ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΝΟΡΜΑΝΔΟΙ

Της ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑΣ ΓΕΡΟΧΡΗΣΤΟΥ

Στο τέλος του 9ου αιώνα κατεβαίνουν Δανοί και Νορβηγοί προς τη Βόρεια Γαλλία και εγκαθίστανται στην περιοχή που σήμερα ονομάζεται Νορμανδία. Είναι πολύ επιθετικοί και στρατιωτικά ισχυροί. Ιδρύουν το Δουκάτο της Νορμανδίας. Ο βασιλιάς της Γαλλίας, ο οποίος ανήκει στη δυναστεία των Μεροβιγγείων, αποφασίζει να τους πάρει με το μέρος του και τους αφήνει να ιδρύσουν ένα δουκάτο υποτελή σε αυτόν.


Οι Νορμανδοί δείχνουν εξαρχής διάθεση να ενσωματωθούν. Ξεκινούν με στρατιωτική επεκτατικότητα, κατακτούν εδάφη και εφαρμόζουν μια πολιτική αριστοκρατικού εποικισμού, δηλαδή φέρνουν από το βορρά οικογένειες που συνδέονται μαζί τους, τους δίνουν την κατακτημένη γη, διώχνουν την παλιά αριστοκρατία και δημιουργούν στενό δίκτυο φεουδαρχικής επικυριαρχίας. Ταυτόχρονα υιοθετούν το θεσμικό πλαίσιο της χώρας που κατακτούν. Επιβάλλουν θρησκευτικό εποικισμό, ελέγχοντας τον ανώτατο κλήρο. Επίσης κτίζουν παντού κάστρα.
Αφού εκχριστιανίζονται, έπειτα επεκτείνονται στην Ιταλία και στη Σικελία, όπου σταματούν καθ’ οδόν για τους Αγίους Τόπους. Εκεί, κάποιοι εγκαθίστανται και μπαίνουν στην υπηρεσία ντόπιων αριστοκρατών μισθοφόρων. Σταδιακά ανελίσσονται, κάποιοι παίρνουν τίτλους ευγενείας εξαιτίας των υπηρεσιών που προσφέρουν, κάποιοι παντρεύονται ντόπιες αριστοκράτισσες οπότε σιγά σιγά εντάσσονται στην τοπική αριστοκρατία. Στην πορεία καλούν συγγενείς τους από τη Νορμανδία, οι οποίοι σταδιακά κατακτούν ολόκληρη τη Νότια Ιταλία και τη Σικελία.


Αρχηγός τους είναι ο Ροβέρτος Γυισκάρδος, ο οποίος πρώτος κατακτά τις πόλεις της Απουλίας και στη συνέχεια τις πόλεις της Καλαβρίας από τους ντόπιους άρχοντες και τους Βυζαντινούς. Ο αδερφός του Γυισκάρδου, ο Ρογήρος εισβάλει στη μουσουλμανική τότε Σικελία και καταλαμβάνει το Παλέρμο το 1072.

Η κατάκτηση της υπόλοιπης Σικελίας θα πάρει πολύ χρόνο. Ταυτόχρονα ο Ροβέρτος Γυισκάρδος εισβάλει σε βυζαντινά εδάφη. Ξεκινά την εκστρατεία του το 1081 με εντυπωσιακά αλλά πρόσκαιρα αποτελέσματα. Φτάνει μέχρι την Θεσσαλονίκη αλλά δεν μπορεί να διατηρήσει τα εδάφη. Τον αντιμετώπισε ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Αλέξιος Κομνηνός και ο Γυισκάρδος αναγκάζεται να επιστρέψει στην Ιταλία λόγω εσωτερικών αναταραχών. Το 1085 ο Γυισκάρδος όμως επιτίθεται πάλι στο Βυζάντιο. Νικά στην Κέρκυρα αλλά πεθαίνει και οι πολεμικές επιχειρήσεις σταματούν.
Οι κτήσεις του στη Νότια Ιταλία μοιράζονται στους γιούς του, ενώ η Σικελία παραμένει στα χέρια του Ρογήρου. Το 1066 οι Νορμανδοί του Δουκάτου της Νορμανδίας εισβάλουν στην Αγγλία την οποία κατακτούν ολοκληρωτικά το 1071. Εκεί εισάγουν την γαλλική γλώσσα, εισάγουν το φεουδαρχικό δίκαιο, ισχυροποιούν τον ρόλο του βασιλιά και ενοποιούν το βασίλειο.
ΠΗΓΗ: Πανεπιστημιακές σημειώσεις του μαθήματος «Εισαγωγή στη μεσαιωνική ιστορία της Δύσης».

Αφήστε ένα σχόλιο

comments

Comment here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.