ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ


Σημαντική ανοδική πορεία έχει σημειώσει μια ακόμα ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία, καθώς διαθέτει αξιόλογη τεχνογνωσία, παράγει εξαιρετικά προϊόντα, στηρίζει τον πρωτογενή τομέα αφού χρησιμοποιεί μόνο ηπειρώτικο γάλα και παρουσιάζει εδώ και πολύ καιρό σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα.
Πρόκειται για τη βιομηχανία τυροκομικών προϊόντων Κάραλη που πολλές φορές μέχρι τώρα έχει κάνει υπερήφανους τους Ηπειρώτες με τα βραβευμένα προϊόντα της.
Πρόσφατα ήρθε και πάλι η επιβεβαίωση της επιτυχίας με 4 ακόμη βραβεία γεύσης που δόθηκαν στα τυριά Ηπείρου ΚΑΡΑΛΗΣ, στα OLYMP AWARDS 2017.
Μάλιστα η κεφαλογραβιέρα Ηπείρου ΚΑΡΑΛΗΣ βραβεύτηκε επιπλέον και στην κατηγορία των 20 TOP προϊόντων.

Η απονομή των βραβείων έγινε σε ειδική εκδήλωση στο ξενοδοχείο CARAVEL την Κυριακή (18-6-17) και η παραλαβή τους έγινε από τον ιδρυτή και πρόεδρο της εταιρίας κ.Κωνσταντίνο Καράλη.
Ο κ.Γιώργος Κουβέλης διευθυντής της διοργάνωσης, στο πρόσωπο του κ.Κων. Καράλη συνεχάρη δημόσια όλους όσους συμβάλουν στην παραγωγή των ξεχωριστών αυτών προϊόντων που αναδεικνύουν διεθνώς την Ηπειρωτική τυροκομία και τους θησαυρούς της.
Σημειώνουμε ότι πρόκειται για έναν διαγωνισμό ανώτερης ποιότητας τροφίμων όπου τα προϊόντα εξετάζονται από επιστήμονες, γευσιγνώστες, σεφ κλπ.
Τα βραβεία που δίδονται είναι ένα αξιόπιστο δείγμα ανωτερότητας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στις αγορές εξωτερικού.
Ιστορία
Σε μια εποχή που η χώρα μας αναζητεί τις «ατμομηχανές» που θα μπορέσουν να ξεκολλήσουν το «κάρο» της εθνικής οικονομίας από το τέλμα, ο αγροτικός τομέας μετεξελίσσεται από προβληματικό κλάδο σε «Ελντοράντο» του νέου μοντέλου ανάπτυξης.
Προϋπόθεση, όμως, είναι τα ανώνυμα και χύμα ελληνικά προϊόντα να γίνουν επώνυμα και να τυποποιηθούν, για να βρουν το δρόμο προς τα ράφια των σουπερμάρκετ και των «ντελικατέσεν». Το ελπιδοφόρο μήνυμα είναι ότι πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια τα παραδείγματα εταιρειών που απαρνήθηκαν τις επιδοτήσεις, ανακάλυψαν το μάρκετινγκ και τις στρατηγικές πωλήσεων και αναζήτησαν πελατεία για να επιβιώσουν εκτός των ελληνικών συνόρων.
Δεύτερης γενιάς τυροκόμος, ο Κωνσταντίνος Καράλης κατάφερε να μετεξελίξει ένα μικρό οικογενειακό τυροκομείο σε μια από τις πιο σύγχρονες ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες. Εκανε γνωστά τα παραδοσιακά τυριά της Ηπείρου σε όλο τον κόσμο και έγινε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παραδοσιακής κεφαλογραβιέρας.
Αν έβαζε το ένα δίπλα στο άλλο τα τυριά που παράγει κάθε χρόνο, ο Κωνσταντίνος Καράλης θα μπορούσε να πάει στην Αμερική περπατώντας πάνω τους! Οσοι νομίζουν ότι είναι σχήμα λόγου ίσως αλλάξουν γνώμη αν μάθουν ότι η παραγωγή της γαλακτοβιομηχανίας Καράλης ξεπέρασε φέτος τα 3 εκατ. κιλά τυρί.
Βλάχος στην καταγωγή, ο επιχειρηματίας μεγάλωσε μέσα στο μικρό «μπατζαριό» (τυροκομείο) που είχε δημιουργήσει από το 1947 ο πατέρας του, Σπύρος, στο χωριό Βαθύπεδο των Ιωαννίνων.
Η αλλαγή σελίδας έγινε το 1969, όταν ανέλαβε ο ίδιος το μικρό οικογενειακό τυροκομείο. Η έδρα του μεταφέρθηκε στην Πέτρα της Πρέβεζας και άρχισε να παράγει αποκλειστικά και μόνο κεφαλοτύρι, χρησιμοποιώντας το πρόβειο γάλα των κτηνοτρόφων των γύρω χωριών.
Αυτό το μοντέλο παραγωγής διατηρεί μέχρι και σήμερα. Από το 1970 άρχισε να παράγει την παραδοσιακή κεφαλογραβιέρα, που έγινε το κύριο προϊόν του τυροκομείου μέχρι το 1982 και έμελλε να εξελιχθεί σε «διαβατήριο» για τις διεθνείς αγορές.
Φλέβα… τυριού
Η κίνηση «ματ» έγινε το 1982, όταν αποφάσισε να χτυπήσει με τα τυριά του τη «φλέβα» χρυσού των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό. «Ηταν η εποχή που αναζητούσα τρόπους να εξασφαλίσω καλύτερες τιμές για τα τυριά μου» λέει ο Κ. Καράλης. «Βρήκα τελικά έναν συνεργάτη στην Αμερική και αρχίσαμε εξαγωγές κεφαλογραβιέρας στις ΗΠΑ και τον Καναδά». Η διείσδυση στην αγορά της Αμερικής τον υποχρέωσε να παράγει και φέτα, την οποία ζητούσαν ιδιαίτερα οι έλληνες ομογενείς.
Η αγορά της Βόρειας Αμερικής αποτέλεσε το «τεστ ντράιβ» για να επεκταθούν στη συνέχεια οι εξαγωγές στους ομογενείς της Αυστραλίας (Μελβούρνη και Σίδνεϊ) και τα τελευταία χρόνια σε αρκετές χώρες της Ε.Ε. (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Βέλγιο).
Το 1998 η γαλακτοβιομηχανία απέκτησε νέες υπερσύγρονες εγκαταστάσεις 5.000 τ.μ. στη Φιλοθέη της Αρτας. Η νέα μονάδα έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται 80.000 κιλά πρόβειο γάλα την ημέρα.
Η εταιρεία εξελίχθηκε με τα χρόνια σε έναν από τους στυλοβάτες της κτηνοτροφίας σε Ηπειρο και Αιτωλοακαρνανία. Το 2009 έπαιρνε πρόβειο γάλα από 1.260 κτηνοτρόφους, από τους οποίους 60% προέρχονταν από την Ηπειρο και 40% από το Ξηρόμερο της Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με τον Κ. Καράλη, η εταιρεία του επεξεργάστηκε φέτος 15 εκατ. κιλά πρόβειο γάλα των γύρω περιοχών, ενώ το 2010 θα προμηθευθεί περί τα 18 εκατ. κιλά γάλα, αυξάνοντας τον αριθμό των κτηνοτρόφων με τους οποίους συνεργάζεται σε 1.600.
Τυρί αξίας 15 εκατ. ευρώ
Η γαλακτοβιομηχανία Καράλης Α.Ε. εδρεύει στην Αρτα και είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ελληνικής κεφαλογραβιέρας ΠΟΠ (προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης).
Ο τζίρος της ξεπέρασε το 2009 τα 15 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία εξάγει το 50% της παραγωγής της στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Αγγλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Σουηδία. Παράγει ένα ευρύ φάσμα τυριών (κεφαλογραβιέρα, φέτα, γραβιέρα, κεφαλοτύρι, ανθότυρο, μυζήθρα) καθώς και παραδοσιακό και στραγγιστό γιαούρτι, γαλοτύρι και φρέσκο πρόβειο βούτυρο..economy365.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *