ΔΗΜΟΣ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣΝΕΑ ΤΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

ΟΧΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ: «ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΒΙΟΡΕΥΣΤΑ»

Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Άκτιου-Βόνιτσας επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο: «Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά ισχύος 1MW στη θέση Γουργουβλή ΔΕ Ανακτορίου, Δ. Ακτίου Βόνιτσας»
Το αιτιολογικό της αρνητικής απόφασης ήταν μεταξύ άλλων, ότι στο Δήμο Ακτίου Βόνιτσας δεν υπάρχουν χωροθετημένες χρήσεις γης ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη Αναθεώρησης του ΓΠΣ της ΔΕ Ανακτορίου, στην οποία υπάγεται η περιοχή εγκατάστασης της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αναζητηθούν μεγαλύτερα επίπεδα ασφάλειας σε ζητούμενες χωροθετήσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όπως τόνισαν τα μέλη της επιτροπής υπάρχει ασάφεια στο ζήτημα της χωροθέτησης αφού υπάρχει ένα ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης για τη δημιουργία ηλιακού πάρκου ενώ αναφέρεται «…η πρόβλεψη αγοράς οικοπέδου από τη ΒΙ.ΠΕ»…. Ασάφεια εντόπισε η επιτροπή και ως προς το θέμα της πρώτης ύλης σημειώνοντας τα εξής «Φαίνεται ότι τα βιορευστά στην ουσία είναι χρησιμοποιημένα τηγανέλαια για τα οποία αναφέρονται γενικές προδιαγραφές, χωρίς να προκύπτει η προέλευσή τους (συλλογή από επιχειρήσεις της περιοχής ή εισαγωγή από προμηθευτή). Η προέλευση προσδιορίζει τη μεταφορική αλυσίδα και την περιβαλλοντική επιβάρυνση από οχήματα μεταφοράς καθώς και την ακριβή σύσταση των αερίων ρύπων. Επιπλέον ως αναφορά τους αέριους ρύπους αναφέρονται γενικά τα όρια που τίθενται από τη νομοθεσία χωρίς να περιγράφεται με σαφήνεια το σύστημα αντιρρύπανσης των ΜΕΚ. Δεν προκύπτουν από κάποιο διάγραμμα μάζας οι αναμενόμενες ποσότητες καυσαερίων ώστε να τεκμηριώνεται η μη επιβάρυνσ稻

Αφήστε ένα σχόλιο

comments

Comment here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.