Η Κοινή Υπουργική Απόφαση πήρε ΦΕΚ στις 5 Ιανουαρίου και σε αυτήν διευκρινίζεται ότι δικαιούχοι της ενίσχυσης με τη μορφή Επιστρεπτέας Προκαταβολής είναι οι επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), και έχουν ιδρυθεί μέχρι και 30 Οκτωβρίου του 2020 και οι οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.)

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται α υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος στην ειδική ιστοσελίδα «www My business support» της ΑΑΔΕ.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 θα καταβληθεί αμέσως μετά την έγκριση του αιτήματος, δηλαδή εντός του Ιανουαρίου. Θα έχει πάλι κατώτατο όριο ενίσχυσης τα 1000 ευρώ για τις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες που παρουσιάζουν πτώση τζίρου άνω του 20%.»

Όσον αφορά τα βασικά χαρακτηριστικά:

το 50% του ποσού θα είναι και πάλι μη επιστρεπτέο
το ελάχιστο ποσό καταβολής θα είναι 1.000 ευρώ
το ποσό θα υπολογιστεί με βάση τη μείωση του τζίρου κατά 20% το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στην περίπτωση που μια επιχείρηση ή επαγγελματίας δικαιούται ενίσχυση μέσω του 5ου κύκλου και έλαβε χρήματα και από τον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, τότε θα συμψηφιστεί με το ποσό που έλαβε από τον 4ο κύκλο. Για παράδειγμα, ένας επιχειρηματίας εισέπραξε τον Δεκέμβριο 6.000 ευρώ και μέσω του 5ου κύκλου δικαιούται να λάβει 10.000 ευρώ. Το ποσό που θα πιστωθεί στο λογαριασμό του θα είναι 4.000 ευρώ
δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν και οι νέες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν το 2020
για το επιστρεπτέο 50% της ενίσχυσης, δίνεται περίοδος χάριτος έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Η αποπληρωμή του μπορεί να γίνει σε 40 μηνιαίες δόσεις.

Όσον αφορά την υποβολή των αιτήσεων, θα συνεχίσουν να είναι με τη μορφή που ίσχυε και στον 4ο κύκλο, δηλαδή θα γίνεται μια απλή αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην οποία θα καταγράφονται τα στοιχεία του τζίρου βάσει του οποίου θα υπολογίζεται το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης που θα λάβει ο δικαιούχος.

Οι δικαιούχοι των 1.000 ευρώ

Επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό και ταμειακή μηχανή αναμένεται να είναι ο κύριος όγκος των δικαιούχων της ελάχιστης ενίσχυσης των 1.000 ευρώ μέσω του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Δηλαδή, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες, εργαζόμενοι με «μπλοκάκι». Βασική προϋπόθεση θα είναι να καταγράφουν μείωση τζίρου 20% το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και να έχουν ελάχιστο τζίρο 300 ευρώ.

Προϋποθέσεις ένταξης

Στην ίδια απόφαση προβλέπεται ότι επιλέξιμες επιχειρήσεις είναι αυτές που

Δεν ήταν προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου 2019 ή

2 Δεν υπάγονται σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία και

3 Δεν έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης και δεν έχουν ακόμη αποπληρώσει το δάνειο ή λύσει τη σύμβαση εγγύησης, ή δεν έχουν λάβει ενίσχυση αναδιάρθρωσης και υπόκεινται ακόμη σε σχέδιο αναδιάρθρωσης.

β) Δεν έχουν ήδη εξαντλήσει το τιθέμενο στον Κανονισμό ανώτατο όριο, κρατικών ενισχύσεων για την τριετία 2018-2020.

Υποβολή αίτησης

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν στην πλατφόρμα “myBusinessSupport” τα κατωτέρω στοιχεία για τους μήνες Ιανουάριο έως και Δεκέμβριο 2020 ως εξής

Οι επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών διακριτά για κάθε μήνα.

Οι επιχειρήσεις μη υποκείμενες σε ΦΠΑ, απαλλασσόμενες και ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ, συμπληρώνουν

αα) τα ακαθάριστα έσοδα διακριτά για κάθε μήνα,

ββ) το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων του φορολογικού έτους 2019,

γγ) το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019.

Το σύνολο των εξόδων προσδιορίζεται από τον κωδικό 580 του εντύπου Ε3, μειούμενο κατά τον κωδικό 581 (παροχές σε εργαζόμενους) και κατά τον κωδικό 585 (διάφορα λειτουργικά έξοδα) στο μέρος που αφορά σε δαπάνες ενοικίου της επιχείρησης.

Επιπροσθέτως, προ – συμπληρώνονται τα στοιχεία τα οποία διαθέτει η ΑΑΔΕ βάσει των δηλώσεων (ΦΠΑ ή Εισοδήματος) των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων.

Τα ως άνω υποβαλλόμενα στοιχεία δεν δύνανται να τροποποιούνται από την επιχείρηση μετά την οριστικοποίησή τους.

Τα ανωτέρω στοιχεία που συμπληρώνονται από την επιχείρηση, επαληθεύονται από τις δηλώσεις ΦΠΑ και Εισοδήματος, στις αντίστοιχες φορολογικές χρήσεις, όταν αυτές υποβληθούν.

Κατά τον έλεγχο των στοιχείων, ελέγχεται αυτοματοποιημένα και ως προϋπόθεση η δήλωση λογαριασμού – ΙΒΑΝ από την επιχείρηση στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του TAXISnet, η συντακτική εγκυρότητά του, καθώς και η επαλήθευσή του από το αντίστοιχο ίδρυμα πληρωμών.

Οι προϋποθέσεις υπαγωγής στο μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, η διαδικασία αίτησης και χορήγησης της ενίσχυσης, ο τρόπος υπολογισμού του ύψους της ενίσχυσης οι προϋποθέσεις και η διαδικασία επιστροφής της εν όλω ή εν μέρει, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια θα καθοριστούν με όμοια απόφαση η οποία θα εκδοθεί μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων της παρούσης.

Δεν έχουν δικαίωμα να ενισχυθούν

Επιχειρήσεις που απασχολούσαν περισσότερους από χίλιους (1.000) εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Νοεμβρίου 2020,
Επιχειρήσεις που είναι σε αδράνεια από την 1η Ιουλίου του 2019 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο αυτή.
Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ) που αποτελούν αμιγώς δημοτικές, διαδημοτικές, διακοινοτικές, διανομαρχιακές, κοινοτικές και νομαρχιακές επιχειρήσεις, δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, δημοτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ενώσεις προσώπων διαχείρισης κτιρίων, επιτροπές εράνων, ευρωπαϊκοί όμιλοι οικονομικού σκοπού, κοινοπραξίες, διεθνείς οργανισμοί και πολιτικά κόμματα,
Επιχειρήσεις που δεν είναι υπόχρεες σε τήρηση και έκδοση λογιστικών αρχείων
Επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 31η Οκτωβρίου 2020.

5,5 δισ. σε 500.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Το 2020, μέσω και των τεσσάρων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής διατέθηκαν 5,5 δισ. ευρώ σε περίπου 500.000 (491.594) επιχειρήσεις και επαγγελματίες, διασφαλίζοντας συνολικά περί το 1 εκατ. θέσεις εργασίας.

Οι κλάδοι που μοιράστηκαν τα μεγαλύτερα ποσά ήταν ο τουρισμός, η εστίαση και το λιανικό εμπόριο. Εξίσου σημαντική οικονομική στήριξη έλαβαν τομείς όπως πρατήρια καυσίμων, περίπτερα, δικηγόροι, λογιστικά γραφεία. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο νομός Αττικής έλαβε τη «μερίδα του λέοντος», με 128.939 φορολογούμενους να έχουν μοιραστεί σχεδόν 2 δισ. ευρώ και το μέσο ποσό της ενίσχυσης να ανέρχεται σε 15.401 ευρώ.

Ακολουθούν η Θεσσαλονίκη με συνολικό ποσό 420 εκατ. ευρώ και 36.530 φορολογούμενους. Περίπου 12.500 (12.399) επιχειρήσεις και επαγγελματίες στις Κυκλάδες έλαβαν συνολικά 312,4 εκατ. ευρώ, με τη μέση ενίσχυση να ανέρχεται στα 25.195 ευρώ.
agronews.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *