Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου, 2020
Αρχική Χωρίς κατηγορία Ο Μαύρος Σεπτέμβρης του 1972 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου

Ο Μαύρος Σεπτέμβρης του 1972 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου

sept-thumb-medium
Όλα ξεκίνησαν το πρωί της 5ης Σεπτεμβρίου 1972, οι τρομοκράτες της παλαιστινιακής οργάνωσης εισέβαλε στο Ολυμπιακό χωριό και επιχειρούν επίθεση στο κατάλυμα «31» της Ισραηλινής αποστολής. Κατά την εισβολή τους σκοτώνουν δύο Ισραηλινούς αθλητές, ενώ συλλαμβάνουν άλλους 9 μαζί με μέλη της αποστολής ως ομήρους. Κύριο αίτημα των τρομοκρατών ήταν η άμεση απελευθέρωση 234 Παλαιστινίων, που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές και των Αντρέας Μπάαντερ & Ούλρικ Μέινχοφ, ιδρυτών του γερμανικού «Κόκκινου Στρατού».
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφασίζει να διακόψει προσωρινά τους αγώνες, και ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις των τρομοκρατών με τις γερμανικές αρχές. Τελικά μετά από πολλές ώρες συνομιλιών με την οργάνωση συμφωνήθηκε, το βράδυ, οι Παλαιστίνιοι και οι όμηροί τους να ταξίδευαν σε ένα κοντινό στρατιωτικό αεροδρόμιο, όπου θα αποβιβάζονταν σε ελικόπτερα και θα εγκατέλειπαν τη Γερμανία.
Η επιχείρηση απελευθέρωσης που οργάνωσε η γερμανική αστυνομία, ωστόσο, είχε τραγική κατάληξη: 9 Ισραηλινοί αθλητές σκοτώθηκαν, 6 από τους 8 τρομοκράτες και 2 αστυνομικοί. Οι ζωντανές εικόνες από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου έκαναν το γύρω του κόσμου, προκαλώντας ανάμεικτα συναισθήματα σε Δύση και Ανατολή.
enet.gr