ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ-ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ

Οι «Κόκκινοι Λόφοι» της Πρέβεζας: Ένα μοναδικό «θαύμα» της φύσης!


Η περιοχή Κοκκινοπηλός Πρέβεζας είναι μια ομάδα λόφων (ύψος 100-150m) γεωλογικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Βρίσκεται 5 χλμ περίπου βόρεια της Φιλιππιάδας του Ν. Πρέβεζας, 2 χλμ νότια και δυτικά στο χωριό Άγιος Γεώργιος, δυτικά προς Ριζοβούνι και Γαλατά.

Αυτό το ασυνήθιστο γεωλογικό και φυσικό φαινόμενο, που συνθέτει τους λόφους Κοκκινοπηλού, δημιουργήθηκε από τις βροχές που μετέτρεψαν αυτό το χαμηλό οροπέδιο ερυθρογής σε ένα εναλλασσόμενο τοπίο με λοφίσκους και μικρές χαράδρες. Το βρόχινο νερό παρασέρνει το απαλό αυτό ερυθρό γεωλογικό υλικό προς την πεδιάδα της Στεφάνης όπου ακόμα και τα χωράφια όταν οργώνονται φαίνονται κατακόκκινα…

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιεύσεις επιστημόνων “η “ερυθρά γη” (terra rossa), κοινώς κοκκινόχωμα, που υπάρχει στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, έφτασε στα μέρη μας διασχίζοντας την Μεσόγειο με την μορφή αφρικανικής σκόνης που μετέφεραν οι νότιοι άνεμοι και με προέλευση τις περιοχές της Σαχάρας και του Σαχέλ, σύμφωνα με μια νέα χημική και ορυκτολογική έρευνα Ισπανών και Αμερικανών ερευνητών”.

Δείτε παρακάτω το υπέροχο βίντεο του φωτογράφου Θωμά Τσεκούρα και απολαύστε το μοναδικό «θαύμα» της φύσης.

https://topiatoukosmou.blogspot.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

comments

Comment here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.