Το μάζεμα του τσαγιού είναι μια παλιά συνήθεια για όλους τους κατοίκους των ορεινών περιοχών. Στις πλαγιές των βουνών υπάρχει άφθονο τσάι. Είναι ένα αφέψημα για τους χειμερινούς κυρίως μήνες, απαραίτητο σε κάθε σπίτι των ορεινών χωριών. Με λίγη ζάχαρη ή μέλι ανακουφίζει και στις περισσότερες των περιπτώσεων, με το ψωμί ”τριψάνα”, όπως λέγεται στο χωριό, ήταν και είναι ένα καλό πρωινό ή ακόμα και βραδινό.
Το τσάι του βουνού απαντάται σε όλα τα ελληνικά βουνά αλλά και σε χέρσους τόπους. Είναι πολύ διαδεδομένο ρόφημα στην Ελλάδα και υπάρχουν αρκετά τοπικά είδη: όπως το τσάι του Παρνασσού, της Πελοποννήσου, του Αγίου Όρους κ.τ.λ.
Ήδη από την αρχαιότητα ο Διοσκουρίδης το χρησιμοποιούσε ως θεραπευτικό των πληγών και πιστεύεται ότι είναι ευεργετικό για τα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς. Το τσάι του βουνού έχει πεπτικές, θερμαντικές, τονωτικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες.
Κείμενο: Στέφανος Σταμέλλος.
routes.gr