Το Μοναστηράκι ανήκει στο Δήμο Ακτίου Βόνιτσας και βρίσκεται στη βορειοδυτική άκρη του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, στην πρώην επαρχία Ξηρομέρου, 10 χιλιόμετρα από τον Αμβρακικό κόλπο, σε υψόμετρο 340 μέτρα στα Ακαρνανικά όρη και έχει 1.314 κατοίκους!
Το πανέμορφο γραφικό χωριό των Ακαρνανικών ορέων, με τα πλατάνια,τα τρεχούμενα νερά,το νερόμυλο και νεροτριβές, το Μοναστηράκι είναι γνωστό για τις ταβέρνες του. Τους επισκέπτες εντυπωσιάζουν το τραχύ, επιβλητικό τοπίο και τα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής. Κοντά στο Μοναστηράκι βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της εταιρείας παραγωγής εμφιαλωμένου νερού “Κορπή” και, σε μικρή απόσταση, οι ιαματικές πηγές της Κορπής.
Στη ράχη που βρίσκεται πλάι στο σημερινό Μοναστηράκι και ανάμεσα σε δυο ρέματα, εντοπίστηκε, με βάση διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα, η θέση ενός ρωμαϊκού οικισμού. Από τη στρατηγική αυτή θέση έχει κανείς οπτικό έλεγχο σε μια ακτίνα πολλών χιλιομέτρων, καθώς προς τα ΒΔ φαίνεται όλος ο κάμπος της Βόνιτσας και ο όρμος της και προς Α τα υψώματα με τα ερείπια του αρχαίου Θυρρείου. Η ίδρυση του οικισμού θα πρέπει να αποδοθεί στην ύπαρξη εδώ πλούσιας βλάστησης και άφθονων νερών και ίσως ακόμη στην αξιοποίηση από τους Ρωμαίους των κοντινών ιαματικών πηγών της Κορπής. Επίσης, βρισκόταν πάνω στο ρωμαϊκό δρόμο που οδηγούσε από το Θύρρειο στους όρμους της Παλαίρου και της Βόνιτσας. Από την έλλειψη προρωμαϊκών αρχαιολογικών ευρημάτων εικάζεται ότι ο ρωμαϊκός αυτός οικισμός είχε πιθανώς διαδεχτεί τον αρχαίο οικισμό που βρισκόταν σε απόσταση λίγων μόνο χιλιομέτρων νότια από το Μοναστηράκι, στη θέση «Λυκόνικο». Τέτοιες μετακινήσεις πληθυσμών από ορεινά μέρη σε χαμηλότερα ήταν συνηθισμένο φαινόμενο κατά την αυτοκρατορική περίοδο, χάρη στην pax Romana.
Ο επιβλητικός καταρράκτης βρίσκεται στην είσοδο του χωριού και σχηματίζεται όταν τα νερά του ποταμού κεφαλόβρυσος συναντούν απότομο βάραθρο και πέφτουν ορμητικά από ύψος περί τα ογδόντα μέτρα.
Δείτε το βίντεο που επιμελήθηκε ο Ανδρέας Κουτσοθανάσης

Το Μοναστηράκι έχει πολλές φυσικές ομορφιές και πολλά αξιοθέατα, μια πανέμορφη θέα στον Αμβρακικό κόλπο, τη Βόνιτσα, την Άρτα και άλλα χωριά. Το ποτάμι του χωριού, Κεφαλόβρυσο, περνάει κατά μήκος της πλατείας του χωριού. Λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται ο Παντοκράτορας.
Το ποτάμι διατρέχει την πλατεία του χωριού και δίπλα υπάρχουν πολύ ψηλά πλατάνια που ομορφαίνουν το τοπίο και στολίζουν το χωριό. Όταν νυχτώνει, οι ψησταριές που λειτουργούν στην πλατεία, σερβίρουν διάφορα είδη ντόπιων κρεάτων και προσελκύουν κόσμο από τις γύρω περιοχές για να τα απολαύσουν.
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ!











πληροφοριες wikipedia
φωτο xiromeronews

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *