Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2022
Αρχική STORIES Μία νέα κτηνοτρόφος παντρεμένη με τα... γίδια της

Μία νέα κτηνοτρόφος παντρεμένη με τα… γίδια της


Η Ευαγγελία Συμεών είναι νέα κτηνοτρόφος, τρίτης γενιάς, που έχει αναλάβει την οικογενειακή κτηνοτροφική μονάδα στην Κορμίστα Σερρών, του δήμου Αμφίπολης, στους πρόποδες του όρους Παγγαίου. Με τη βοήθεια της μητέρας της, Φωτεινής, προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του προγράμματος Νέων Γεωργών, στο οποίο εντάχθηκε το 2014 και έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει για 10 χρόνια. Η ίδια μας είπε ότι: «Η αλήθεια είναι ότι έχω δεσμευτεί αρκετά, έχω παντρευτεί με τα γίδια. Και δεν μπορώ να χωρίσω, τα αγαπάω!».

Επισκεφθήκαμε το μαντρί που βρίσκεται έξω από το χωριό και το οποίο, παρά το μεγάλο αριθμό ζώων (κατσίκια), 450, εκ των οποίων τα 300 γαλακτοπαραγωγικά, δεν έχει καταφέρει να το εκσυγχρονίσει και συνεχίζει το άρμεγμα με το χέρι. Μας μίλησε για τα προβλήματα μίας τέτοιας κτηνοτροφικής εγκατάστασης, της διάθεσης του γίδινου γάλακτος και κρέατος, αλλά και για τα όνειρά της και τις προσδοκίες της από το επάγγελμα του κτηνοτρόφου.
Πόσα ζώα έχεις και πόσα χρόνια ασχολείσαι με την κτηνοτροφία;
Γύρω στα 450 ζώα είναι, από τα οποία περίπου 300 είναι γαλακτοπαραγωγικά. Τα έχουμε τα ζώα από τον παππού μου. Εγώ ασχολούμαι τα τελευταία 4 χρόνια εντατικά. Σπούδασα Τεχνολόγος Γεωπόνος στην Κρήτη και επέστρεψα για να αναλάβω την οικογενειακή κτηνοτροφική μονάδα.

Τι παράγετε;
Παράγουμε κρέας και γάλα. Το γάλα το δίνουμε στο τυροκομείο “Παγγαίο” του κ. Νίκου Μάρτου. Φτιάχνει τυρί, γιαούρτια και αριάν. Το κρέας το δίνουμε σε κάποιους εμπόρους, συνήθως το Πάσχα πουλάμε τα περισσότερα κατσικάκια. Δυστυχώς, όμως, έχει ανέβει το κόστος των ζωοτροφών και των φαρμάκων και έχει πέσει η τιμή του γάλακτος, όπως και του κρέατος.
Πηγαίνεις και στο περίφημο παζάρι της Δράμας τη Μεγάλη Βδομάδα;
Πηγαίνω, ναι. Τα τελευταία χρόνια δεν γίνεται δουλειά. Στην ουσία ό,τι τιμή βγάζουν οι έμποροι, την ακολουθούμε. “Παζάρι” μεν, αλλά δεν…
Πήγαινες και παλιότερα; Είχες δει με τον πατέρα σου να γίνεται η διαπραγμάτευση ανάμεσα σε εμπόρους και κτηνοτρόφους;
Στο παζάρι δεν πήγαινα, αλλά από μικρή ερχόμουν στο μαντρί, το οποίο πάντα βρισκόταν σε αυτό το σημείο που έχουμε έρθει σήμερα.

Τα 4 τελευταία χρόνια γιατί ασχολήθηκες πιο εντατικά;
Μπήκα στο πρόγραμμα των Νέων Γεωργών το 2014. Χρειάζεται εκσυγχρονισμό το μαντρί εδώ, αλλά θέλει κεφάλαιο, το οποίο έχω στο νου μου. Θέλω να κάνω πολλά. Να βάλω αμελκτήριο, να φτιάξω μια καλύτερη μονάδα, αλλά είναι δύσκολο. Υπάρχουν αρκετά προβλήματα. Ο χώρος δεν είναι τόσο λειτουργικός. Το χειμώνα είναι ζόρικα, με τις βροχές και τα χιόνια. Το μαντρί, όπως βλέπεις, είναι λίγο χαμηλό, δηλαδή δεν είναι και τόσο εύκολο για μας. Επίσης, δεν έχουμε ρεύμα. Μόνο παροχή νερού έχουμε. Και γενικά, όπως και να το κάνεις, είναι δουλειά με τα χέρια.
Είχα κι ένα θέμα με την άδεια, αλλά τέλος καλό όλα καλά. Τη βγάλαμε. Υπήρχε από παλιά άδεια, αλλά χρειαζόταν ανανέωση. Κι έπρεπε να τα κάνω όλα από την αρχή. Έχουμε, όμως, άδεια γιατί ήταν και προϋπόθεση για το πρόγραμμα (σ.σ. Νέων Γεωργών).
Για να μπει το αμελκτήριο θέλει καλή εγκατάσταση, καλό χώρο, και φυσικά ρεύμα. Γι’ αυτό το άρμεγμα το κάνουμε με τα χέρια. Δύο φορές τη μέρα, πρωί και βράδυ, όταν λιγοστέψει το γάλα, μία φορά τη μέρα.
Η βοσκή γίνεται εδώ γύρω, στον κάμπο, στο βουνό. Μας παραχωρούν εκτάσεις και ανάλογα με τη βλάστηση, πάμε.
Η περιοχή έχει κι άλλους κτηνοτρόφους;
Ναι, έχει 4 μεγάλα κοπάδια σαν εμάς.
Εκτός από αμελκτήριο και καλύτερο στάβλο, θα ήθελες στο μέλλον να αυξήσεις και το κοπάδι;

Θα προτιμούσα πρώτα καλύτερες εγκαταστάσεις. Αρκεί να βελτιώσω, βέβαια, τη ράτσα, για να δίνουν περισσότερο γάλα. Η ράτσα είναι η βουνίσια, που λέμε, τα παλιά τα γίδια, τα τοπικά. Έχουμε και κάποια κόκκινα που προέρχονται από τραγιά Δαμασκού, που είχαμε πάρει πιο παλιά, αλλά δεν τα λες βελτιωμένα. Δεν έχουν υψηλή γαλακτοπαραγωγή, αλλά αντέχουν και τη ζέστη και το κρύο.
Το όνειρό μου είναι να κάνω μία πιο καλή εγκατάσταση και να έχω πιο λίγα ζώα, αλλά πιο παραγωγικά.
Σκεφτόμουν και το Σχέδιο Βελτίωσης, αλλά θεωρώ ότι θα δεσμευτώ κι άλλο και δεν ξέρω αν θα μπορώ να ανταπεξέλθω. Θα προτιμούσα να το κάνω από μόνη μου, σιγά-σιγά. Το πρόγραμμα των Νέων Γεωργών του 2014 διαρκεί 10 χρόνια, μια ζωή! Η αλήθεια είναι ότι έχω δεσμευτεί αρκετά, έχω παντρευτεί με τα γίδια. Και δεν μπορώ να χωρίσω, τα αγαπάω!
Πέτρος Αλεξανδρής
ΠΗΓΗ agro24.gr

0Shares