Οι επιστήμονες έχουν βρει στοιχεία για μια νέα αναπνευστική νόσο που σχετίζεται με κατσίκες

Ολλανδοί ερευνητές έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την αύξηση των περιπτώσεων πνευμονίας στον άνθρωπο σε μέρη κοντά σε κατσίκια, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να οφείλεται σε μια ακόμη μη αναγνωρισμένη ζωονοσολογική ασθένεια.

Σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν για το θέμα, ο κίνδυνος προσβολής από πνευμονία αυξάνεται μεταξύ 20% και 55% για άτομα που ζουν κοντά σε εκτροφεία αιγών. Όσο πιο κοντά είναι οι άνθρωποι στα αγροκτήματα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος προσβολής από αναπνευστική νόσο.

“Η ανάλυση δείχνει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος παρατηρείται σε ακτίνα 1 έως 1,5 km”, λέει ο Dick Heederik, ειδικός στον κίνδυνο ασθένειας μεταξύ ανθρώπων και ζώων σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στον The Guardian.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μια αναπνευστική νόσος με υψηλή ανθρώπινη προσήλωση έχει συσχετιστεί με τις εκμεταλλεύσεις αυτών των ζώων, κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην ολλανδική κτηνοτροφία, η οποία έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Πριν από περίπου 13 χρόνια μια άλλη ασθένεια άρχισε να ανακαλύπτεται στα βοοειδή, χάρη σε αναφορές από αγρότες που άρχισαν να παρατηρούν ένα ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό αποβολών σε κατσίκες σε γαλακτοκομικές εκμεταλλεύσεις στο νότο της χώρας.

“Στέλνουμε τα δείγματα στην κτηνιατρική αρχή. Εννέα στα 10 αποτελέσματα δεν έδειξαν καμία εξήγηση. Ίσως τοξοπλασμα από γάτες, αλλά δεν είχαμε γάτες “, λέει η Jannette Van de Ven, αγρότισσα που έχει ένα κοπάδι από κατσίκες γαλακτοπαραγωγής στο NoordBradant.

Οι αναφορές της εντάχθηκαν σε αυτές των άλλων αγροτών και οδήγησαν στην επιβεβαίωση της επιδημίας του «πυρετού Q», μιας αναπνευστικής λοίμωξης που προσβάλλει ιδιαίτερα τα βοοειδή, και κατσίκες, πρόβατα, κ.λπ. και που βρίσκεται στον πλακούντα, στα ούρα, στα κόπρανα και στο γάλα.

Τώρα, το νέο ξέσπασμα της πνευμονίας προκαλεί και πάλι τον συναγερμό μεταξύ των Ολλανδών επιστημόνων. Οι επιπτώσεις στους ανθρώπους ποικίλλουν, μερικοί άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα και άλλοι αναπτύσσουν πυρετό, ρίγη, κόπωση και μυϊκό πόνο.

Η ολλανδική βιομηχανία γάλακτος κατσίκας είναι πολύ σημαντική για την οικονομία της χώρας και φοβάται μην επηρεαστεί από μια νέα ασθένεια.

Ολλανδοί ερευνητές συνεχίζουν να ερευνούν τη σχέση της πνευμονίας. Ο Jos Tolboom, ο οποίος προεδρεύει του τμήματος αιγών στην Ολλανδική Ένωση Αγροτών, την Ολλανδική Ένωση Γεωργίας και Κηπουρικής (LTO), υποστηρίζει ότι επειδή δεν υπάρχει ακόμη μια συγκεκριμένη αιτιώδης σχέση μεταξύ αιγών και αυξημένου κινδύνου πνευμονίας, άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να είναι στο παιχνίδι. “Η υπόθεσή μας είναι ότι θα μπορούσε να είναι μια νέα ζωονοσολογική ασθένεια, αλλά πραγματικά δεν ξέρουμε”λέει η Johanna van der Giessen, κτηνιατρική μικροβιολόγος και ειδικός σε ζωονοσολογικές ασθένειες στο Ολλανδικό Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλον..pentapostagma.gr/

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *