Ο θρυλικός Τσάρλι Τσάπλιν, μπορεί να χάριζε γέλιο στο κοινό αλλά η ερωτική του ζωή είχε αρκετό δράμα, καθώς παντρεύτηκε τέσσερις φορές και ερωτεύτηκε αληθινά μόνο μια!
Παντρεύτηκε την πρώτη σύζυγό του, την ηθοποιό Mildred Harris όταν αυτή ήταν 16 ετών και έγκυος.
Το ζευγάρι χώρισε το 1920, χωρίς παιδί τελικά, και το 1924 ο Σαρλό παντρεύτηκε μια άλλη 16χρονη ηθοποιό την Lita Grey, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά πριν χωρίσουν το 1927. Λέγεται μάλιστα ότι όταν γνώρισε την Λίτα Γκρέη ενώ ήταν σε ηλικία 15 ετών έπαθε «σεξουαλικό παραλήρημα». Ηταν ερωτιάρης, άπιστος και επιπόλαιος με τις γυναίκες.
Η τρίτη σύζυγός του ήταν η πανέμορφη ηθοποιός Πωλέτ Γκοντάρ, με την οποία έπαιξε σε πολλές ταινίες και ήταν 21 ετών όταν την παντρεύτηκε.

Η τέταρτη σύζυγός του είναι η μοναδική που ερωτεύτηκε τρελά και έμεινε μαζί της ως το τέλος της ζωής του. Πρόκειται για την 17χρονη Ούνα Ο’Νηλ, κόρη του συγγραφέα και Νομπελίστα Ευγένιου Ο’Νηλ την οποία γνώρισε όταν ήταν ο ίδιος 54 ετών, πολύ μεγάλος για την εποχή του.
Ο Ευγένιος Ο’Νηλ αντιτάχθηκε σκληρά σε αυτό το γάμο. Ούνα, το όνομά της βγαίνει από το λατινικό una, η μοναδική, η μία. Ο Ο’Νηλ απείλησε ότι δεν θα ξαναδεί την κόρη του αν κάνει αυτό το γάμο. Αυτό όμως δεν αλλάζει και πολλά πράγματα στη σχέση πατέρα και κόρης: η Ούνα ήταν 2 ετών όταν ο νομπελίστας εγκατέλειψε τη μητέρα της και τα δυό παιδιά του για να ζήσει τον έρωτά του με μια ηθοποιό. Η Ούνα και ο Σέην μεγάλωσαν με τη μητέρα τους, την ηθοποιό Agnes Boulton.
Σε ηλικία 17 ετών η πανέμορφη Ούνα καταφθάνει στη Νέα Υόρκη. Κάνει παρέα με τον Τρούμαν Καπότε και τον μετέπειτα διάσημο συγγραφέα Τζ. Σάλινγκερ («Ο φύλακας στη σίκαλη») με τον οποίο είχε ερωτικό δεσμό. Το 1942 εκλέγεται Glamour Girl από το Stork Club, ένα κλαμπ της μόδας.
Ο Ευγένιος Ο’Νηλ βρίσκεται μακριά από την οικογένειά του αλλά παρακολουθεί τις παρέες της κόρης του και επαναστατεί. Στον δικηγόρο του Harry Weinberger, γράφει εκείνη την εποχή:
«Αγαπητέ Χάρι,
Πρέπει να ξεκαθαρίσω κάτι για τις περιπέτειες της Ούνα με τη βλακώδη επιδειξιμανία της. Θεωρώ ασυγχώρητο το γεγονός ότι προσφέρει τον εαυτό της σε ένα τόσο χυδαίο και ανόητο θέματα, όπως αυτή η ηλίθια διαφήμιση για ένα κλαμπ. Η συνέντευξη που έδωσε μάλιστα έφτασε στην αποκορύφωση του κακού γούστου, της βλακείας και της κοινοτοπίας, το κεφάλι της είναι πραγματικά άδειο. Μα, έχει τυφλωθεί; Το μόνο που κερδίζει είναι τα κουτσομπολιά και η περιφρόνηση. Ποτέ δεν θα ξεπεράσει αυτό το σκάνδαλο. Σε αυτή την ιδιαίτερη στιγμή για την καριέρα μου, το κοινό θα νιώσει αηδία με τις παιδαριώδεις συμπεριφορές της, αφού εμπορεύεται το όνομα του πατέρα της για να γράψουν οι εφημερίδες το όνομά της. Φοβάμαι ότι αυτή η νεαρή κυρία είναι πνευματικά και ηθικά μια Μπούλτον, σαν τη μητέρα της. (… )
Δεν έχει ταλέντο ηθοποιού κι αν πάει στο Χόλιγουντ θα είναι παρά τη θέλησή μου. Αν το κάνει, θα της γράψω ότι δεν θα την ξαναδώ ποτέ. Χάρι αυτό ένιωθα και για τη μητέρα της. Δεν μου αρέσει αυτό το είδος γυναικών. Μου προκαλεί περιφρόνηση και αηδία. Δεν αντέχω πια τις Μπούλτον, ακόμη κι αυτές που το αίμα μου τρέχει στις φλέβες τους.
Αν δείτε αυτή τη νεαρή κυρία να της το πείτε καθαρά και κατηγορηματικά. Αν πάει στο Χόλιγουντ, τελείωσε για πάντα ! (…)” »
Αλλά η Ούνα έχει μόνο μια φιοδοξία, να γίνει ηθοποιός. Ξεκινάει λοιπόν από το θέατρο και μετακομίζει στο Χόλιγουντ. Εκεί την πρόσεξε ο Ορσον Γουέλς και γίνεται ο μέντοράς της, εραστήςτης λένε κάποιοι. Η ιμπρεσάριος Mina Wallace της κανονίζει μάλιστα ένα ραντεβού με τον πιο διάσημο ηθοποιό της εποχής, τον Τσάρλι Τσάπλιν για να παίξει στην ταινία Shadow and Substance μαζί του.

«Η Mina Wallace τους σύστησε επίσημα. Ηταν τέσσερις στο τραπέζι: η ίδια, η Ούνα Ο’Νηλ, ο ηθοποιός Tim Durant και ο Τσάρλι Τσάπλιν. Ο τελευταίος έγραψε στα απομνημονεύματά του:
«Δεν συζητούσαμε για το έργο, αλλά το θέμα επανερχόταν συχνά. Εγώ ανέφερα ότι ο ρόλος απαιτούσε μια πολύ νεαρή κοπέλα και η δις Wallace μου απάντησε ότι η Ο’Νηλ ήταν μόνο 17 ετών. Παρότι ο ρόλος απαιτούσε κάποια νέα κοπέλα, είχε βάθος και θα χρειαζόταν μια ηθοποιός πιο έμπειρε και μεγαλύτερη. Λυπήθηκα, αλλά πίστευα ότι δεν έκανε για τον ρόλο».
Η Ούνα εκείνη το βράδυ ανακάλυψε ότι ο διάσημος ηθοποιός λατρεύει να τον λένε «Τσάρλι» και δεν του αρέσει να τον φωνάζουν «Κύριε». Παρατηρεί τα γκρίζα του μαλλιά, βλέπει τα μικρά του πόδια και τα σχεδόν γυναικεία χέρια του, γεμάτα φακίδες. Της αρέσουν όμως οι ρυτίδες του, τα υπέροχα γκρίζα μαλλιά του, σε μπούκλες όπως των παιδιών το γαλάζιο βαθύ βλέμμα του. Γελάει, μιλάει πολύ, έχει ένα απίστευτα γλυκό χαμόγελο αθώου παιδιού».
Ο Τσάπλιν είχε πάρει ήδη τρία διαζύγια. Περίμενε να φτάσει η Οόνα τα 18 χρόνια και την παντρεύτηκε στις 16 Ιουνίου 1943.
Ο γάμος τους προκαλεί σκάνδαλο στο Χόλιγουντ. Οι δημοσιογράφοι περιγράφουν τον Τσάπλιν ως Κυανοπώγωνα, γερο-σάτυρο και Καζανόβα. Οι περισσότεροι δεν πιστεύουν ότι πρόκειται για πραγματικό έρωτα. Οι χριστιανικές ενώσεις επαναστατούν και θεωρούν αυτό τον γάμο πρόκληση.
Οι νεόνυμφοι φεύγουν κρυφά για μήνα του μέλιτος στην Σάντα Μπάρμπαρα και νοικιάζουν μια βίλα για δύο μήνες. Περνούν εκεί εξήντα ημέρες μεγάλου πάθους «με έναν συγκλονιστικό ρομαντισμό, γεμάτο ευτυχία, ανησυχία και ελπίδα», όπως θα γράψει ο Τσάπλιν στα απομνημονεύματά του.
Η Ούνα εγκατέλειψε την καριέρα ηθοποιού που ονειρευόταν και αφιερώθηκε αποκλειστικά στον μεγάλο κωμικό. Κάθε εβδομάδα δέχονταν στο σπίτι τους όλο το Χόλιγουντ: την Γκρέτα Γκάρμπο, την Ολίβια ντε Χάβιλαντ, τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, τον Ερολ Φλυν, τον Φρεντ Ασταίρ…
«Ο Ούνα ήταν ένα σιωπηλό ζαρκάδι και συνοδεύει τον Τσάρλι σε όλες τις εξόδους. Συχνά κάθεται αμίλητη και ακούει γοητευμένη τον Τσάπλιν να κάνει πραγματικά μαθήματα κινηματογράφου στους φίλους τους».
Ο “Μικρός Αλήτης” ή «Σαρλό» ήταν εκείνη την εποχή το πιο αναγνωρίσιμο φανταστικό πρόσωπο στην ιστορία και έκανε τον Τσάπλιν εκατομμυριούχο ήδη από τα τριάντα του. Είναι ο δημιουργός αριστουργημάτων όπως ο “Χρυσοθήρας” το 1925, τα “Φώτα της Πόλης” το 1931, οι “Μοντέρνοι Καιροί” το 1936. Όμως, την ιδιωτική του ζωή δεν κατάφερνε να την κουμαντάρει….
Η ζωή τους ήταν λαμπερή, κοσμική. Μεταξύ 1944 και 1962 η Ούνα γέννησε οκτώ παιδιά: την Τζέραλντιν, τον Michael, την Joséphine, την Victoria, τον Eugène, την Jane, την Annette, και τον Christopher James. Ο τελευταίος γεννήθηκε όταν ο Τσάπλιν ήταν ήδη 73 ετών.
Το 1952, στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου και της Μαύρης Λίστας, ο Τσάπλιν έπεσε σε δυσμένεια λόγω των αριστερών πολιτικών φρονημάτων του. Ενώ ταξίδευε προς το Λονδίνο, έμαθε την απόφαση του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης να άρει τη βίζα του και επομένως το δικαίωμα επιστροφής. Μετά από αυτό το γεγονός παρέμεινε οριστικά στην Ευρώπη, και πιο συγκεκριμένα στο Βεβέ της Ελβετίας. Στο διάστημα αυτό ταξίδεψε στην Αμερική μόνο μια φορά, το 1972, προκειμένου να παραλάβει το ειδικό Τιμητικό Όσκαρ για τη συνεισφορά του στην έβδομη τέχνη, κερδίζοντας το μεγαλύτερο σε διάρκεια χειροκρότημα της ιστορίας των βραβείων. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει δέκατο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών.
Ο Τσάρλι Τσάπλιν πέθανε το 1977 σε ηλικία 88 ετών. Η Ούνα δεν ξεπέρασε ποτέ τον θάνατό του και συνέχισε να ζει μεταξύ Ελβετίας και Νέας Υόρκης. Βυθίζεται στο αλκοόλ και απομονώνεται. Δεν σκέπτεται ούτε για μια στιγμή να ξαναπαντρευτεί. Ηταν η λαίδη Τσάπλιν και ήταν πολύ αργά για να ξαναερωτευθεί.
«Ορισμένα βράδια, στη Νέα Υόρκη, με κατάθλιψη, η Ούνα περπατούσε ανάμεσα στην 42η Οδό και την Park Avenue. Κατέληγε στο εστιατόριο Oyster Bar και δειπνούσε μόνη, πίνοντας βότκα. Φεύγοντας γέμιζε με φιλοδωρήματα 100 δολαρίων τους άστεγους που βρίσκονταν στο Grand Central Terminal. Μερικές φορές, για να ξεφύγει από τη μελαγχολία τηλεφωνούσε σε έναν άλλο καταθλιπτικό, τον Τρούμαν Καπότε. Η μαμά και εκείνος βλέπονταν συχνά στη Νέα Υόρκη. Η κοινή τους φίλη Carol Matthau τους έκανε συχνά παρέα» έχει δηλώσει η κόρη της Τζέην Τσάπλιν.
Και οι δύο γυναίκες είναι αλκοολικές, ενώ ο Τρούμαν Καπότε πρόσθετε στις βραδιές την κοκαϊνη. Ο Καπότε κατορθώνει να γράψει την Ούνα Τσάπλιν στους Ανώνυμους Αλκοολικούς, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Εξαιτίας του αλκοόλ, η Ούνα δεν διαθέτει πια ενέργεια για κανέναν. Απομακρύνεται από τα παιδιά της γιατί φοβάται ότι την επικρίνουν. Η Αννυ Τσάπλιν έχει δηλώσει: «Νομίζαμε ότι δεν ήταν πολύ χαρούμενη όταν μας έβλεπε. Αλλά δεν ήταν αλήθεια. Οταν είδαμε το ημερολόγιό της, μετά τον θάνατό της, συνειδητοποιήσαμε ότι κάθε φορά που φεύγαμε από το σπίτι της, στεναχωριόταν. Οταν είμασταν εκεί ήθελε να φύγουμε, αλλά όταν φεύγαμε ήθελε να ξαναγυρίσουμε».
Οταν έγινε 60 ετών η Ούνα διοργάνωσε ένα πάρτι στη δίπατη μεζονέτα της στην Νέα Υόρκη. Οταν έφτασαν όλοι οι καλεσμένοι της, η Ούνα Τσάπλιν κλειδώθηκε στο δωμάτιό της, εντελώς μεθυσμένη. Οταν βγήκε τελικά, σήκωσε ένα ποτήρι σαμπάνια και είπε: «Να τι θέλω να πω και μπορώ να το πω επιτέλους, στα 60 μου: Μισώ τον πατέρα μου Ευγένιο Ο’Νηλ!» και κατέβασε το μπουκάλι μονορούφι.
Η Ούνα πέθανε το 1991 σε ηλικία 64 ετών.
Η Ούνα, «ορφανή από έναν πατέρα που ήταν ζωντανός και διάσημος», έγραψε ο Beig­be­der, «έκρυβε το πρόβλημά της πίσω από ένα τεράστιο χαμόγελο.
Ο Bertrand Meyer-Stabley, συγγραφέας του βιβλίου «Oona Chaplin» γράφει για την Ούνα: «Ηταν ένα μοναχικό παιδί και αναζητούσε έναν προστάτη, κάποιον να την υιοθετήσει, σαν ένα γατάκι που αναζητάει το γάλα του στις 8 το βράδυ». Ο ίδιος έγραψε ότι η ζωή της Ούνα ήταν γραφτό να έχει δύο σημαντικούς άνδρες, τον διάσημο πατέρα της Ευγένιο Ο’Νηλ και τον εξίσου διάσημο σύζυγό της Τσάρλι Τσάπλιν.
Pronews

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *