Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΌΤΗΤΑ-ΔΙΑΦΟΡΑ Μήπως τελικά οι selfies μας κάνουν πιο ευτυχισμένους;

Μήπως τελικά οι selfies μας κάνουν πιο ευτυχισμένους;

590_24e75ec4ea736a32aec660fb31f276a3
Τα φωτογραφικά αυτοπορτρέτα έχουν συνδεθεί με διάφορες… συμφορές, ωστόσο μια νέα έρευνα εστιάζει στη θετική πλευρά τους.
Μέχρι σήμερα οι selfies έχουν ενοχοποιηθεί για ένα πλήθος δεινών. Για παράδειγμα μέσα στο 2016 περισσότεροι άνθρωποι έπαθαν ατύχημα ή έχασαν τη ζωή τους ενώ φωτογράφιζαν τον εαυτό τους παρά από επίθεση καρχαρία.
Επιπλέον έχουν συσχετιστεί με προβλήματα ψυχικής υγείας. Χαρακτηριστικά μια μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο (2014) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι ποστάρουν τα περισσότερα φωτογραφικά αυτοπορτρέτα στα social media σκοράρουν ψηλότερα σε ερωτηματολόγια που καταδεικνύουν χαρακτηριστικά ναρκισσισμού ή ψυχοπάθειας.
Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, ένα editorial της επιστημονικής επιθεώρησης International Journal of Emergency Mental Health and Human Resilience υποστήριξε πρόσφατα ότι οι selfies είναι εθιστικές και πως όταν κάποιος αφιερώνει πάνω από πέντε λεπτά σε μια φωτογραφία ή βγάζει περισσότερες από πέντε selfies ημερησίως «ίσως νοσεί».
Παρ’ όλα αυτά μια νέα έρευνα, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, παρουσιάζει τις selfies ως μια δραστηριότητα ευεργετική για την ψυχική διάθεση. Οι ειδικοί χώρισαν 41 φοιτητές σε τρεις ομάδες και τούς ζήτησαν για τέσσερις εβδομάδες να μοιράζονται με φίλους τους μια φωτογραφία την ημέρα (το πρώτο γκρουπ ένα χαμογελαστό αυτοπορτρέτο, το δεύτερο κάτι που έκανε τους σπουδαστές ευτυχισμένους, ενώ το τρίτο κάτι που έκανε ευτυχισμένο το φίλο με τον οποίο επέλεγαν να μοιραστούν τη φωτογραφία). Όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες, οι εθελοντές με τις selfies στο τέλος του πειράματος ανέφεραν τα υψηλότερα επίπεδα αυτοπεποίθησης και ικανοποίησης.
Άραγε η Kιμ Καρντάσιαν κατέχει το μυστικό της ευτυχίας; Προτού πάντως σπεύσετε να πάρετε το… σελφοκόνταρο, να αναφέρουμε ότι το δείγμα εθελοντών ήταν πολύ μικρό. Επιπλέον, όπως τόνισε ο επικεφαλής ερευνητής, Yu Chen, δεν ήταν οι selfies αλλά το χαμόγελο που έκανε τους σπουδαστές πιο χαρούμενους.
Πηγή: elle.gr

0Shares