Οι καρδάρες ήταν ξύλινα δοχεία τα οποία ήταν αρκετά φαρδιά και ήταν ζωσμένες με λαμαρινένια στεφάνια και ημικυκλικά σιδερένια χερούλια. Τις καρδάρες τις
χρησιμοποιούσε ο τσοπάνης για να πιάνει το γάλα κατά το άρμεγμα.
Γνώριζαν πόσες οκάδες γάλα μπορούσε να χωρέσει η καθεμιά. Γι’ αυτό και την καρδάρα τη λέγανε και »μετριγιάρα». Οι μικρές καρδάρες χωράνε δέκα οκάδες γάλα ενώ οι μεγάλες χωράνε δεκαπέντε οκάδες γάλα. Συνήθως ο τσοπάνης στην ξύλινη καρδάρα έπηζε το τυρί.
Εκτός όμως από τις ξύλινες καρδάρες υπήρχαν και οι μπικόνες, οι τενεκεδένιες οι οποίες χωρούσαν μεγαλύτερες ποσότητες.
facebook.Τα όμορφα χωριά της Ελλάδας