ΑΓΡΟΤΙΚΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΝΕΑ

“Ξεφτιλίστηκε” η τιμή στο πρόβειο γάλα λόγω… εισαγόμενου!


Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί τις τελευταίες μέρες στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, καθώς πληθαίνουν πληροφορίες και καταγγελίες για απότομη και μεγάλη μείωση στην τιμή του πρόβειου γάλακτος», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

«Οι τιμές που ανακοινώνονται αυτήν την περίοδο για το πρόβειο γάλα είναι περίπου 0,10 ευρώ κάτω σε σχέση με πέρυσι. Τιμές που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε το κόστος παραγωγής, πόσο μάλλον την επιβίωση των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και των οικογενειών τους.
Επίσης οι κτηνοτρόφοι που αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα με υποχρεώσεις και άμεσες ανάγκες, γίνονται έρμαια στις ορέξεις των εμπόρων, που απ’ ότι φαίνεται πέρα από τους «ανταγωνισμούς» μεταξύ τους, μια χαρά τα βρήκαν και συμφώνησαν να χαράξουν κοινή στρατηγική. Μέσω των λεγόμενων «προκαταβολών» που παίρνουν από τους βιομήχανους και μεγαλοτυροκόμους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, συμφωνούν σε «ανοιχτές τιμές», χωρίς καμία εξασφάλιση και προστασία.
Το έδαφος, στρώθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα. Πέρα από αδικαιολόγητες και απρόβλεπτες μειώσεις που υπήρξαν, δεν έλειψαν -για παράδειγμα στην περιοχή της Ελασσόνας- φαινόμενα απληρωσιάς μα και «πιστολιές».
Επικυρώνεται έτσι μια κατάσταση που είχε διαμορφωθεί τελευταία, με τους κτηνοτρόφους πλέον να μην έχουν άλλη επιλογή από το να πουλήσουν «κοψοχρονιά» την παραγωγή τους.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, πιστή συνεχιστής της πολιτικής ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς των προηγούμενων κυβερνήσεων και της ΕΕ, είναι συνένοχη. Όλο το προηγούμενο διάστημα συμμετείχε ενεργά με μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις και μέτρα στη διαμόρφωση της κατάστασης. Θυμίζουμε πως καταργήθηκε το όριο ζωής στο γάλα. Επίσης, με τον πρόσφατο νόμο για τη «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις», στηρίζει την κερδοφορία των μονοπωλίων και ρυθμίζει ορισμένους καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής, διανομής και εμπορίας. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για «τις ανοιχτές τιμές» που δίνουν εμποροβιομήχανοι, ότι έτσι λειτουργεί η «ελεύθερη οικονομία της αγοράς», δηλ. ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων με τις πλάτες της εκάστοτε κυβέρνησης απέναντι στους παραγωγούς και τη λαϊκή κατανάλωση. Πάγιος στόχος αυτών και όλων των άλλων μέτρων είναι η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής, του ζωικού κεφαλαίου, σε λίγους μεγαλοαγρότες- μεγαλοκτηνοτρόφους και τους μονοπωλιακούς ομίλους του κλάδου, η εξασφάλιση υψηλής κερδοφορίας των μονοπωλίων, των τραπεζιτών, των μεγαλεμπόρων και των βιομηχάνων και η άγρια εκμετάλλευση όσων μεσαίων παραγωγών απομείνουν. Είναι ο «προάγγελος» του παραμυθιού της «δίκαιης ανάπτυξης» που οραματίζεται η κυβέρνηση και στην αγροτική οικονομία και προπαγάνδισε ο πρωθυπουργός, αξιοποιώντας την ικανότητά του στην εξαπάτηση του λαού, στο «αναπτυξιακό συνέδριο» που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα, μαζί με τον περιφερειάρχη της ΝΔ και τους δημάρχους.
Οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας δεν πρέπει να μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Να οργανώσουν άμεσα την πάλη τους, μέσα απ’ τους Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους και την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, γυρίζοντας την πλάτη στους διάφορους γνωστούς συμβιβασμένους αγροτοσυνδικαλιστές και τη γνωστή «Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας», που τελευταία κάνει και το διαμεσολαβητή των παραγωγών με τους βιομήχανους ή «θολώνει» επίτηδες τα νερά ως προς τις πραγματικές αιτίες της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί. Υπηρετούν ακριβώς αυτά τα μεγάλα συμφέροντα και σπέρνουν την απογοήτευση και τις χαμηλές απαιτήσεις με στόχο τη διάλυση του κινήματος.
πηγη eleftheria.gr/

Αφήστε ένα σχόλιο

comments

Comment here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.