Νέα βόμβα για όσους κατέχουν αγροτικές εκτάσεις που βρίσκονται στους δασικούς χάρτες και δεν έχουν υποβάλει αίτηση για επιδότηση τα τελευταία τρία χρόνια φέρνει σχετική προαναγγελία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.
Σύμφωνα με τον υπουργό καθίστανται υποχρεωτική η δήλωση ΟΣΔΕ (αίτηση για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης) για τον αποχαρακτηρισμό μιας έκτασης από δασική σε αγροτική.
Μάλιστα όπως ανέφερε χθες σε κλειστή συνάντηση ο κ. Αποστόλου, με την υποβολή της αντίρρησης από τον ιδιοκτήτη της έκτασης θα ελέγχεται από το υπουργείο αν τα τρία προηγούμενα χρόνια είχε υποβάλει έστω και μία φορά δήλωση ΟΣΔΕ.
Επισημαίνεται ότι οι εκτάσεις που πρέπει να αποχαρακτηριστούν αποτελούν το 10% του συνόλου των αγροτικών εκτάσεων.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν έχουν δηλώσει τις καλλιέργειές τους την τελευταία τριετία ώστε να λάβουν επιδοτήσεις και παράλληλα δεν έχουν πιστοποιήσει με τον τρόπο που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος ότι οι εκτάσεις τους είναι αγροτικές πληρώνοντας μάλιστα και το ανάλογο τίμημα βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο οι εκτάσεις τους να μην μπορούν να καλλιεργηθούν, δηλαδή να θεωρούνται δασικές.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο τελευταίος νόμος του υπουργείου Περιβάλλοντος ο αποχαρακτηρισμός και η νομιμοποίηση των εκτάσεων ως αγροτικών σε περίπτωση απουσίας σχετικών τίτλων κυριότητας μπορεί να γίνει σε συμβολαιογραφικό γραφείο παρουσία μάρτυρα με την κατάθεσης ένορκης βεβαίωσης.
Πάντως ακόμη και αν έχουν νομιμοποιηθεί οι εκτάσεις με τη διαδικασία των μαρτύτων, υπάρχει ο κίνδυνος στο μέλλον να χαθεί η κυριότητα των εκτάσεων, καθώς μπορεί για παράδειγμα να εμφανιστεί ο δασάρχης και να παρουσιάσει τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου.
Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κάλεσε τους αγρότες να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις τους μέχρι τέλος Ιουλίου που έχει δοθεί παράταση καθώς τον Σεπτέμβριο ολοκληρώνεται η διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών σημειώνοντας ότι αν δεν τις έχουν υποβάλει μέχρι τότε τις χάνουν.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
enikonomia.gr/

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *