In ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΣΤΑΝΗΣ


Η φωνή του από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, αργά το βράδυ της Δευτέρας, έφτανε λαχανιασμένη. Στο βάθος ακούγονταν σκόρπιες φωνές και ο ήχος από ένα σκαπτικό μηχάνημα. Ο κτηνοτρόφος Γιώργος Καραγκιόζης, 63 ετών, παρέμεινε όλη τη νύχτα στην κτηνοτροφική μονάδα του, έξω από το χωριό Αχινός στις Σέρρες, μια ανάσα από την κοίτη του Στρυμόνα. Τα τελευταία 24ωρα το ποτάμι έχει φουσκώσει, αντιπλημμυρικά φράγματα και αναχώματα έσπασαν και τα νερά απειλούν ξανά ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Η μονάδα του κτηνοτρόφου βρίσκεται σε ένα μικρό ύψωμα, το οποίο ξεχωρίζει ανάμεσα στα εκατομμύρια κυβικά νερού που σκέπασαν τον κάμπο των Σερρών. Παρά τις συστάσεις των τοπικών αρχών, ο ίδιος αρνήθηκε να εγκαταλείψει τα ζώα του, περίπου 300 μοσχάρια και αγελάδες, όσο το σκοτάδι έπεφτε και τα νερά τον κύκλωναν.


«Δεν μπορώ να φύγω και να αφήσω πίσω το βιος μου» ήταν τα πρώτα λόγια του στο VICE. «Τα νερά του Στρυμόνα έσπασαν το ανάχωμα 500 μέτρα από τον Αχινό και με περικύκλωσαν. Σκέπαζαν το αγροτικό ως τα παράθυρα και ήταν ορμητικά. Αργά το απόγευμα της Δευτέρας σταμάτησε κάπως η δυνατή ροή. Μετέφερα με καρότσες περίπου 50 μοσχάρια σε στέρεο έδαφος και ψάχνω τώρα έναν στάβλο για να τα βάλω τη νύχτα. Πίσω στην κτηνοτροφική μονάδα έχω ακόμη 250 αγελάδες, τις οποίες δεν μπορώ να μετακινήσω. Θα πάθω μεγάλη καταστροφή» μου είπε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τεχνικά κλιμάκια πέρασαν από το σημείο, όμως δεν ήταν δυνατόν να βοηθήσουν ουσιαστικά. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε και η λύση της μεταφοράς των ζώων με ελικόπτερο του Στρατού, όμως κάτι τέτοιο είναι ρεαλιστικά δύσκολο και χρονοβόρο. «Σε έκτακτη περίπτωση, θα προσπαθήσω να περάσω τα ζώα μέσα από τα νερά του Στρυμόνα σε υψηλότερο σημείο. Θα ψάξω να βρω μια ξέρα, έστω με τη βάρκα. Θα με βοηθήσουν και τα δυο παιδιά μου. Προσεύχομαι μόνο να ‘καθίσουν’ τα νερά και να μην κατεβάσει το ποτάμι περισσότερο νερό» μου είπε. Και στην ερώτηση πότε θα κρίνει σκόπιμο να εγκαταλείψει ο ίδιος την κτηνοτροφική μονάδα του, που κυκλώνεται από το φουσκωμένο ποτάμι, ο ίδιος ήταν κοφτός: «Θα πάθω μεγάλη ζημιά, αλλά δεν φεύγω από εδώ».

Στο μεταξύ, οι κάτοικοι των παραποτάμιων χωριών στον κάμπο του Σερρών μετρούν πληγές και θυμούνται αντίστοιχη καταστροφή από πλημμύρες μόνο μια φορά τη δεκαετία του ΄50 και άλλη μία το ΄70, πριν δηλαδή την κατασκευή του νεότερου φράγματος της Κερκίνης.

Αργά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου η στάθμη της λίμνης που καταλήγει στον Στρυμόνα άγγιξε το όριο αντοχής της, ξεπερνώντας τα 36 μέτρα. Τεχνικοί της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών αποφάσισαν το άνοιγμα όλων των θυροφραγμάτων, ώστε να εκτονωθεί ο όγκος του νερού. Στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους δόθηκε εντολή να απομακρύνουν ζώα και εργαλεία από την περιοχή, ενώ απαγορεύτηκε η προσέγγιση της κοίτης του ποταμού. Σε λίγες ώρες περισσότερα από 50.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων των δήμων Βισαλτίας, Εμμανουήλ Παππά, Ν.Ζίχνης και Αμφίπολης σκεπάστηκαν κάτω από νερό και λάσπη. Η κατάσταση επιδεινώθηκε τη Δευτέρα, μετά το σπάσιμο του αναχώματος στον Αχινό και πλέον η απειλή αυξάνεται. Για σήμερα, Τρίτη, προγραμματίζεται νέα σύσκεψη τοπικών φορέων στην περιοχή, ωστόσο οι προβλέψεις είναι απαισιόδοξες καθώς ο όγκος του νερού που κατεβαίνει από τη Βουλγαρία είναι πολύ μεγάλος.
πηγη vice.com

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Αφήστε ένα σχόλιο

comments

Recent Posts

Start typing and press Enter to search