ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Γραφει:η ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΓΕΡΟΧΡΗΣΤΟΥ

Οι μεταναστεύσεις των λαών ξεκίνησαν τον 4ο αι. Πρόκειται κυρίως για γερμανικά φύλα τα οποία είναι: Βησιγότθοι, Σάξωνες, Λομβαρδοί, Βάνδαλοι, Φρύζοι, Φράγκοι, Αλαμανοί, Βαυαροί, Σουήβοι, Θουρίγκιοι και Οστρογότθοι. Όλοι αυτοί είναι οργανωμένοι σε «φάρες». Οι «φάρες» συνδέονται μεταξύ τους με οικογενειακούς δεσμούς και έχουν πατριαρχική εξουσία. Πολλές «φάρες» αποτελούν τη φυλή ή «γένος». Οι φυλές αυτές ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, αλλά δεν ήταν δεμένοι με τη γη. Ήταν τυπικοί νομάδες.
Ακόμη υπήρχαν οι νομαδικοί λαοί των ασιατικών στεπών όπως οι Ούνοι και οι Άβαροι που είναι τουρκικές φυλές εγκατεστημένες στη νοτιοανατολική Ρωσία και οι Σλάβοι.
Αρχικά από τον 4ο αι. χιλιάδες Γερμανοί υπηρετούσαν στο ρωμαϊκό στρατό είτε ως μισθοφόροι, είτε ως σύμμαχοι. Η Ρώμη τους παραχώρησε τη «συμφωνία», με την οποία καθόρισε τους όρους εγκατάστασης Γερμανών σε ορισμένες απομακρυσμένες περιοχές της αυτοκρατορίας. Έτσι ενσωμάτωσε στην ρωμαϊκή κοινωνία όλους αυτούς τους λαούς που άρχισαν με τις επιδρομές τους να κατεβαίνουν προς τα κάτω.

Σταδιακά πολύ μεγαλύτεροι αριθμοί Γερμανών θέλουν να εγκατασταθούν στα εδάφη της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και όταν η Ρώμη δεν τους δίνει άδεια, αρχίζουν τις επιδρομές στην αυτοκρατορία. Αυτοί γίνονται πολύ επικίνδυνοι για τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία γιατί έχουν μάθει τον ρωμαϊκό τρόπο ζωής και γνωρίζουν τη ρωμαϊκή στρατιωτική τεχνολογία.
Το τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. και ως τα τέλη του 5ου αι. γίνονται οι μεγάλες μετακινήσεις των γερμανικών λαών οι οποίες θα καταλύσουν τη δομή του γερμανικού κράτους. Οι αιτίες των μετακινήσεων αυτών είναι:
1. Οι διαμάχες μεταξύ των διαφόρων φυλών.
2. Η αναζήτηση ζωτικού χώρου γιατί επικρατεί δημογραφική αύξηση.
3. Διάφορες κλιματικές μεταβολές που παρουσιάζονται στη Βόρεια Ευρώπη και αναγκάζουν τους λαούς αυτούς να πάνε νότια.
4. Πολιτικές αναστατώσεις στην Άπω Ανατολή (Κίνα, Μογγολία), οι οποίες σπρώχνουν τους Ούνους τον 4ο αι. και τους Άβαρους τον 6ο αι. προς τη Δύση με συνέπεια οι Γερμανοί και οι Σλάβοι που βρίσκονταν εκεί, να προχωρήσουν δυτικά και νότια.
Έτσι δημιουργούνται διάφορα γερμανικά βασίλεια προς το τέλος του 5ου αι. όπως: Φράγκοι στη Βόρεια Γαλατία, Βησιγότθοι στη Νοτιοδυτική Γαλατία και Ισπανία, Σουήβοι στη Βορειοδυτική Ισπανία (Γαλικία), Οστρογότθοι και Λομβαρδοί στην Ιταλία, Βουργουνδοί στη Νοτιοδυτική Γαλατία (σημερινή Βουργουνδία), Βάνδαλοι στη Βόρεια Αφρική και Αλαμανοί στη Νότια Γερμανία.

Στις αγγλικές νήσους τον 4ο και 5ο αι. κατοικούν Άγγλοι, Σάξωνες, Φρίσιοι, Ιούτοι, αυτόχθονες Κέλτες και Ρωμαίοι. Στην Ουαλία, Σκωτία και Ιρλανδία μένουν Κέλτες την Βρετανίας, ενώ κάποιοι Κέλτες της Βρετανίας, οι Βρετόνοι, θα μεταναστεύσουν στη Βόρεια Γαλατία και θα δημιουργήσουν την περιοχή της Βρετάνης.
Άλλα βασίλεια στη Γερμανία είναι οι Σάξωνες, οι Θουρίγγιοι και οι Φράγκοι.
Οι Σλάβοι θα κατοικήσουν τον 5ο και 6ο αι. στα εδάφη που είχαν οι Γερμανοί στην Ανατολική Ευρώπη. Παράλληλα οι Άβαροι (Μαγυάροι), εγκαθίστανται το δεύτερο μισό του 6ου αι. στην Πανονία, σημερινή Ουγγαρία. Μια φυλή Ούνων εγκαθίστανται στη Βουλγαρία, αναμειγνύονται με Σλάβους και εξισλαβίζονται.
ΠΗΓΗ: Πανεπιστημιακές σημειώσεις του μαθήματος «Εισαγωγή στη μεσαιωνική ιστορία της Δύσης».
Η Σπυριδούλα Γεροχρήστου γεννήθηκε το 1966 και αποφοίτησε από το Γενικό Λύκειο Κατούνας το 1984. Σπούδασε στην ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ, τμήμα Μηχανολόγων, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου/Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Εργάστηκε ως καθηγήτρια Μηχανολογίας σε Τεχνικά Λύκεια στην Ελλάδα και στη Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας ΣΤΥΑ. Τώρα εργάζεται ως δασκάλα στην Κύπρο και είναι υποψήφια Διδάκτορας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *