Μια εβδοµάδα ακόµα έχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι για να προχωρήσουν σε διορθώσεις σφαλµάτων µέσω διοικητικών πράξεων, προκειµένου µετά τους διοικητικούς ελέγχους να γίνει η πολυπόθητη πληρωµή µε συµπληρωµατικά ποσά τόσο επί της ενιαίας όσο και επί των προγραµµάτων. Στόχος των αρµοδίων, η πίστωση αυτή να γίνει πριν το τέλος του µήνα, ωστόσο η δεκαπενθήµερη παράταση που δόθηκε στους παραγωγούς για διορθώσεις αναµένεται να πάει πίσω την όλη διαδικασία.

Πάντως από τον Οργανισµό Πληρωµών διαµηνύουν ότι κάθε τι που θα είναι έτοιµο από διοικητικό έλεγχο θα µπαίνει σε πληρωµή, ενώ το µεγαλύτερο πρόβληµα -ως γνωστό- εντοπίζεται στα δεσµευµένα αγροτεµάχια λόγω Εθνικού Αποθέµατος. Κάτι που συνδέεται και µε την παρακράτηση του ∆εκεµβρίου στην εξόφληση της ενιαίας και τη γραµµική µείωση επί των δικαιωµάτων των αγροτών, για την οποία δεν ακούγεται αρµοδίως αν και πότε θα επιστραφεί στους δικαιούχους. Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι αν δεν ξεκαθαρίσει το ζήτηµα µε τις καταγγελίες επί τους Εθνικού Αποθέµατος, δεν υπάρχει περίπτωση να εξοφληθεί στο 100% η ενιαία ενίσχυση του 2020.

Μέσα στο µήνα αναµένεται να αρχίσει τµηµατικά και η πληρωµή των συνδεδεµένων, αν και ακόµα δεν έχουν βγει στη ∆ιαύγεια οι αποφάσεις µε το ύψος των ενισχύσεων, τουλάχιστον για τα προϊόντα που αναµένεται να περιλαµβάνονται στο πρώτο πακέτο, µεταξύ των οποίων και το σκληρό σιτάρι, τα κτηνοτροφικά και σανοδοτικά ψυχανθή, οι καρποί µε κέλυφος και τα µήλα. Προς το τέλος Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε από τον υπουργό Σπήλιο Λιβανό ότι θα ανοίξει και η πολυαναµενόµενη πλατφόρµα για αιτήµατα πληρωµής των Νέων Αγροτών, βάζοντας σε δρόµο την πληρωµή των δικαιούχων του 2016.

Ακόµα, στο τρίτο δεκαήµερο του µήνα αναµένεται να γίνει και µια πληρωµή από τον ΕΛΓΑ, που θα αφορά υπόλοιπα του Ιανού για όσες περιοχές έχουν πορίσµατα και αφού ολοκληρωθούν οι ενστάσεις των παραγωγών στις 15 Φεβρουαρίου στους ∆ήµους Καρδίτσας και Παλαµά, αλλά και ζηµιές του 2020.

∆ιοικητικές πράξεις από παραγωγούς µέχρι 15 Φεβρουαρίου

Όσον αφορά τις διορθώσεις προφανών σφαλµάτων για τις αιτήσεις του έτους 2020, µέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, εκτός της ενιαίας αφορά και τα προγράµµατα, µε την εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ να αναφέρει σχετικά:

Κοµφούζιο: Στην παράγραφο 3.2.3. του κεφαλαίου ΙΙ προτίθεται τελευταίο εδάφιο: «Κατά παρέκκλιση για τους (ενταγµένους) παραγωγούς για τους οποίους σύµφωνα µε τα στοιχεία του ΟΠΣΑΑ υπάρχει ενεργό Τεχνικό ∆ελτίο για το έτος 2020 (3η πρόσκληση), επιτρέπεται σε επίπεδο αίτησης και αγροτεµαχίου η προσθήκη παράλληλης δράσης 10.1.08 και µετά την πρώτη πληρωµή του Μέτρου».

Νιτρορύπανση:

Στην παράγραφο 3.4.1 του κεφαλαίου ΙΙ προτίθεται «4. Αρδευόµενο, Τύπος Ενέργειας (Χρήση Νερού, Κωδικός ΤΟΕΒ) όταν ο παραγωγός έχει ενταχθεί στο Μ10.1.04. Η έγκριση γίνεται κατόπιν ελέγχου (π.χ άδεια γεώτρησης) στα ήδη υποβληθέντα έγγραφα».

Στο σηµείο 10 της παραγράφου 3.4.2 του κεφαλαίου ΙΙ προστίθεται «ή εφόσον δεν µπορεί να αξιολογηθεί ο παραγωγός για την τήρηση δεσµεύσεων πρασινίσµατος σε περίπτωση που δεν συµµετέχουν στις δράσεις Αγροτικής Ανάπτυξης Μ8.1-Μ10-Μ11».

Στην παράγραφο 3.4.2 του κεφαλαίου ΙΙ προτίθεται «12. Για µεταβολή ένδειξης Ξηρικό/Ποτιστικό όταν ένα ΑΦΜ έχει ενταχθεί στο Μ10.1.04. Η έγκριση θα πραγµατοποιείται κατόπιν ελέγχου όταν η δηλωθείσα καλλιέργεια είναι ξηρική/ποτιστική (π.χ χειµερινά σιτηρά)».

Σχέδια Βελτίωσης, Νέοι Αγρότες και Ενίσχυση µικρών εκµεταλλεύσεων: Στο σηµείο 2 της παραγράφου 4.8.6 του κεφαλαίου ΙΙ προτίθεται «Κατά παρέκκλιση επιτρέπεται η υποβολή αιτήµατος διοικητικής πράξης για προσθήκη επίσπορης για δικαιούχους των υποµέτρων 4.1 και 6.1 και 6.3 σε αγροτεµάχια που δεν είχε εξ αρχής δηλωθεί επίσπορη».

Τέλη του µήνα ανοίγει η πλατφόρµα για τους Νέους Αγρότες

Σε τροχιά πληρωµής δείχνει να µπαίνει η β’ δόση των Νέων Αγροτών του 2016. Η διαδικασία φαίνεται πως ξεκολλάει από τα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε και έχει προγραµµατιστεί να ανοίξει η πλατφόρµα για την αποπληρωµή των δικαιούχων που εντάχθηκαν σε αυτό και περιµένουν την τελευταία δόση, σύµφωνα µε δέσµευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στον βουλευτή της Ν∆ Καρδίτσας Γιώργου Κωτσού.

Υπενθυµίζεται ότι η πληρωµή των Νέων Αγροτών έχει µείνει πολύ πίσω, ενώ προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία είναι να έχουν ολοκληρώσει την απαραίτητη εκπαίδευσή τους. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει η ∆ΑΟΚ να καταχωρήσει στο ηλεκτρονικό σύστηµα ΟΠΣΑΑ Απόφαση Ολοκλήρωσης της Πράξης, να γίνει διοικητικός έλεγχος, να προχωρήσει σε αίτηση πληρωµής µέσω της ειδικής εφαρµογής του υπουργείου, να ελεγχθεί διοικητικά από τις ∆ΑΟΚ ο φάκελος και να εκδοθεί από αυτές η απόφαση ολοκλήρωσης πράξης.
Ελένη Δούσκα
Agronews

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *