή ιστορία και ακόμη αναφέρεται στους “Δειπνοσοφιστές” του Αθηναίου σαν ένα κύριο ποτό στα συμπόσια.
%ce%bc-%ce%b5-%ce%bb-%ce%b9-%ce%b2
Σε πολλά σημεία του νησιού θα δείτε αυτές τις κυψέλες.
Ένα άλλο μοναδικό προϊόν του νησιού είναι το εξαιρετικό μέλι από την ορεινή Λευκάδα. Το ονομαστό μέλι της Λευκάδας παράγεται από τον θάμνο του θυμαριού που φυτρώνει και ανθίζει στα βουνά της νότιας Λευκάδας, στο Δράγανο και το Αθάνι. Χαρακτηριστικό του θυμαρίσιου αυτού προϊόντος είναι η μεταξένια γεύση του και το άρωμά του. Κι΄ακόμη έχει χαρακτηριστεί σαν εξαιρετικά τονοτικό και έχει αντισηπτικές ιδιότητες.
%ce%b5-%ce%bb-%ce%b9-%ce%b5-%cf%83
Μια μαυρολιά τετρακοσίων χρόνων.
Τη μεγαλύτερη έκταση σε όλες τις περιοχές της Λευκάδας καταλαμβάνουν τα λιόδεντρα, Ασπρολιά και Μαυρολιά. Πρόκειται για μια ντόπια παραδοσιακή ποικιλία ελαιοδέντρων με κύριο χαρακτηριστικό τον σχετικά μεγάλο καρπό. Από τα λιόδεντρα αυτά παράγεται ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Βέβαια η Κέρκυρα και η Λευκάδα έχουν ακόμη πολλά τοπικά προϊόντα. Επέλεξα τα κυριώτερα και τα πλέον γνωστά. Πιθανόν στο μέλλον να μιλήσουμε και για άλλα. eftanhsa.blogspot.gr/

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *