ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

ΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑΣ ΓΕΡΟΧΡΗΣΤΟΥ
temple-of-olympian-zeus-columns-details-2-large
1. ΔΩΡΙΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ
images
Είναι ο αρχαιότερος ρυθμός. Εμφανίστηκε τον 7ο αι. π.Χ. στην Ελλάδα. Είναι λιτός και βαρύς ρυθμός γιατί δεν ήξεραν ακόμα να χρησιμοποιούν τα υλικά. Είναι πρωτόγονος στο ότι η τεχνολογία είναι ακόμη πίσω. Το βασικό πρόβλημα εδώ είναι πως θα στερεώσουν τη πέτρα. Έτσι στην αρχή οι κίονες μπαίνουν κοντά για να κρατάνε το βάρος που σηκώνουν. Όσο εξελίσσεται η τεχνολογία και κυρίως όταν χρησιμοποιείται το μάρμαρο, οι κίονες γίνονται πιο λεπτοί και τα μεσοκιόνια διαστήματα μεγαλύτερα.
slide_4
2. ΙΩΝΙΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ
ceb9cf89cebdceb9cebacf8ccf82-cf81cf85ceb8cebccf8ccf82
Ο Ιωνικός ρυθμός εμφανίστηκε και αυτός τον 7ο αι., αλλά λίγο αργότερα από τον Δωρικό, στην Ιωνία της Μικράς Ασίας, γι’ αυτό ονομάστηκε έτσι. Είναι πιο ανάλαφρος με περισσότερη διακόσμηση και είναι αυτός που επικρατεί για περισσότερα χρόνια.
3. ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ
%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%bd%ce%b8%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%82-%cf%81%cf%85%ce%b8%ce%bc%ce%bf%cf%82
Ο Κορινθιακός ρυθμός εμφανίστηκε τον 4ο αι. π.Χ. Είναι εξέλιξη των δύο άλλων ρυθμών και συνδυασμός τους.
temple-of-olympian-zeus-columns-details-2-large
Πρέπει τέλος να τονιστεί ότι η μεγαλύτερη πηγή πληροφοριών που έχουμε για την αρχιτεκτονική της αρχαιότητας είναι ο Ρωμαίος αρχιτέκτονας MarcusPolioVitruvius.Το βιβλίο του με τίτλο Architecturaσε δέκα τόμους, είναι το μοναδικό βιβλίο αρχιτεκτονικής που σώζεται ολόκληρο. Το βιβλίο αυτό γράφτηκε γύρω στο 25π.Χ. και αφιερώνεται από αυτόν στον Ρωμαίο αυτοκράτορα Οκταβιανό Αύγουστο. Σε αυτό περιέχονται πολλές πληροφορίες για τα κτήρια της εποχής του. Σε αυτόν οφείλεται ο πρώτος διαχωρισμός των αρχιτεκτονικών ρυθμών.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *