Ολοκλήρωση των νομοθετικών ρυθμίσεων ως το Νοέμβριο, ώστε με το ξεκίνημα του 2018 όλα τα προνοιακά επιδόματα να έχουν περάσει στον ΟΓΑ, με ηλεκτρονική διαχείριση και πλήρη πρόσβαση στους δικαιούχους, είναι ο στόχος που περιέγραψε ο γ.γ. Πρόνοιας Δημήτρης Καρέλλας μιλώντας «Στο Κόκκινο» και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.
Όπως είπε ο κ. Καρέλλας, «μπαίνει ένα ακόμη λιθαράκι στο ξαναχτίστιμο του κοινωνικού κράτους … υπάρχει μία σειρά μέτρων που υλοποιούνται αθόρυβα και δίνουν τη δυνατότητα στην κεντρική διοίκηση του Δημοσίου και τις υπηρεσίες, αλλά και στους ενδιαφερόμενους φορείς, να έχουν πλήρη γνώση των πραγμάτων με τα οποία ασχολούνται, να ξέρουν τι ακριβώς συμβαίνει και την πιο μικρή γωνιά της Ελλάδας, ώστε να μπορούμε να μετρήσουμε ακριβώς την αποτελεσματικότητα οποιασδήποτε κυβερνητικής πολιτικής».
«Το κομμάτι του ΟΓΑ που έμεινε εκτός του ΕΦΚΑ, αυτή τη στιγμή αναδιοργανώνεται υπό την ευθύνη της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου και θα αποτελέσει τον ενιαίο οργανισμό απονομής και πληρωμής όλων των κοινωνικών επιδομάτων … Αυτή τη στιγμή, έχει τη δυνατότητα να πιστώνει τους δικαιούχους των οικογενειακών επιδομάτων (δηλαδή των επιδομάτων παιδιών), τους ανασφάλιστους υπερήλικες, αλλά και ειδικό πρόγραμμα για τους αγρότες, τον περίφημο «λογαριασμό Δήμητρα», όπως είπε.
«Θα μεταφερθεί ότι υπάρχει σε επίπεδο πληρωμής προνοιακών επιδομάτων στον ΟΓΑ, ακόμη και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, τα επιδόματα των ΑΜΕΑ, μικρότερα επιδόματα και κάποια τοπικά προγράμματα Δήμων θα μπορούν να περάσουν επίσης στον φορέα αυτό … να γλιτώσουν προσωπικό για δουλειές που δεν υπάρχει λόγος να γίνονται σε τοπικό, περιφερειακό ή διεσπαρμένο κεντρικό επίπεδο … Στόχος είναι οι νομοθετικές ρυθμίσεις να έχουν ολοκληρωθεί το διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, ώστε να ξεκινήσουμε από 1η Ιανουαρίου 2018. Είναι φιλόδοξο αλλά νομίζω θα το καταφέρουμε», όπως εκτίμησε.
Υπογράμμισε το εξαιρετικό που γίνεται αφορά την εξυπηρέτηση του κόσμου, καθώς «με βάση την πλατφόρμα του ΚΕΑ που κατήργησε τη γραφειοκρατία ως και κατά 87% … και αυτός που δικαιούται οτιδήποτε μπορεί ηλεκτρονικά από το σπίτι του ή κάποιο ΚΕΠ, γραφεία Δήμων ή του ΟΓΑ, να κάνει το αίτημά του και να ξέρει ότι είναι εντάξει, εγκρίθηκε το αίτημα και πρέπει να αναμένει την πληρωμή του συγκεκριμένη στιγμή».
Σήμερα, «με τα επιδόματα των ΑΜΕΑ συμβαίνει το εξής: τα έχουν οι Δήμοι, εξετάζουν τους φακέλους κτλ., πληρώνουν ανά δύο μήνες και όχι την ίδια ημερομηνία όλοι, αλλά ανάλογα με το φόρτο εργασίας, το πόσο γρήγορα «έτρεξε» η διαδικασία, κτλ. Όλα αυτά τα μαζεύουμε, ώστε να ξέρουν όλοι οι δικαιούχοι πότε πληρώνονται, σε σταθερές ημερομηνίες, πόσο και όταν υπάρχει πρόβλημα να υπάρχει σημείο στο οποίο μπορούν να προσκομίσουν δικαιολογητικά», είπε ο κ. Καρέλλας.
«Πέρα από την πάταξη της γραφειοκρατίας, μειώνεται ο φόρτος για υπηρεσίες που έχουν άλλες δουλειές … για παράδειγμα, οι κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων έχουν τις κοινωνικές έρευνες σε επίπεδο γειτονιάς, να βρουν τον ευάλωτο, αυτόν που έχει ανάγκη. Και είναι πνιγμένοι πίσω από μία χαρτούρα, ένα φάκελο, ένα δικαιολογητικό. Αυτά θέλουμε να τα τραβήξουμε κεντρικά και ότι μπορεί, να ψηφιοποιηθεί, να γίνεται ηλεκτρονικά. … Να καταλάβει ο πολίτης ότι υπάρχει και άλλος τρόπος από το να πηγαίνει στο βουλευτή του, το δήμαρχό του, κτλ. Η σταθερή μας προσπάθεια είναι να αποδομήσουμε το πελατειακό κράτος … είναι δικαίωμα του πολίτη να ξέρει ακριβώς τι συμβαίνει», κατέληξε
ΠΗΓΗ aftodioikisi.gr/